Jamal Khashoggi

Peker på prins etter drap

Amerikansk etterretningsrapport peker på den saudiarabiske kronprinsen som mannen bak drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

PRIVATE MELDINGER: I denne eksklusive reportasjen fra CNN får man se det som skal være private meldinger delt på WhatsApp mellom den drepte journalisten Jamal Khashoggi og aktivisten Omar Abdulaziz. Meldingene kaster et nytt lys over Khashoggis meninger om Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salmans politikk. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En amerikansk etterretningsrapport konkluderer med at drapet på Jamal Khashoggi trolig ble beordret av den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman.

Rapporten ble laget like etter at Khashoggi ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i 2018, men er først nå nedgradert. Fredag ble den offentliggjort.

Tidligere president Donald Trump ønsket ikke at funnene skulle bli kjent, mens den nye Biden-administrasjonen har inntatt en annen linje overfor kongedømmet.

Ventet

Konklusjonen i rapporten har på forhånd vært høyst ventet gitt at amerikansk etterretning kom fram til denne konklusjonen like etter det brutale drapet 2. oktober 2018.

Khashoggi var bosatt i USA og skrev jevnlig kommentarer for Washington Post, flere av dem kritiske til kronprinsen.

Likevel er publiseringen et stort tilbakeslag for den svært ambisiøse 35 år gamle kronprinsen, som anses som Saudi-Arabias reelle leder.

Markerer endring

Kronprinsen tok blant annet beslutningen om at Saudi-Arabia skulle intervenere i krigen mot houthi-opprørene i Jemen.

Offentliggjøringen av rapporten kan bli starten på en endring i USAs forhold til Saudi-Arabia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer