Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pegida Norge la ut meldinger om at brennende moskeer var bra og at muslimer kan hoppe gratis i strikk - uten sikring

Pegida-talsmann Max Hermansen sier en tidligere administrator la ut meldingene i fylla.

LA UT DISSE:  Pegida Norge la i natt ut disse to meldingene på sine Facebook-sider. Max Hermansen sier meldingene ble lagt ut i fylla - av en mann som ikke lenger er administrator. Foto: Skjermdump / Facebook
LA UT DISSE: Pegida Norge la i natt ut disse to meldingene på sine Facebook-sider. Max Hermansen sier meldingene ble lagt ut i fylla - av en mann som ikke lenger er administrator. Foto: Skjermdump / Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt dukket det opp flere meldinger på Pegida Norges Facebook-side med antimuslimsk innhold. Den ene meldingen applauderte at en svensk moské brant ned til grunnen mens den andre sier at muslimer kan hoppe i strikk gratis - uten sikring.

- Det er dessverre en som var administrator som har lagt ut en del i fylla som absolutt ikke skulle vært lagt ut, sier Pegida-talsmann Max Hermansen til Dagbladet.

- Skulle ikke blitt administrator Pegida-marsjene startet i Dresden i Tyskland og har der samlet titusenvis til demonstrasjoner mot muslimsk innvandring. 190 møtte opp på den første demonstrasjonen i Oslo, men etter det har oppmøtet vært dalende.

Hermansen sier personen som la ut meldingene i natt, ikke skulle blitt gjort til administrator for Facebook-siden. Han er selv administrator på siden, men ønsker ikke å oppgi hvor mange administratorer Pegida Norge har.

- Det er ikke interessant. Det trenger jeg ikke oppgi, sier Hermansen og fortsetter:

- Dette var en som var administrator på siden, det er han ikke lenger. Han har tydeligvis gjort det i fylla. Alt er postet mellom tolv og to i natt.  Han har gjort noe han ikke skulle gjort.

- Ønsker ikke slike meldinger Pegida har møtt stor kritikk for å generalisere og stigmatisere muslimer. Den tyske Pegida-grunnleggeren måtte trekke seg etter gamle Hitler-selfies og Ku Klux Klan-bilder, og meldinger om at han hadde kalt innvandrere «søppel» og «husdyr». Rødt-leder Bjørnar Moxsnes sier gruppa slåss mot det samme vrengebildet av islam som jihadistene kjemper for: At det er Vesten mot muslimene.

95 personer hadde likt meldingen i natt om den brennende moskeen.

- Men slike syn som blir presentert her på Facebook er ikke i samsvar med Pegida Norges syn?

- Prøver du å være morsom? Ikke still sånne dumme spørsmål, vær så snill. Jeg får en del dumme spørsmål, og dette er et av de ti dummeste spørsmålene jeg har fått, sier Hermansen til Dagbladet.

Han sier de er en folkebevegelse som vil bekjempe muslimsk innvandring. Dagbladet gjorde en undersøkelse på den norske oppslutningen om Pegidas hovedbudskap, og fant at 40 prosent av befolkningen mener muslimsk innvandring og påvirkning fra islam utgjør en trussel for det norske samfunn. Blant folk som stemte Frp, var tallet 88 prosent.

Pegida-talsmann Max Hermansen sier de ikke ønsker slike meldinger som ble postet i natt på Pegida Norges Facebook-sider.