Thea-drapet

Peker på andre: - Opprørende

Den tiltalte mannen (46) hevder et kriminelt nettverk står bak drapet på kjæresten. - Forferdelig trist, synes en av dem som blir navngitt.

VAR ETTERLYST: Etter Stoa-drapet ble mannen etterlyst av politiet og «ansett som farlig». Han ble dømt til 15 års fengsel. Nå er han tiltalt for drapet på kjæresten. Foto: Politiet
VAR ETTERLYST: Etter Stoa-drapet ble mannen etterlyst av politiet og «ansett som farlig». Han ble dømt til 15 års fengsel. Nå er han tiltalt for drapet på kjæresten. Foto: Politiet Vis mer
Publisert

46-åringen, som står tiltalt for det brutale drapet på kjæresten, Thea Braavold (31) i Sandefjord, har hele tida nektet straffskyld for drapet.

Han knytter hendelsen til det såkalte Stoa-drapet i 2003 - et svært brutalt drap han selv ble dømt for sammen med flere andre, og sonet 15 års fengsel for til han slapp ut i 2018.

Seks andre ble også dømt i den brutale drapssaken, der Young Guns-leder Zia Anwar ble mishandlet til døde.

I retten kommer han med en rekke påstander mot andre han mener kan ha en rolle i drapet på Thea Braavold, blant dem to meddømte i Stoa-saken.

Selv hevder han at han ikke så kjæresten sin på drapsdagen - noe påtalemyndigheten ikke fester lit til.

Statsadvokat Anne Margrete Katteland mener at klær funnet på åstedet viser at hans versjon av tidslinja ikke kan stemme.

AKTOR: Mandag startet rettssaken mot 46-åringen. Her ved påtaleansvarlig Anne Margrete Katteland. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
AKTOR: Mandag startet rettssaken mot 46-åringen. Her ved påtaleansvarlig Anne Margrete Katteland. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer

- Forferdelig trist

Dagbladet har vært i kontakt med forsvarer Ole Petter Drevland, som under Stoa-saken forsvarte en av dem som blir navngitt av 46-åringen.

Mannen ønsker ikke å snakke med Dagbladet, men gir følgende kommentar via sin forsvarer:

- Han synes dette er forferdelig trist og opprørende. Han har sonet sin straff for det som skjedde i 2003. Han har lagt det livet bak seg og lever nå et lovlydig liv. Han forstår ikke hvorfor han forklarer seg som han gjør, sier Drevland.

Også et annet navn ble gjentatt flere ganger i retten. Mannen har tidligere blitt omtalt som en av Norges farligste menn.

- Han har aldri vært mistenkt for noe med tilknyting til dette drapet. Ikke på noe tidspunkt har han vært trukket inn i denne saken eller i etterforskningen, sier Øystein Storrvik, som er forsvareren hans.

Da drapet på Thea Braavold ble begått, satt han fengslet i Ringerike fengsel.

Brutalt drap

Den tiltalte mannen hevdet i retten at Stoa-drapet er et bakteppe for denne drapssaken.

Drapet omtales som et av norgeshistoriens mest brutale, og var et internt oppgjør i et kriminelt miljø.

BRUTALT: Den tiltalte mannen er fra før dømt i Stoa-drapet. Her fra åstedet i 2003. Foto: Knut Fjeldstad / NTB
BRUTALT: Den tiltalte mannen er fra før dømt i Stoa-drapet. Her fra åstedet i 2003. Foto: Knut Fjeldstad / NTB Vis mer

Det var i mars 2003 at Young Guns-leder Zia Anwar ble overfalt av den drapstiltalte mannen, og to andre, på et lakkeringsverksted på Stoa i Arendal.

46-åringen slo Anwar med batong gjentatte ganger - til den bøyde seg, heter det i Agder lagmannsretts dom fra 2005. Han ble utsatt for svært brutal og langvarig mishandling, hvor 46-åringen framstår som mest aktiv.

Ifølge dommen skjøt han offeret i beinet og mishandlet ham med våpenet etterpå.

«Et sentralt og gjennomgående straffeskjerpende moment i saken er at samtlige straffbare forhold som skal bedømmes dreier seg om selvjustis innenfor et kriminelt belastet miljø», skrev lagmannsretten i sin dom.

ALLTID BLID: - Hun var alltid imøtekommende, alltid blid, tok alle inn. Det forteller Charlotte Pedersen om barndomsvenninna Thea Halvorsen Braavold, som ble drept i Sandefjord 2. februar. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Kriminelt miljø

Det er dette miljøet den drapstiltalte mannen nå trekker fram i Vestfold tingrett, hvor han denne uka har forklart seg om drapet på kjæresten.

Han viser til at det har vært flere voldshendelser i et kriminelt miljø han selv har vært en del av, og han hevder at drapet på kjæresten ble gjort for å ramme ham.

Påtalemyndigheten har ikke festet lit til dette, og har tiltalt ham for drapet på kjæresten. Drapet skjedde bare kort tid etter at hun og tiltalte ble et par. I retten fortalte 46-åringen at han ble sammen med 31-åringen i desember 2019.

To måneder seinere ble hun funnet av tre venner, brutalt drept i sitt eget hjem.

- Vi hadde planer om å flytte sammen. Jeg skulle kjøpe et hus til oss, sa tiltalte i retten tirsdag.

- Havnet på skyggesida

Der fortalte han også om hvordan han hadde hatt en oppvekst preget av ustabile forhold. Han mistet foreldrene tidlig, og havnet i fosterhjem da han var ni år.

- Jeg hadde en hard oppvekst, med en fostermor som var veldig glad i meg. Hun visste at jeg både var intelligent og hadde en god rettferdighetsfølelse, sa tiltalte.

Han fortalte også om hvordan han tidlig fikk kontakt med et kriminelt miljø. Noe som har preget store deler av livet hans.

- I tenårene havnet jeg litt på skyggesida. Så dro jeg i militæret og skulle bli marinejeger, men kom aldri så langt. Etter militæret jobbet jeg et par år og stiftet familie, fortalte tiltalte.

Familielivet i det fri skulle imidlertid bli kort. I 2003 ble han pågrepet og seinere dømt for Stoa-drapet. Totalt sju personer ble dømt i saken, tre av dem for drapet. Den nå tiltalte 46-åringen fikk den strengeste straffen av de involverte, og ble dømt til 15 års fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer