Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Peers fire fjes

Her har du Gjøgler-Peer, Dukke-Peer, Sjef-Peer og Danse-Peer. Alle fire skal rulle inn til norske byer og tettsteder denne høsten, i Riksteatrets største satsing noen sinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjelden har det vært så hektisk som nå i Riksteatrets lokaler. De ansatte tar snarveien gjennom vinduene. Og utenfor lokalene, som ligger midt i Oslos verste horestrøk, står en diger, nyvasket trailer parkert.

Melke-Peer

Om en drøy uke skal fire forskjellige oppsetninger av Henrik Ibsens klassiske stykke ut på veien. Gjennom sommeren har skuespillerne stått i hver sine hjørner av teatersalen i Ridehuset og prøvet. Det er ikke særlig vrient å forestille seg at det kan gå i surr for både Peer og andre.

- På melkekartongen min står det Peer ung, sier Hans Jacob Sand. Han er en streng ung mann med orden i kjøleskapet.

Sand spiller Gjøgler-Peer i oppsetningen «Gjøglernes Peer Gynt», som er tilrettelagt for ungdom. Under denne forestillingen får ikke publikum lov til å sitte. Flokken skal dyttes og flyttes med høy temperatur omkring i salen.

Stig-Henrik Hoff skal holde Peer-dukken i barneforestillingen «Peer, du lyver».

- Vi har kuttet bort mye av preiket. Ungene detter fort av, så det gjelder å satse på mest mulig handling, forklarer Hoff, som sist ble sett på TV i den norske erotiske thrilleren «Kvinnelist», samtidig som han er kinoaktuell med «Brent av frost» og «Livredd».

Danse-Peer er svensk. Og Mattias Ekholm medgir at han ikke visste særlig mye om det norskeste av norske teaterstykker fra før.

- Jeg fikk «Peer Gynt» på nynorsk, men jeg må innrømme at jeg ikke orket å lese den, sier Danse-Peer.

- Det er Jan Grønli som er Peer for meg, sier Mattias Holm og ser med store, beundrende øyne på veteranen i flokken.

Makramé

Jan Grønli som er selveste Sjef-Peer. Han spiller Peer i hovedoppsetningen og er eldstemann i flokken. Dessuten spilte han Peer allerede for 20 år siden - i Stavanger under oppsyn av Kjetil Bang-Hansen.

- Jeg visste ikke hva jeg gikk til den gangen, sier Jan Grønli, som er blitt voksen i mellomtida.

- Jeg opplever teksten annerledes nå. Den er mer grusom, fordi dommen over liv er tøffere når jeg er en mann på nærmere 50 år, forklarer han.

Det er ikke ofte alle fire Peer-ene er samlet. De har aldri hatt rødvinsmiddag eller formiddagste sammen, med Peer på agendaen.

- Ja da, vi treffes stadig til stunder med kurvmaling og makraméfletting, svarer Jan Grønli syrlig, på spørsmål om alle fire har drøftet Peer-rollen sammen noen gang.

- Man har egentlig nok med å fordype seg på egen hånd. Dette er fire forskjellige forestillinger, forklarer Gjøgler-Peer, Hans Jacob Sand.

Premiere i Skien

Ideen om reise ut til det norske folk med et komplett tilbud av «Peer Gynt», dukket opp da Svein Sturla Hungnes styrte Riksteatret. Hungnes har i dag hånd om dukketeaterforestillingen «Peer, du lyver». Hovedoppsetningen av «Peer Gynt» er det Stein Winge som har ansvaret for. Kenneth Dean er regissør for gjøgleroppsetningen «Gjøglernes Peer Gynt» og Jo Strømgren er koreograf for danseoppsetningen «Peer Pressure».

- Dette er det største noen sinne i Riksteatrets historie. Alle teatrets medarbeidere har vært utrolig entusiastiske, skryter teatersjef Bente Erichsen.

I neste uke er det premiere i Ibsens hjemby Skien.