Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Peilet inn mobiltelefon i kidnappings-villa

Nederlender (38) skal ha smuglet ti kilo hasj, tatt til fange i Norge. Norsk kidnappingsoffer fengslet i dag - se video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nederlandsk politi opplyser til Dagbladet.no at det nylig ble gjort et beslag av rundt ti kilo hasj som knyttes til kidnappingen av en 38 år gammel nederlender og to nordmenn til en villa på Ullensaker.

- Jeg vet ikke om partiet ble stjålet, om det skulle være betaling for noe, eller hvordan denne situasjonen oppsto. Men hasjisen skulle til Norge, forteller talskvinne Jeichin Degraas i Rotterdam-politiet til Dagbladet.no.

Ti kilo framstår som lite i forhold til pengesummene som har vært omtalt i saken. Det tyder på at politiet i Norge har avdekket et mer omfattende smuglingsforsøk eller gjort et større beslag som knyttes til de tre mennene som ble holdt fanget.

Fra fangenskap til fengsel

I ettermiddag besluttet Nedre Romerike tingrett å varetektsfengsle ett av kidnappingsofrene, en 45 år gammel nordmann. Han erkjenner ikke straffskyld, men har forklart seg til politiet om sitt syn på hvorfor han ble kidnappet.

- Han blir fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, på grunnlag av siktelsen for grov narkotikakriminalitet og at det er fare for bevisforspillelse, opplyser politiadvokat Håvar Undeland.

I retten i dag viste 45-åringen fram blåmerker på ryggen etter den påståtte mishandlingen i fangenskap. Undeland opplyser at den narkosiktede mannen er medtatt, men frisk nok til å sitte på celle.

- Det er åpenbart at det han har vært igjennom har gjort inntrykk, men vi mener det er forsvarlig å fengsle ham. Fengselsmyndighetene vil sørge for eventuell nødvendig oppfølging, sier Undeland.

- MISHANDLET: Her viser 45-åringen som i dag ble fengslet fram blåmerkene han skal ha blitt påført i fangenskapet i villaen på Ullensaker. Kidnappingsofrene er på sin side siktet for narkotikaforbrytelser. Foto: SCANPIX
- MISHANDLET: Her viser 45-åringen som i dag ble fengslet fram blåmerkene han skal ha blitt påført i fangenskapet i villaen på Ullensaker. Kidnappingsofrene er på sin side siktet for narkotikaforbrytelser. Foto: SCANPIX Vis mer

Den nederlandske mannen satt i ettermiddag i et rettslig avhør i tingretten der påtalemyndigheten skal sikre seg forklaringen hans som bevis, men 38-åringen vil så bli løslatt. Det tredje offeret ble sluppet fri i går kveld.

Avslørt av mobiltelefon

Tidligere i dag bekreftet Degrass i Rotterdam-politiet overfor Dagbladet.no at det var 38-åringens kone som slo alarm sist torsdag om at ektemannen hennes var kidnappet i Norge.

Det skjedde etter en telefonsamtale over landegrensene, som kan ha vært et desperat forsøk fra kidnapperne på å få løsepenger fra Nederland. Politiet der kontaktet kollegene i Oslo, hvor blant andre Seksjon for organisert kriminaliet ble koblet inn.

Så klarte eksperter i oslopolitiet etter det Dagbladet.no erfarer å nagle en bestemt mobiltelefon til dramaet, før denne ganske raskt ble sporet ved hjelp av basestasjoner til et aktuelt område på Ullensaker. Dermed kunne den spesialtrente og tungt bevæpnede beredskapstroppen natt til lørdag storme villaen og befri fangene sammen med mannskap fra Romerike politidistrikt.

Det er ikke første gang kidnappere i Norge blir avslørt av mobiltrafikk. For under et år siden ble en estisk narkokurér reddet fra en svært grov frihetsberøvelse i Trondheim, blant annet etter at kidnapperne hadde forsøkt å true offerets samboer i Estland til å utbetale penger.

image: Peilet inn mobiltelefon i kidnappings-villa
<B>BYGGET OM TIL FENGSEL:</B> I et kjellerrom i denne villaen på Ullensaker ble tre menn holdt fanget og trolig torturert.