Peker på Ukraina: - Vanskelig å bevise

Sporene etter Nord Stream-sabotasjen peker mot Ukraina, mener gravejournalistisk samarbeid. Ikke sikkert vi noensinne kan sette to streker under svaret, påpeker etterretningsekspert.

VEKKET OPPSIKT: Bildet er tatt to dager etter eksplosjonen mot Nord Stream-gassrørledningene. Foto: Den svenske kystvakta via AP
VEKKET OPPSIKT: Bildet er tatt to dager etter eksplosjonen mot Nord Stream-gassrørledningene. Foto: Den svenske kystvakta via AP Vis mer
Publisert

Flere spor peker mot at det var ukrainere som sto bak eksplosjonene av gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen i fjor.

Det mener gravejournalister i tyske Süddeutsche Zeitung og radiostasjonene WDR/NDR, den polske nettavisa Frontstory, svenske Expressen og danske Berlingske, som har samarbeidet om å undersøke saken.

Basert på egne undersøkelser og tyske etterretningskilder konkluderer de med at sporene peker mot Ukraina, skriver NTB:

  • Funn av militært sprengstoff, egnet til bruk under vann, i 50-fots seilbåten Andromeda som befant seg i området under eksplosjonen.
  • Et selskap eid av en ukrainsk kvinne skal ha stått som leietaker av båten på dette tidspunktet.
  • En av de seks som var om bord i båten utga seg for å være rumensk, men ble seinere avslørt som en ukrainsk soldat.

De har ikke avklart om det er ukrainske myndigheter som står bak, eller om det dreier seg om ukrainske grupper uten tilknytning til staten. Myndighetene i Ukraina avviser å ha vært involvert i sabotasjen.

- Det er mulig at det er ukrainske myndigheter som bestilte sabotasjen, men det er fortsatt veldig mange ubesvarte spørsmål, sier hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole (FHS), Tom Røseth, til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer