Lønnsfesten i Oslo-skolen

Peker på hverandre: - Svært kritikkverdig

Marte Gerhardsen sier hun på jobbintervjuet fikk beskjed om å omorganisere Oslo-skolen. Men sjefen hennes sier prosessen var Gerhardsens idé.

MÅTTE SVARE: Marte Gerhardsen og Inga Marte Thorkildsen beklaget begge timingen for lønnsfesten i Oslo-skolen. Foto: Nina Hansen og Kristin Svorte / Dagbladet
MÅTTE SVARE: Marte Gerhardsen og Inga Marte Thorkildsen beklaget begge timingen for lønnsfesten i Oslo-skolen. Foto: Nina Hansen og Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert

Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) måtte i dag svare på Dagbladets saker om lønnsfest, direktøransettelser, konsulentbruk, masseoppsigelser, og SMS-er på avveie.

Skolelederforbundet åpnet høringa med kritikk av Oslo-skolens ledelse:

- Omorganiseringen har satt Utdanningsetaten mer eller mindre ute av funksjon i halvannet år. Vår hovedbekymring er at skoleeier ikke oppfølger sine lovmessige plikter, sa Trond Nilsen i Skolelederforbundet.

KRITISK: Minst ti personer i Utdanningsetaten i Oslo har sagt opp de siste månedene. Hallstein Bjercke er kirtisk til det som skjer i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne / Dagbladet. Vis mer

Ikke-svar

Det ble gjennom høringa tydelig at flere av fagforeningene i skolen er positiv til omstillinga i Oslo-skolen.

Men opposisjonen mener at de ikke fikk gode nok svar fra Gerhardsen og Thorkildsen.

- Det er tydelig at byråden og direktøren har forberedt seg godt på å ikke svare på konkrete spørsmål. Vi har fortsatt ikke fått svar på den negative utviklingen i Oslo-skolen, med lavere skoleresultater på nasjonale prøver, femdobling av vold og at vi har mistet mange kompetente ansatte. Vi fortsetter å presse på for elevenes beste, sier fraksjonsleder Mehmet Inan Kaan til Dagbladet.

Uklart ansvar

Inga Marte Thorkildsen gjentok at hun forventer at direktørnivået går ned på sikt, og hun beklaget uttalelser om eget ansvar for situasjonen i bystyret i fjor høst.

Gerhardsens omstridte omorganisering, som har ledet de det økte direktørnivået og pengebruk på konsulenter, var et stort stridsspørsmål under høringen. Gerhardsen hevdet hun fikk beskjed allerede under andregangsintervjuet til jobben at en slik prosess var nødvendig.

Inga Marte Thorkildsen derimot hevdet prosessen var Gerhardsens idé.

- Det virker som om det er uklare oppfatninger av ansvarsfordeling mellom direktøren og byråden. Ingen vet helt hvem som har fattet vedtaket om omorganiseringen av Oslo-skolen, og etaten, og det er svært kritikkverdig, sier Aina Stenersen i Frp til Dagbladet etter høringen.

- Det er en stor omorganisering, mange er ikke inkludert, det hele virker mer og mer som en ideologisk prosess, og denne ansvarsfraskrivelsen bidrar ikke til mer tillit til disse to, fortsetter Stenersen.

Flere oppsigelser

Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen innledet høringa med å forsvare omorganiseringen i etaten. Lønnsfesten beklaget hun timingen for, og sa seg glad for at prosessen rundt lønnsoppgang nå er endret.

- Våren før jeg startet erkjente den daværende ledelsen at vi hadde nådd så langt vi kunne med å jobbe på den måten vi hadde gjort fram til da, sa utdanningsdirektøren.

Høringsleder Eivor Evenrud (Rødt) var blant dem som særlig refset lønnsfesten i Utdanningsetaten, og stilte igjen og igjen spørsmål ved lønnsnivået i etaten.

Den store høringsdagen begynte med at Dagbladet kunne fortelle om enda flere oppsigelser i Utdanningsetaten. Den siste kom i forrige uke.

- Ikke beroliget

Gjennom høsten har Dagbladet vist hvordan direktørnivået i Norges største kommunale etat har økt.

Alle direktører i Oslo-skolen har millionlønn - og flere av dem har fått solide lønnshopp utenfor lønnsoppgjør i høst. Lønnsfesten er offentlig blitt begrunnet med endrede ansvarsområder, men i SMS-er kommer det fram at også likelønnshensyn ligger til grunn.

- Jeg er fornøyd med at alvorlige forhold blir belyst, men svarene i seg selv har ikke vært egnet til å berolige, konkluderer KrFs Espen Andreas Hasle etter høringa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer