Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pegida revner i Tyskland

Pegida bryter fra hverandre - etter hvert som stadig flere ledere forsvinner.

RÅTNER PÅ ROT: Kathrin Oertel vil ikke ha grunnlegger Lutz Bachmann (i bakgrunnen) som hemmelig medlem av Pegida.  Bachmann trakk seg i forrige uke etter å ha lagt ut bilder av seg selv sminket som Adolf Hitler. Nå har Kathrin Oertel og fire andre ledere trukket seg med umiddelbar virkning. (Foto: Jens Meyer/AP)
RÅTNER PÅ ROT: Kathrin Oertel vil ikke ha grunnlegger Lutz Bachmann (i bakgrunnen) som hemmelig medlem av Pegida. Bachmann trakk seg i forrige uke etter å ha lagt ut bilder av seg selv sminket som Adolf Hitler. Nå har Kathrin Oertel og fire andre ledere trukket seg med umiddelbar virkning. (Foto: Jens Meyer/AP) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Kathrin Oertel (36) nådde bare å sitte ei knapp uke som sjef for Pegida.

Trebarnsmora fra Dresden valgte tirsdag å trekke seg fra alle posisjoner i bevegelsen. Sammen med Oertel, forsvant ytterligere fire styremedlemmer.

Rabalderet startet i forrige uke med at grunnlegger Lutz Bachmann (49) la ut et bilde på Facebook av seg selv med Adolf-frisyre og Hitler-bart. I en tilhørende tekst, benyttet Lutzmann seg av flere «nazityske» begreper i et - selv for ham - uvanlig vulgært angrep på innvandrere generelt og muslimer spesielt.

Etter noen timer med voldsomme utbrudd, forkynte den flere ganger narko- og innbruddsdømte mannen at han med øyeblikkelig virkning trakk seg fra Pegidas ledelse. Han mente for øvrig at innleggene på Facebook bare hadde vært «satire».

Går av, går ikke ...
Pegida og politiet i Dresden hadde få dager tidligere stoppet en demonstrasjon, fordi det var kommet konkrete trusler om et planlagt attentat mot Lutz Bachman.

Også da hadde han bebudet at han var på vei ut. Det samme gjorde Bachmann for øvrig da medienes avslørte kokaindommene hans - men han forsvant heller ikke nå.

Under et møte tirsdag kveld mellom det øverste rådets 12 medlemmer, skal Lutz Bachmann ha dukket opp og gjort det klart at hans avgang bare var spill for galleriet. I virkeligheten har han til hensikt å fortsette - men nå som hemmelig medlem av Pegidas ledelse. Han betraktet utnevnelsen av Kathrin Oertel som rent skuespill, og forventet at hun gjorde gode miner til slett spill. 

Exit Oertel
Ukemagasinet Stern rapporterer at Oertel satte hardt mot hardt, og takket nei til rollen som stråmann. Fire andre styremedlemmer valgte å følge tropp, da det ble klart at flertallet gikk inn for Lutz Bachmanns opplegg.

Lutz Bachmann påstår overfor Süddeutsche Zeitung at massive trusler fra venstreradikale var den egentlige årsaken til Kathrin Oertels avgang. Han framstiller situasjonen som at både etterfølgeren og hans selv har trukket seg.  

Ny leder og nytt styre blir valgt i nærmeste framtid, på et ekstraordinært medlemsmøte.  

Tidligere nestformann Rene Jahn sier i Bild Zeitung at han hadde mer enn nok av Lutz Bachmanns høyreradikale utskeielser, og at han og de fire andre avhopperne ikke ønsker å bli identifisert med grunnleggerens rabiate utsagn.  

Rabiat i Leipzig
Lutz Bachmann skal ha uttrykt begeistring for søsterbevegelsen Legida i nabobyen Leipzig - der nynazister, fotballhooligans og andre ekstremister setter et mye sterkere preg på parolene. Ordensvernet i Leipzig har også gjort seg bemerket med flere voldelige angrep på journalister. 

Det ble varslet 60 000 til den forrige demonstrasjonen - men bare 7000 dukket opp. 

Like nedslående gikk det for Pegida, da 30-40 000 sist søndag skulle marsjere gjennom Dresden.  Bare 17 000 kom - og det var 8000 mindre enn ei uke tidligere. Den planlagte demonstrasjonen i Dresden på førstkommende mandag ble i går avlyst av Pegida selv - uten at det ble gitt noen nærmere forklaring.
   Pegida har til nå avleggere i Tsjekkia, Danmark, Norge, Sverige, Østerrike, Sveits Belgia og Spania, melder TV-stasjonen ARD.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media