- Peker nese til Stortinget

I april ble kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) pålagt av Stortinget å utforme tiltak mot spiseforstyrrelser i idretten. Ingenting har skjedd.

KJEPPER I HJULENE: Høyres Turid Kristensen mener kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) stikker kjepper i hjulene for arbeidet mot spiseforstyrrelser. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KJEPPER I HJULENE: Høyres Turid Kristensen mener kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) stikker kjepper i hjulene for arbeidet mot spiseforstyrrelser. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

28. april i år vedtok Stortinget at det skal utarbeides en handlingsplan mot spiseforstyrrelser i idretten.

Fem måneder etter Stortingets vedtak, er ingenting skjedd.

- Jeg opplever det som om Trettebergstuen forsøker å stikke kjepper i hjulene for dette arbeidet, sier en oppgitt Turid Kristensen (H) til Dagbladet.

Det var hun som fremmet forslaget om en handlingsplan mot spiseforstyrrelser.

Kultur- og likestillingsdepartementet presiserer at de har hatt ett møte med Norges idrettsforbund (NIH).

PEKER NESE: Turid Kristensen (H) opplever at kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) peker nese til Stortinget, ved ikke å sette ned en arbeidsgruppe, som vedtatt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PEKER NESE: Turid Kristensen (H) opplever at kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) peker nese til Stortinget, ved ikke å sette ned en arbeidsgruppe, som vedtatt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

«En syk skinasjon»

Forslaget kom etter Dagbladets dekning av spiseforstyrrelser i langrenn. Kristensen har tidligere uttalt til Dagbladet at hun begynte å jobbe med forslaget et stykke ut i Dagbladets dekning med serien «En syk skinasjon».

- Det er takket være det arbeidet dere har gjort. Jeg hadde ikke oppdaget det uten Dagbladets serie, har Kristensen, som er Høyres idrettspolitiske talsperson, tidligere sagt.

Hele opposisjonen - V, Frp, SV, KrF, Rødt, MDG og Pasientfokus – stemte for forslaget. Regjeringspartiene Ap og Sp stemte imot.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) er altså pålagt av Stortinget å gjennomføre et forslag hun stemte imot.

Ingen midler

Ifølge Stortingets vedtak skal departementet sette ned en koordinerende kompetansegruppe som kan lage et utkast til en handlingsplan. Deretter skal Stortinget stemme over handlingsplanen.

Norges idrettsforbund (NIF) er tenkt å spille en sentral rolle i arbeidet.

Så langt er det ikke satt ned noe utvalg for å utarbeide en handlingsplan, og departementet har ikke satt av noe penger til arbeidet.

Forslagsstiller Kristensen opplever at ministeren motarbeider forslaget.

- Det tar forferdelig lang tid. Jeg opplever at Trettebergstuen nå peker nese til Stortinget, når hun ikke stiller noen ressurser til rådighet. Jeg vil på det sterkeste oppfordre Trettebergstuen til å få utvalget på plass så snart som mulig og også følge opp intensjonen bak vedtaket i Stortinget, sier hun.

Statssekretær Gry Haugsbakken i Kultur- og likestillingsdepartementet svarer på vegne av minister Trettebergstuen:

- Departementet har gjennomført et første møte med NIF om saken. Det følger ingen midler av Stortingets vedtak og vi vurderer nå hvordan vi skal følge opp Stortingets anmodning innenfor de rammene som gjelder for statens forhold til den frivillige, autonome idrettsbevegelsen. Dette vil vi ha avklart innen kort tid.

SER PROBLEMATIKKEN: 1. visepresident i Norges Idrettsforbund, Vibecke Sørensen, ser at spiseforstyrrelser er et problem i idretten, men også at idretten kan være en del av løsningen. Video: Hans Arne Vedlog. Vis mer

- Mangler koordinering

Turid Kristensen er skuffet over at minister Trettebergstuen ikke har bevilget penger til arbeidet med handlingsplan mot spiseforstyrrelser.

