Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pedofilidømt sju ganger

En 73 år gammel mann er dømt til tre års fengsel og inntil fem års sikring for overgrep mot to smågutter. Dette er pensjonistens sjuende dom for pedofili - og trolig norsk rekord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

73-åringen har sittet over halvparten av sitt voksne liv i fengsel. Men det har tydeligvis ikke virket avskrekkende.

I sin kjennelsen konstaterer Høyesterett at saken gjelder grov utnyttelse av gutter som var særlig sårbare. Dette fordi de hadde psykiske problemer og atferdsvansker.

Benyttet trusler

«73-åringen har, som i tidligere saker, opptrådt planmessig og utspekulert,» skriver dommerne.
Høyesterett mener det foreligger en klar gjentakelsesfare for overgrep mot barn, til tross for mannens alder.

Den pedofilidømte vestfoldingen kom denne gang i kontakt med guttene da han arbeidet som selger for en humanitær organisasjon.

73-åringen fikk småguttene til å selge lodd for seg. For dette fikk de penger og alkohol, i tillegg til at de ble utsatt for alvorlige sexovergrep. Etter hvert truet 73-åringen guttene.

- Jeg skal drepe deg hvis du forteller noen om at vi har sex sammen, sa han til den yngste, som var 13-14 år på det aktuelle tidspunktet.
Den andre gutten truet han med skandalisering overfor kameratene. Ifølge retten har overgrepene forsterket guttenes psykiske problemer.

Retten har dømt 73-åringen til å betale guttene til sammen 100000 kroner i oppreisning.

Høy alder

Mannens forsvarer, høyesterettsadvokat Ole Jakob Bae, prosederte på nedsettelse av straffen på grunn av klientens høye alder - et argument han delvis har fått medhold i.

Høyesteretts flertall konkluderer med at tre års fengsel ikke er en uforholdsmessig streng dom, forholdene tatt i betraktning.
Mindretallet mente at to års fengsel, i tillegg til sikringen, kunne være nok. Begrunnelsen var at soningen vil bli ekstraordinært tyngende på grunn av sviktende helse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!