DREPT: Tina Jørgensen ble drept i 2000. Saken er fortsatt uoppklart. Foto: Politiet
DREPT: Tina Jørgensen ble drept i 2000. Saken er fortsatt uoppklart. Foto: PolitietVis mer

Bok om drapet på Tina Jørgensen

Peker på drept serievoldtektsmann som Tinas mulige drapsmann

Forfatter av «Da Tina ble drept» skriver at saken kunne ha blitt løst i 2007. I boka kommer det fram en rekke nye opplysninger om en av Norges største drapsgåter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen slippes boka «Da Tina ble drept» på Gyldendal. Journalist og forfatter Erland Frafjord har gått gjennom over 8000 sider med saksdokumenter og intervjuet en rekke kilder for å komme nærmere svaret på spørsmålet om hvem som drepte Tina Jørgensen (20).

Stavanger-jenta ble drept i Stavanger natt til 24. september 2000 og funnet i en kum ved Bore kirke på Jæren omkring tre mil unna over en måned etter drapet.

Drapet er fortsatt uløst. Tidligere har til sammen fem personer vært siktet for drapet, men det har aldri havnet for retten.

Peker på drept serievoldtektsmann som Tinas mulige drapsmann

Voldtekter, kidnapping og neddoping

I tillegg har politiet hatt en rekke kandidater for hvem som kan ha drept Tina. En av dem omtales bredt i Frafjords nye bok.

En av dem som pekes ut i boka, er en mann som bodde like ved Tina Jørgensen i Stavanger høsten 2000. Politiet mener Tina ble drept ved stump vold ved bybrua i Stavanger, like ved der både hun og den alternative gjerningsmannen Frafjord peker på, bodde.

Mannen er dømt for flere grove voldtekter, kidnapping og for å ha dopet ned ofrene - og ble drept i et brutalt knivdrap etter å ha sonet sin siste dom.

Stavanger-politiet er kjent med deler av innholdet i boka fra Frafjord.

- Vi hadde en del alibikandidater som vi prøvde på best mulig måte å få kontrollert hvor var på drapstidspunktet. Noen av dem ble sjekket hundre prosent ut. Vi har selvfølgelig ikke klart det med absolutt alle, og det er noen usikkerhetsmomenter hvor de var. Vi kom uansett til konklusjonen at det ikke var hensiktsmessig å gå videre med etterforskningen av flere personer som er blitt sjekket opp gjennom åra, sier politiinspektør og etterforskningsleder Ernst Rossebø i Stavanger-politiet til Dagbladet.

- Jeg ønsker ikke kommentere noen av våre teorier, sier han.

I boka vises det til en politirapport fra 2013 der politiet lister opp åtte navn som de omtalte som «alibikandidatene», og som den nye etterforskningen som da ble satt i gang ble konsentrert om. En av dem som gis mest plass i boka, er serievoldtektsmannen som bodde like ved Tina.

Vold mot prostituert

Et par år etter at Tina Jørgensen ble drept, ble mannen som pekes ut i boka dømt til ett års for grov vold mot en prostituert i sin egen bolig i Oslo.

Han lurte i henne amfetamin, hadde voldelig sex med henne og dunket hodet hennes i en vegg. Etterpå tok han kvelertak og slo henne gjentatte ganger i ansiktet, før han slo henne med en tregjenstand slik at hun besvimte.

FORFATTER: Erlend Frafjord. Foto: Marie von Krogh
FORFATTER: Erlend Frafjord. Foto: Marie von Krogh Vis mer

Fikk åtte års fengsel

Noen år etter det igjen ble han dømt til åtte års forvaring i en svært grov voldtektssak på Sørlandet, måneder etter ble straffen gjort om til åtte års fengsel i lagmannsretten.

Han ble dømt for voldtekt av fire kvinner.

Mannen holdt flere av kvinnene fanget i sine hjem, hvor han tvang de til samleie etter å ha truet dem med vold og tvunget dem til å ta amfetamin.

En av de fornærmede i saken forklarte at mannen tvang henne til å ta amfetamin før han voldtok henne hver halvtime. I tillegg skulle han ha tent på håret hennes, slått henne gjentatte ganger med knyttneven og en vedkubbe

Han truet også med å drepe henne og fortalte at han skulle grave henne ned i hagen.

Mannen erklærte sin uskyldig gjennom hele rettssaken.

- Kunne ha blitt løst

Kvinnen ble torturert og voldtatt i ett døgn før hun ble brakt til voldtektsmottaket på legevakten i Kristiansand.

To av de fire voldtektene framsto som spesielt grove på bakgrunn av varighet og antall overgrep tatt i betraktning, het det i dommen mot mannen.

Da denne dommen falt i 2007, skal politiet ha fått tips om mannen.

- Saken kunne ha blitt løst i 2007. En svært aktuell person dukket opp, skriver Frafjord i boka.

Dagbladet har også vært i kontakt med advokaten som forsvarte mannen under den alvorlige voldtektssaken og gjort vedkommende kjent med innholdet i boka. Advokaten ønsker ikke å kommentere det som blir skrevet om klienten som nå er død.

ÅSTEDET: Politiet mener Tina Jørgensen ble drept her, under bybrua i Stavanger. Like ved bodde hun og serievoldtektsmannen som i boka pekes ut som en alternativ gjerningsmann. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ÅSTEDET: Politiet mener Tina Jørgensen ble drept her, under bybrua i Stavanger. Like ved bodde hun og serievoldtektsmannen som i boka pekes ut som en alternativ gjerningsmann. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Flyttet fra Stavanger

Da Tina ble drept, hadde han ingen sedelighetsdommer mot seg. Ifølge boka ble han som alle andre i nabolaget, rutinemessig avhørt for å forklare seg om egne bevegelser og eventuelle observasjoner drapsnatta. Han skal da ha forklart at han reiste til Oslo fredag før Tinas siste tur på byen, og at han var i hovedstaden hele den kommende uka. Han sa også han verken kjente til Tina eller hennes daværende kjæreste.

«Politiet så ingen grunn til å gå videre med ham på dette tidspunktet», skriver Frafjord i boka.

Da mannen i 2007 satt fengslet for voldtektene, fikk imidlertid politiet tips om at mannen kunne ha noe å gjøre med Tina-drapet. Politiet fant ut at han hadde tatt ut 3000 kroner i en bank i Stavanger sentrum mandag etter drapet - da han selv hevdet at han var i Oslo.

Bare i løpet av to uker etter det uløste drapet på Tina, solgte han leiligheten i Stavanger og flyttet til Oslo. I tillegg peker forfatteren på at mannen hadde en BMW som liknet mye på en BMW som lenge var etterlyst fordi den ble observert drapsnatta ved det antatte åstedet ved bybrua i Stavanger.

Politiet fant ikke Tinas DNA da de gjennomsøkte bilen mannen hadde disponert i 2007.

Ble brutalt knivdrept

Mannen som bli pekt på i boka som mulig gjerningsmann sonet ferdig dommen for voldtektene, og slapp ut i 2012.

Bare to uker etter han slapp ut, ble mannen brutalt knivdrept med 16 knivstikk. Drapsmannen var en rusmisbruker som hevdet at serievoldtektsmannen hadde voldtatt søsteren hans. Mannen ble dømt til 16 års fengsel for drapet på mannen som pekes ut som en mulig gjerningsmann.

Ifølge boka omtales serievoldtektsmannen som en av de mest interessante kandidatene i Tina-saken.

«Men som følge av hans død har vi kommet fram til at han avsluttes som alibikandidat», heter det i en politirapport, ifølge boka.