Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Peker ut jente (14) som anfører i jente-voldtekten

Den da 14 år gamle jenta blir utpekt som anføreren da ei 15 år gammel jente ble grovt mishandlet og voldtatt. Jenta er ikke tiltalt i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alderen var avgjørende for hvem i jentegjengen på Rognan som ble tiltalt for grov vold og voldtekt mot den 15 år gamle venninnen. Jenta som pekes ut som den mest aktive, er ikke tiltalt i saken.

Begge de to tiltalte 15-åringene peker på venninnen som den mest aktive i mishandlingen. Hun var 14 år og seks måneder da det 15 år gamle offeret 6. mai i fjor ifølge tiltalen ble utsatt for så grov seksualisert vold at de to som er over den kriminelle lavalderen er tiltalt etter voldtektsparagrafen i straffeloven. Den antatte anføreren er innstevnet som vitne tirsdag.

- Ut fra det som er kommet fram i etterforskningen, er det grunn til å anta at den mindreårige har hatt den mest aktive rollen. Men loven setter en grense for den kriminelle lavalder på 15 år, sier statsadvokat Erik Thronæs som er aktor i saken, til NTB.

Nektet straffskyld

De to tiltalte nektet begge straffskyld da rettssaken mot dem startet i Salten tingrett mandag. Den ene av jentene sa seg delvis straffskyldig i tiltalepunktet om mishandling, men hun hevdet ikke å ha gjort så mye mot fornærmede at det kvalifiserer for grov mishandling.

Det er første gang så unge jenter er tiltalt for vold og så grove seksuelle handlinger at de likestilles med voldtekt. Med foreldrene til fornærmede til stede i rettssalen, forklarte de to tiltalte om de rystende detaljene i saken. Utgangspunktet var ifølge begge at 15-åringen skal ha satt ut rykter om en av de tiltalte og kalt henne «bitch».

Tvunget til sex

I løpet av maikvelden på Rognan tvang jentegjengen 15-åringen til å utføre ydmykende seksuelle handlinger på seg selv. Hun ble slått, sparket, rispet opp og fornedret av de jamnaldrende venninnene. Politiet har i ettertid sikret seg tekniske bevis som bekrefter store deler av historien.

Jentene forklarte også at det var den 14 år gamle anføreren som tvang offeret til å ha sex med en 32 år gammel asylsøker mot en betaling på 200 kroner. Saken mot asylsøkeren er stilt i bero etter at han rømte fra Nordland Psykiatriske sykehus i mai. Voldtektssiktelsen mot ham er frafalt, men han er fortsatt siktet for seksuell omgang med en mindreårig.

Fortsatte mishandling

Mishandlingen av venninnen fortsatte. Begge de to tiltalte fortalte at de ikke motsatte seg å være med av frykt for at anføreren skulle vende seg mot dem.

- Ingen har tort å stå opp mot henne hittil, forklarte en av de tiltalte.

Aktor, statsadvokat Erik Trones, antydet i sitt innledningsforedrag at det blir en utfordring å finne fram til omfanget av hver enkelts medvirkning og å finne passende straff.

En av jentene innrømmet at hun var med og brukte en lighter til å svi håret til venninnen. Hun vedgikk også at hun var den som fant fram flere av redskapene som ble brukt under mishandlingen, men påpekte at hun gjorde det på ordre fra anføreren.

Den andre tiltalte fortalte at hun slo offeret åtte-ni ganger og sparket henne fire-fem ganger, men også dette etter ordre fra anføreren. Hun var også med å svi håret til offeret.

Dominerende

- Hvorfor var du med på dette på ordre fra henne, undret forsvarer Christian Wiik.

- Hun var veldig dominerende. Jeg så at venninner kom på skolen med blåveis. Jeg følte meg rett og slett truet. Hun er rett og slett et grusomt menneske. Hun er så dominerende og sterk at hun får til det hun vil, svarte klienten,

Aktor antydet at den fornærmede 15-åringen har en annen versjon av de to tiltaltes medvirkning i saken.

(NTB)

GROVT MISHANDLET: Den 15 år gamle jenta ble grovt mishandlet inne i denne gamle loven i Rognan sentrum.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media