Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pedofilisiktet Bodø-mann kan ha møtt barna på nettet

Bodø-mann i 30-åra pågrepet for grove seksuelle overgrep mot flere barn siden 1997.

GROVE SEKSUELLE OVERGREP: Påtaleleder Heidi Kløkstad og kriminalsjef Arne Hammer var Salten politidistrikt informerte pressen om den svært grove pedofilisaken. Foto: Marius S. Staulen, Avisa Bodø (ab24).
GROVE SEKSUELLE OVERGREP: Påtaleleder Heidi Kløkstad og kriminalsjef Arne Hammer var Salten politidistrikt informerte pressen om den svært grove pedofilisaken. Foto: Marius S. Staulen, Avisa Bodø (ab24). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mandag 9. november ble en mann i 30-åra pågrepet i sitt hjem i Bodø, siktet for seksuelle overgrep mot barn i alderen åtte til 16 år. Politiet ransaket samtidig mannens hjem, og varetektsfengslet han dagen etter.

Politiet kan dokumentere at overgrepene kan gå helt tilbake til 1997. Ifølge påtaleleder Heidi Kløkstad kommer dette fram av databeslaget, som består av filmer, bilder, filer fra mobiltelefon og internett.

- Sammen med mannens forklaring kan vi slå fast at det første overgrepet skjedde i 1997, sier Kløkstad til Dagbladet.

Ifølge politiet har dette overgrepet alene en strafferamme på 21 år.

- Vi kan ikke bevise at overgrep har skjedd før 1997, men vi har ikke gjennomgått alt av materiale ennå, sier Kløkstad.

Ifølge kriminalsjef Arne Hammer går politiet nå gjennom tusenvis av filer. Bodø-mannen skal være ugift og har innrømmet forholdene han er konfrontert med.

- Mulige ofre i hele landet
- Vi har ikke konfrontert han med alt ennå, men han har så langt vært samarbeidsvillig, sier Kløkstad som ikke vil kommentere om mannen angrer eller virker angrende for ugjerningene.

- Det er tidlig i etterforskningen, men det er mulige ofre andre steder over hele landet, sa Kløkstad tidligere i dag til Avisa Nordland.

Kløkstad forteller at mange av guttene er hjemmehørende i Bodø, men at ofrene også er fra andre steder i landet.

- Hvor overgrepene har skjedd er noe vi vil finne ut av. Bilder og film er tatt innendørs, og derfor er det vanskelig å identifisere hvor det har skjedd, sier hun til Dagbladet.

Manipulerende
Hun forteller at noen av overgrepene ikke er basert på fysisk kontakt.

- Noen av overgrepene har skjedd over internett, og da er det ikke grenser for hvor i verden de kan sitte, sier Kløkstad videre. Politiet har også sikret bevis for disse overgrepene.

- Han har på den måten manipulert ofrene til å gjøre seksuelle handlinger med seg selv.

De har klart å spore opp ofre også utenfor Salten. Politiet vil ikke ut med hvor i landet, men at det både er nord og sør for Salten.

Varslet i 2006
I 2006 ble politiet i Bodø først varslet om mannen. Da gikk meldingen utpå at han omga seg med barn.

- I 2006 fikk politiet bekymringmelding fra foreldre til to barn om at den siktede kjørte rundt med 12- og 13-åringer i bilen sin. Politiet dro til mannens hjem og konfronterte ham med det, men vi fant ikke noe som tydet på at det dreide seg om pedofili og overgrep, sier Arne Hammer, politioverbetjent i Bodø politidistrikt, til NTB.

Den siktede er varetektsfengslet i fire uker, med to uker i isolasjon.

Far fattet mistanke
- Bakgrunnen for pågripelsen var at en far til en 11-årig gutt kontaktet oss. Han viste fram meldinger fra den siktede på sønnens mobiltelefon. Det var av typen meldinger som en mann ikke skal sende til et barn. Samme dag ble mannen pågrepet i sitt hjem i Bodø uten dramatikk. I hans hjem ble det gjort beslag av elektronisk utstyr som mobiltelefon og PC, som viser at han har forgrepet seg på flere barn, sier Hammer, ifølge NTB.

Heidi Kløkstad forteller at noen av ofrene er rundt 20 år i dag, og at de har gjort avhør av flere av ofrene.

- Det tar litt ekstra tid, fordi det er snakk om flere gutter under 16 år, for da må man gjøre dommeravhør.

Hun vil ikke utdype hvilken type overgrep ofrene har blitt utsatt for, men sier det er snakk om «hele spekteret».

Kan ha truet ofrene
På spørsmål fra Avisa Nordland på hvorfor politiet ikke har fått informasjon om overgrepene tidligere, sier Kløkstad at det er tabubelagt å snakke om.

- Det er ikke et område mange har tradisjon for å snakke om. Det er nok bare en liten krets som vet om det, sier Kløkstad til Dagbladet.

- Er det grunn til å tro at mannen kan ha truet ofrene til å holde tett?

- Vi jobber med å finne ut hvorfor det ikke har kommet fram tidligere. Det kan være snakk om belønning, trusler eller at de ganske enkelt har vært lojal mot han, sier påtalelederen.

Politiet har så langt bare avdekket overgrep mot gutter, men Kløkstad vil ikke utelukke at mannen kan ha gjort overgrep mot jenter.

- Det er snakk om unge gutter helt ned i åtte-årsalderen, og mange i elleveårsalderen. De er dratt inn i en verden de ikke har hatt noen befatning med, sier hun.

- Vær våkne
Nå oppfordrer Kløkstad foreldre å være våkne og oppmerksom på det barn driver med på internett.

- De kan ende opp i en helt absurd verden. Men det er vanskelig å fange opp slike ting, men foreldre bør være våkne og følge med, sier hun.

Kløkstad tror også det tekniske kan være en utfordring, siden det som kjent er barna som kan mest om teknologi.

- Med feile folk på nettet kan ting gå veldig langt, sier hun.

Det er ukjent om overgrepene har hatt utgangspunkt i internettkontakt.

- Men vi kan slå fast at det har vært mye kontakt på internett mellom ofrene og gjerningsmannen.

- Alvorlig sak
Advokat Finn Ove Smith er et av ofrenes bistandsadvokat, og forteller til Dagbladet at hans klient er ivaretatt av foreldrene og hjelpeapparat.

- Han er ivaretatt av foreldre og hjelpeapparat, og har vært i dommeravhør, sier Smith til Dagbladet.

- Dette er en veldig alvorlig sak, og min klient har vært i dommeravhør, sier advokat Smith videre, men vil ikke fortelle om detaljene rundt overgrepet overfor Dagbladet.

- Er du kjent med hvor overgrepet skjedde?

- Politiet har tatt beslag i mannens bopel, så man kan jo tenke seg hvor det skjedde, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media