Emilie Enger Mehl

Peker på etterretningstrussel

En ny russisk gruvemogul på Svalbard har tette koblinger til Putin. Både justisministeren og PST peker på at Svalbard kan være mål for etterretningstrussel.

SVALBARDMINISTER: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) understreker at norsk kontroll på Svalbard er viktig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SVALBARDMINISTER: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) understreker at norsk kontroll på Svalbard er viktig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet omtalte nylig at Svalbard har fått en ny russisk gruvemogul. Ildar Neverov tok i august over som ny sjef for det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol, som opererer i gruvebyen Barentsburg på Svalbard.

Samtidig har han hatt tette bånd til president Vladimir Putin, viser Dagbladets gjennomgang.

Norske myndigheter må holde et mer årvåkent øye med den russiske aktiviteten på Spitsbergen, mener Svalbard-ekspert og forfatter Per Arne Totland.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl svarer overfor Dagbladet at de er til stede på Svalbard.

- Neverov er omtalt som nær Putin. Gjør det deg bekymret?

- På samme måte som på fastlandet må vi være klar over at også Svalbard kan være mål for utenlandsk etterretning. Det er noe regjeringen har styrket innsatsen mot det siste halve året, sier Mehl til Dagbladet.

Hun understreker at regjeringen er til stede på Svalbard gjennom Sysselmesteren. De har også nylig skjerpet kontrollen med både personer og varer, og hvem som får stille til valg og stemme. Og de har styrket PST, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer