Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
REINEIER: Peer Mikkelsen Gaup forteller om kulden i Kautokeino.  Foto: Privat
REINEIER: Peer Mikkelsen Gaup forteller om kulden i Kautokeino.  Foto: Privat Vis mer

Kautokeino:

Peers gradestokk kollapset da den viste minus 48,2: - Da tror jeg det ble enda kaldere

Den digitale gradestokken kortsluttet, og deretter knakk ledningen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I går var det kaldt, ja, samtykker reineier Peer Mikkelsen Gaup. Han bor en mil sør for Kautokeinoelven, og kaller det en kuldeplass.

- Her er det nok litt slik at kulden stopper her, en kuldeplass rett og slett.

Ifølge meteorologisk institutt var det 42,4 minus i Kautokeino i går. Gradestokken til Gaup derimot, viste 48,2 minus. Før den kortsluttet.

- Dessverre så kollapset den digitale gradestokken min i går. Da jeg prøvde å fikse den, knakk ledningen. Så jeg må få kjøpt meg en ny gradestokk, sier Gaup.

Minus 50
Han tror det ble kaldere enn minus 48,2 utover kvelden i går. Denne temperaturen målte han på ettermiddagen, og gradestokken sluttet å fungere rundt kl 21.30.

FØR KORTSLUTNING: Her viser gradestokken minus 48,2. Foto: Privat
FØR KORTSLUTNING: Her viser gradestokken minus 48,2.
 Foto: Privat Vis mer

- Da tror jeg det ble kaldere, sikkert minus 50, sier Gaup.

Som reineier må Gaup bruke snøskuter for å komme seg til reinen. I går fortalte han til Nordlys at moderne skutere har elektronikk som ikke tåler sprengkulden.

- Den starter ikke i slik kulde. Da må jeg legge presenning over og sette på varmevifte. Det er verre for kollegaer i indre Finnmark, der hvor man ikke har elektrisitet, sier Gaup.

Vant med kulde
- Små hverdagslige problemer dukker opp når det er så kaldt, sier Gaup. For eksempel de som ikke har vedfyring, de må bruke en mye penger på elektrisk oppvarming. Hunder som må være inne, skutere som ikke starter.

- Det er vinterstid, vi er vant med kulde her. Vi har klær deretter, det går i ull og reinskinn. Syntetisk nylon er ikke brukbart her.

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær?

- Der er du inne på noe, sier Gaup.

Meteorologisk institutt
Onsdag kveld var Kautokeino den kaldeste kommunen i Norge. Meteorologisk institutt målte 42,4 minusgrader. Det er langt igjen til kulderekorden, som er nede i minus 50, likevel var kvelden i går den kaldeste for denne vinterperioden.

- Kysten av Vestlandet hadde 0-1 på det varmeste, ellers var det minus over alt. Kaldeste var Kautokeino med 42,4 minus. Nå har det steget til rundt 30 minus, sier Vibeke Thiness, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

I morgen skal det bli stigende temperaturer.

- Det kommer et nytt lavtrykk fra Atlanterhavet som bringer med seg mildere luft innover i landet vårt. Da slipper kulden etterhvert langs Norskekysten, og senere Østafjells og innlandet, sier Thiness.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling