Pedofilinettverk drev opplæring i overgrep på barn

35 personer pågrepet i overgrepssaken som startet i Norge.

STARTET I NORGE:  Opprullingen av det pedonettverket startet i Norge. Statsadvokat i California, Andre Birotte, fortalte om etterforskningen på en pressekonferase i dag. Foto:  AFP PHOTO/GABRIEL BOUYS/SCANPIX
STARTET I NORGE: Opprullingen av det pedonettverket startet i Norge. Statsadvokat i California, Andre Birotte, fortalte om etterforskningen på en pressekonferase i dag. Foto: AFP PHOTO/GABRIEL BOUYS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bergens-politiets avsløring av den tidligere politimannen Johan Martin Vie, har ført til opprullingen av et stort, internasjonalt pedofilnettverk som går under navnet «Lost Boy».

På en pressekonferanse i Los Angeles i natt fortalte FBI at de har arrestert 16 menn som de mener var aktive i nettverket. Fem av dem har allerede innrømmet forholdene.

For å opprettholde tilgangen til nettverket måtte man selv jevnlig bidra med overgrepsbilder.

- Dette nettverket var kun for de mest seriøse barnepornohandlerne som var interessert i unge gutter, sier statsadvokat California, Andre Birotte.

Opplæring i overgrep
Ett av de mest rystende elementene i nettverket  drev med var det statsadvokaten beskriver som et «håndboksprosjekt», et forum som ble brukt til opplæring i hvordan man skulle lokke barn med på den seksuelle aktiviteten. Det ble også gitt instruksjoner til medlemmene om hvordan de skulle gå videre når guttene ble for gamle.

- På bakgrunn av undersøkelsene har vi også avslørt personer som selv har misbrukt barn, lagd sine egne overgrepsfilmer og distribuert disse på internett, sier statsadvokaten.

Flertallet av ofrene var mellom 7-12 år, blant dem var det også en 9 år gammel gutt med Downs syndrom.

De 16 som er pågrepet kommer fra hele USA.  En av dem skal ha brukt PCer på offentlige bibliotek for å logge seg på nettverket, ifølge CNN. På verdensbasis er rundt 35 personer tilknyttet overgrepsringen pågrepet.

Seinere i dag holdes det en pressekonferanse ved kontorene til Eurojust i Haag, hvor nye detaljer om etterforskningen i Europa legges fram. Fra Norge deltar politiadvokat Svein Erik Krogvold fra Hordaland politidistrikt og statsadvokat Anne Grøstad.

Det er kjent at Italia, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Belgia og New Zealand er blant landene der det er foretatt pågripelser.

Fisketorget i Bergen Det hele startet da eks-politimannen Johan Martin Vie inviterte en 15 år gammel gutt til å møte ham på Fisketorget i Bergen i 2006. Gutten trodde han skulle møte en jevnaldrene, og kontaktet i ettertid politiet.

I oktober i år ble han dømt til ti års forvaring for grove seksuelle overgrep og menneskehandel mot i alt 18 gutter i Norge, Romania og Brasil.

Beslag gjort hos Vie fikk ballen til å rulle. Det internasjonale politisamarbeidet har klart å oppspore mer enn 50 barn som er blitt utsatt for det pedofile nettverket.

35 PÅGREPET PÅ VERDENSBASIS: Assisterende direktør i FBI Steven Martinez informerte om opprullingen av det internasjonale pedofilinettverket på en pressekonferanse i Los Angeles.  Foto:  AFP PHOTO/GABRIEL BOUYS/SCANPIX
35 PÅGREPET PÅ VERDENSBASIS: Assisterende direktør i FBI Steven Martinez informerte om opprullingen av det internasjonale pedofilinettverket på en pressekonferanse i Los Angeles. Foto: AFP PHOTO/GABRIEL BOUYS/SCANPIX Vis mer