FORFERDET: Peer Gaup er rystet over at det ikke går an å få en EU-kontroll fra nettopp EU godkjent i Norge. Foto: Privat. 
FORFERDET: Peer Gaup er rystet over at det ikke går an å få en EU-kontroll fra nettopp EU godkjent i Norge. Foto: Privat. Vis mer

Peer fikk nei da han ville ta bil-sjekken i Sverige:  EU-kontroll i EU er nemlig ikke godkjent i Norge

- Jeg ble helt forferdet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Reindriftssame Peer Gaup fra Kautokeino farter mye over grensa til Luleå i Sverige, hvor kona hans opprinnelig er fra.

Siden han uansett skulle ha bilen på service der, kom ideen med å slå to fluer i en smekk og ta EU-kontrollen i Luleå for å spare litt penger.

Det er bare ett problem: EU-kontroll gjort i EU blir ikke godkjent av Statens Vegvesen i Norge.

Det fant Gaup ut da han, for sikkerhets skyld, slo på tråden til dem før verkstedtimen.

- Forferdet

- Jeg trodde ikke det jeg hørte da vedkommende på Statens Vegvesen sa det. Jeg ble helt forferdet. Er ikke Sverige med i den europeiske union? «Nå har du kanskje misforstått meg, jeg snakker om en EU-kontroll», sa jeg.

Gaup legger ikke skjul på at han er oppgitt. Han er sjokkert over at reglene er så firkantet.

- Jeg ville bare dobbelsjekke i tilfelle jeg risikerte å måtte betale for to EU-kontroller istedet for en, men ble helt forferdet over svaret. Så måtte jeg ringe verkstedet på Luleå og si at de ifølge Statens Vegvesen i Norge ikke var en god nok EU-stat, sier Gaup, som må finne seg i å ta kjøretøykontrollen i Alta eller Kautokeino likevel.

Saken ble først omtalt av Nordlys.

Forskjellige regler

Seniorrådgiver Trond Robert Larsen i Vegdirektoratet bekrefter overfor Nordlys at en EU-kontroll i EU ikke holder i Norge.

- De som skal gjennomføre en EU–kontroll i Norge skal være godkjent av regionvegkontoret i distriktet. Regionvegkontoret skal også føre tilsyn med kvaliteten på kontrollarbeidet hos kontrollorganene. Norge har naturlig nok ikke anledning til å godkjenne og føre tilsyn med kontrollorgan i utlandet., sier Larsen til avisa.

Han utdyper med å forklare at det til en viss grad er forskjell på innholdet i EU-kontrollene fra land til land.

- Det er riktig at kontrollordninga tar utgangspunkt i et felleseuropisk regelverk i form av et EU–direktiv. Det inneholder imidlertid bare minimumskrav til hva kontrollen skal omfatter. Kontrollinnholdet kan derfor variere fra land til land. Det er i dag ikke noen ordning for gjensidig utveksling av kontrollinformasjon mellom landene i EØS-området, og det eksisterer heller ingen ordning om gjensidig godkjenning mellom de ulike landene, sier Larsen til avisa.