- Det er vanlig praksis når slike utvalg settes ned at man gir ressurser i form av administrativ kapasitet fra departementets side, eller økonomisk støtte for å lette utvalgets arbeid. Jeg synes det er arrogant av Trettebergstuen å se bort fra innstillingen og det som ligger til grunn for vedtaket, selv om hun formelt sett ikke er forpliktet til å bevilge penger eller ressurser, sier Kristensen.

Hun understreker at selv om det er gjort en god del arbeid rettet mot spiseforstyrrelser, mangler det samarbeid og koordinering, noe aktørene også selv har påpekt. Det er dette en handlingsplan skal hjelpe mot.

- Her må flere sektorer inn og samarbeide for å klare å løse problemet, både i idretten, men også i skolesektoren og helsesektoren. Det er et økende samfunnsproblem med kroppsmisnøye og spiseforstyrrelser. Det skjer ikke bare i idretten, men idretten er en medvirkende årsak til at det skjer for mange. Arbeidet bør koordineres. Dette går arbeidet går langt utover et arbeid i idretten og NIF, sier Kristensen.

Hun understreker at oppdraget fra Stortinget er å komme med tiltak også rettet mot helse- og omsorgssektoren og utdanningssektoren.

NIF gleder seg

Departementet på sin side mener arbeidet er kommet i gang ved at de har hatt ett møte med idretten. Statssekretær Gry Haugsbakken svarer på vegne av Anette Trettebergstuen slik på kritikken:

- Det er tydeligvis irriterende for Høyre, som har lyst til å komme med kritikk, at regjeringa følger opp stortingsvedtaket, men det gjør vi altså. Vanligvis er det en fordel å høre svaret før man skriver talepunktene - det hadde Kristensen tjent på nå og, sier Haugsbakken, og sikter til det ene møtet de har hatt.

På Dagbladets spørsmål om når et utvalg er ventet nedsatt, og når en handlingsplan kan være klar, har ikke departementet noe svar.

Norges idrettsforbund (NIF) er tenkt å lede gruppa som lager handlingsplanen.

- Jeg oppfatter at idretten og NIF er motiverte for dette arbeidet, men mener at de burde få den drahjelpen Stortinget har ment at de skulle få, sier Kristensen.

- NIF ønsker å bidra i arbeidet med å utvikle en handlingsplan mot spiseforstyrrelser, og vi ser fram til at det settes ned en arbeidsgruppe, hvor NIF vil være representert, sier kommunikasjonssjef i NIF Finn Aagaard, kommunikasjonssjef i NIF til Dagbladet.

Han understreker at det er Kulturdepartementet som vil følge opp Stortingsvedtaket om å utvikle en handlingsplan mot spiseforstyrrelser.

- Vi ser fram til at dette arbeidet igangsettes, sier Aagaard.

I 2020 fikk Dagbladet et anonymt brev om påståtte, utbredte problemer med forstyrret spiseatferd på topplan og nedover klassene i norsk langrenn. Flere i miljøet snakket løst om det samme. Men det var bare påstander og enkelt­historier. Ingen hadde forsket på feltet på 16 år.

Var det virkelig så ille? Vi ville undersøke. I nesten et år har Dagbladet, ved hjelp av nye journalistiske metoder og gjennom hundrevis av menneskemøter, undersøkt omfanget av forstyrret spiseatferd og spise­forstyrrelser i vår nasjonalsport langrenn – og skiskyting.

Vi har foretatt røntgen­målinger, hormon­tester og omfattende, validerte psykologiske tester i jakten på dokumentasjon. Vi har også undersøkt langtids­virkningene av flere års ernærings­underskudd blant utøverne. Dagbladet har i tillegg brukt spesiell teknologi og analyse av store mengder data i søket etter svar. Det vi fant, bekreftet ikke bare ryktene. Det var mye verre.

Funnene er dystre, mener eksperter. I de neste ukene og månedene skal vi fortelle en helt ukjent historie om den norske nasjonal­idretten – og dokumentere den.

Les alle sakene her

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer