Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pegida varsler demonstrasjon mot islam i Oslo

Står bak store demonstrasjoner i Tyskland.

STORE DEMONSTRASJONER: Pegida har arrangert store demonstrasjoner, særlig i Dresden. Her 22. desember i fjor. Foto: REUTERS / Hannibal Hanschke / NTB scanpix
STORE DEMONSTRASJONER: Pegida har arrangert store demonstrasjoner, særlig i Dresden. Her 22. desember i fjor. Foto: REUTERS / Hannibal Hanschke / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den antiislamske protestbevegelsen Pegida, som har arrangert store demonstrasjoner i Tyskland, varsler nå en demonstrasjon i Oslo.

Pegidas demonstrasjoner i Dresdens gater har vokst jevnt siden starten i oktober. På det meste har 18 000 mennesker samlet seg mot det de mener er en islamisering av det tyske samfunnet.

Førstkommende mandag planlegges den første norske Pegida-marsjen i Oslo. Gruppen sier de demonstrerer «på humanistisk grunnlag mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam», ifølge gruppens norske Facebook-sider. Siden har fått vel 800 «liker» siden den ble opprettet i romjulen. En viktig del av Pegida er kritikken av medier, politikere og «de politisk korrekte», heter det.

Pegida er et sammendrag av «Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes»- Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten.

Ifølge en meningsmåling offentliggjort i nyhetsmagasinet Stern mener 29 prosent av tyskerne at demonstrasjonene mot islam er berettigede, mens 67 prosent avviser dette.

Mange av Pegidas tilhengere er vanlige borgere, men gruppen støttes også av nynazistiske grupper og høyreorienterte fotballpøbler samt det EU-skeptiske partiet AfD og andre innvandringskritikere. Gruppas leder har et langt rulleblad.

At de antiislamske marsjene har sitt utspring i Dresden i det tidligere Øst-Tyskland, er tilfeldig, ifølge Werner Patzelt, professor i statsvitenskap ved Dresdens tekniske universitet. Marsjene har rammet en nerve hos dem som føler seg politisk og økonomisk marginalisert i regionen, mener han.

- I vest er det allerede mange innvandrere og flyktninger, og folk er blitt vant til dem, men ikke i øst, sier Patzelt til nyhetsbyrået DPA.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media