Pedofilidømt mann siktet for 26 år gammelt drap på jente (9)

Fant DNA og fikk treff i nasjonal database.

SIKTET: Pedofilidømte Earl W. Cox ble nylig siktet for å ha drept ni år gamle Angie Housman i 1993, fortalte påtaleansvarlig Tim Lohmar under en pressekonferanse onsdag. Foto: Cristina M. Fletes / St. Louis Post-Dispatch via AP / NTB scanpix
SIKTET: Pedofilidømte Earl W. Cox ble nylig siktet for å ha drept ni år gamle Angie Housman i 1993, fortalte påtaleansvarlig Tim Lohmar under en pressekonferanse onsdag. Foto: Cristina M. Fletes / St. Louis Post-Dispatch via AP / NTB scanpixVis mer

18. november 1993 forsvant 9 år gamle Angie Housman sporløst, etter å ha gått av skolebussen mindre enn et kvartal fra sitt hjem i St. Ann, en forstad til St. Louis.

Det gikk ni dager før hun ble funnet død, bundet til et tre i et villmarksområde, 20 mil vest for St. Ann.

Frøs i hjel

Den ni år gamle jenta hadde blitt seksuelt misbrukt, sultet og påsatt håndjern. Hodet hennes var dekket av duct tape, med unntak av nesa, og hun hadde forsøkt å komme seg løs.

Hun døde bare timer før hun ble funnet. 9-åringen hadde frosset i hjel.

- Hun var dehydrert, hun var underernært og hun var i live da hun ble forlatt i skogen for å dø, fortalte påtaleansvarlig Tim Lohmar under en pressekonferanse onsdag, da politiet annonserte at de endelig hadde siktet en person i saken, skriver nyhetsbyrået AP.

For i februar i år kom endelig et gjennombrudd i den 26 år gamle drapssaken Krimteknikere fant DNA på Angies undertøy, som ble funnet på åstedet. De la DNA-profilen inn i en nasjonal database, og fikk treff.

- De så etter ei nål i en høystakk uten magnet og fant likevel nåla, sa Lohmar.

Pedofilidømt 61-åring

Mannen de fikk treff på var 61 år gamle Earl Webster Cox, som har et langt rulleblad.

Han gikk inn i luftforsvaret i 1975, men ble sparket ute derfra i 1982 etter at han hadde blitt dømt i en militærdomstol for å ha forgrepet seg på fire unge jenter han satt barnevakt for ved en militærbase i Tyskland.

Han ble prøveløslatt i 1985 og returnerte til St. Louis-området, der han hadde vokst opp. Også her ble han avhørt, mistenkt for å ha forgrepet seg på barn.

I 1989 ble han arrestert for å ha hatt upassende kontakt med to sju år gamle jenter. Han ble ikke siktet i saken, men dette førte til at myndighetene trakk tilbake prøveløslatelsen, og satt fengslet igjen mellom januar og desember i 1992. Han ble løslatt 11 måneder for Angie ble drept.

I 2003 arrangerte Cox et møte med det han trodde var ei 14 år gammel jente, som han hadde spurt om ville bli sexslaven hans. Det viste seg at den 14 år gamle jenta var en undercover politi.

Ledet pedofiliring

Etter at han ble arrestert beslagla politiet 45 000 overgrepsbilder av barn fra Cox' datamaskin. De oppdaget også at Cox ledet en internasjonal pedofiliring på nettet. kalt «Shadowz Brotherhood».

Den påfølgende etterforskningen førte til arrestasjonen av rundt 60 personer i 11 land.

Cox selv ble dømt til 10 års fengsel, men han sitter fremdeles fengslet. Før han opprinnelig skulle bli løslatt i 2011 klassifiserte myndighetene ham som en seksuelt farlig person, noe som gjør at de kan holde ham fengslet, ettersom det er stor sannsynlighet for at han vil begå nye kriminelle handlinger.

Når det gjelder drapet på ni år gamle Angie mener myndighetene det er lite sannsynlig at Cox var alene om det.

- Vi har grunn til å tro at Earl W. Cox ikke var den eneste som var involvert i denne saken. Vi mener det er svært sannsynlig at en annen person var involvert, sa Lohmar onsdag, ifølge Fox 2.

Cox er nå siktet for drap, kidnapping og voldtekt. Politiet har snakket med Cox om drapet, men de har så langt ikke ønsket å si noe om han vedkjenner seg kjennskap til saken.

Lohmar ønsket heller ikke å si om påtalemyndigheten vil be om dødsstraff.