KONTROVERSIELL: Olof Palme (1927-1986) var en karismatisk taler og populær statsminister. Like fullt hadde sosialdemokraten mange fiender. Foto: Thor Lindgren / Aftonbladet / IBL / NTB Scanpix
KONTROVERSIELL: Olof Palme (1927-1986) var en karismatisk taler og populær statsminister. Like fullt hadde sosialdemokraten mange fiender. Foto: Thor Lindgren / Aftonbladet / IBL / NTB ScanpixVis mer

Peker ut navngitt mann som Olof Palmes drapsmann

Tidligere Säpo-topper er fritatt for taushetsplikten og har latt seg avhøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To tidligere ledere i det svenske overvåkingspolitiet (Säpo) har latt seg avhøre om drapet på Olof Palme i 1986. De peker ut en navngitt mann som drapsmannen, skriver Expressen.

- Vi mener vi kan plassere ham på Sveavägen rundt tidspunktet for drapet, sier Walter Kegö, tidligere leder for Säpos Palme-gruppe.

I SØKELYSET: De tidligere Säpo-etterforskerne Walter Kegö (t.v.) och Jan-Henrik Barrling (t.h.). Her under en høring i 1988, i forbindelse med den såkalte Ebbe Carlsson-skandalen. I midten advokat Jan Silbersky.
Foto: Jan Collsiöö / NTB Scanpix
I SØKELYSET: De tidligere Säpo-etterforskerne Walter Kegö (t.v.) och Jan-Henrik Barrling (t.h.). Her under en høring i 1988, i forbindelse med den såkalte Ebbe Carlsson-skandalen. I midten advokat Jan Silbersky. Foto: Jan Collsiöö / NTB Scanpix Vis mer

Som Kegö og etterforsker Jan-Henrik Barrling tidligere har uttalt, har den utpekte drapsmannen bånd til både Sovjetunionen og en narkoliga, og skal ha vært medlem i ei attentatgruppe som sto bak drapet på den sosialdemokratiske statsministeren. Nå håper de to Säpo-veteranene at han blir etterlyst internasjonalt.

- Vi vet ikke om han lever, eller hvor han befinner seg. Men dette går det også an å kartlegge via andre personer, sier Barrling.

Bundet av taushetsplikt

De første åra etter drapet var det Säpo som ledet etterforskningen. Deretter tok politiets Palme-gruppe over.

Kegö og Barrling meldte seg for Palme-gruppa allerede for tre år siden og fortalte at de satt på omfattende materiale fra Säpo-etterforskningen. Men de to har hele tida vært bundet av taushetsplikten - til nå.

Ifølge Expressens opplysninger gjennomgikk de to etterforskerne nylig et sju timer langt avhør med Palme-gruppa. De overleverte også 80 sider med dokumenter, med opplysninger som ifølge dem er ukjente for politiet.

Bekrefter avhør

Dag Andersson, spaningssleder i dagens Palme-gruppe, bekrefter avhøret.

- Det er et omfattende materiale, og vi må se på det og se hva vi har fra før, og hva vi ikke har fra før, sier Andersson.

Han vil ikke uttale seg om mannen som i materialet pekes ut som Palmes drapsmann, og sier det vil ta sin tid å gå igjennom dokumentene - det vil trolig strekke seg utover høsten.

Kegö uttaler at det er «et svært tungt materiale som nå må undersøkes».

Kegö og Barrling ble rikskjendiser på slutten av 80-tallet, da de måtte vitne for Sveriges kontroll- og konstitusjonskomité (Konstitutionsutskottet) i kjølvannet av den såkalte Ebbe Carlsson-skandalen - der forlagsdirektør Carlsson, med justisminister Anna-Greta Leijons velsignelse, etterforsket det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i forbindelse med Palme-drapet.

Sovjet, PKK og paven

Expressen har fått tilgang på opplysningene i dokumentene, og skriver i dag følgende:

1. Den utpekte mannen var sentral i en av de store narkoligaene som dominerte miljøet i Sverige på 80-tallet. Ligaen skal ha hatt bindinger til PKK, Sovjetunionen og det østtyske hemmelige politiet (Stasi). Overskuddet fra narkosalget gikk ifølge Expressens opplysninger til Sovjet-støttede Syria, som selv støttet Iran under Iran-Irak-krigen.

2. Sentralt i materialet er at to personer med kjennskap til den navngitte mannen peker ham ut som Palmes drapsmann. En tredje bekjent skal ha vært til stede i Sveavägen og sett ham drepe statsministeren.

3. I materialet fins også opplysninger om den såkalte diplomatavlyttingen. Mellom 1985 og 87 avlyttet Säpo en spionasjemistenkt sovjetisk diplomat i Stockholm. Konklusjonen var at Sovjetunionen i det minste kjente til at Palme skulle drepes.

4. Blant dokumentenes mer oppsiktsvekkende opplysninger er at Sovjetunionen også sto bak attentatforsøket på pave Johannes Paul II i 1981, i samarbeid med bulgarsk etterretning.

SVERIGE I SJOKK: Reaksjonene på Palme-drapet var sterke. Her legger folk ned blomster på åstedet, i krysset Sveavägen/Tunnelgatan. Foto: Lars Hedberg / NTB Scanpix
SVERIGE I SJOKK: Reaksjonene på Palme-drapet var sterke. Her legger folk ned blomster på åstedet, i krysset Sveavägen/Tunnelgatan. Foto: Lars Hedberg / NTB Scanpix Vis mer

Walkie-talkie-spor

Mye av den nåværende Palme-gruppas etterforskning har kretset rundt at en rekke personer ble sett bruke walkie-talkier rundt drapsåstedet. I Kegö og Barrlings materiale slås det fast at narkoligaen den navngitte mannen tilhørte, var flittige brukere av nettopp walkie-talkier, bl.a. under en operasjon i Sverige året før drapet.

- Vi er oppe i ca. 80 observasjoner av personer med walkie-talkier. Det er etter min mening altfor mange til at vi ikke skal ta det på største alvor, sa spaningsleder Andersson under 30-årsmarkeringen av drapet tidligere i år.

Etterforskningen av Palme-drapet har hittil kostet 350 millioner kroner.