Pedofilisiktet bergenser begjæres utlevert

Statsadvokaten i Hordaland vil begjære utlevert den pedofilisiktede bergenseren som sitter varetektsfengslet i provinshovedstaden Chon Buri i Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil begjære ham utlevert fra det tidspunkt han måtte bli løslatt fra varetekt, eller etter at han har sonet en eventuell dom i Thailand, sier statsadvokat Carl Petter Martinsen til NTB.

Utleveringsbegjæringen vil bli oversendt til Riksadvokaten i løpet av de nærmeste dagene. Deretter skal den behandles i Justisdepartementet før den sendes til Thailand via Utenriksdepartementet.

Usonet dom i Norge

- Grunnen til at vi begjærer ham utlevert er den usonete dommen her hjemme på ett år og åtte måneder for sedelighetsforbrytelser mot barn, sier politiinspektør Øyvind Tenold ved Bergen politidistrikt.

Da dommen ble rettskraftig i juli 1994, var bergenseren forsvunnet, og han ble etterlyst via Interpol.

Norge har ingen utleveringsavtale med Thailand når det gjelder forbrytelser som er begått i Norge. Det er derfor opp til thailandske myndigheter om de vil utlevere nordmannen.

De to landene er imidlertid i forhandlinger om en avtale om soningsoverføring for nordmenn som blir dømt for lovbrudd i Thailand. Utenriksdepartementet håper disse forhandlingene skal være sluttført i slutten av mai.

Ugyldig pass

Den 49 år gamle bergenseren, som er siktet for å ha forgrepet seg på minst tre mindreårige gutter, har vært varetektsfengslet siden 13. januar i år. Den 6. april, som er helligdag i Thailand, har han sittet i varetekt i 84 dager, som er grensen i Thailand. Politiet i Pattaya er ferdig med etterforskningen og har oversendt saken til påtalemyndigheten, som bestemmer om tiltale skal tas ut.

I forbindelse med at nordmannen ble pågrepet på Jomtien-stranden ved Pattaya 11. januar i år, ble det ikke sendt noen utleveringsbegjæring fra norsk politi. Men 49-åringens pass ble kjent ugyldig, opplyser Tenold.

49-åringen ble pågrepet på et lite hotell, og en naken 13-åring lå på sengen hans. Det var moren til en 11-åring som sier han er blitt misbrukt av nordmannen, som ledet politiet til stedet.