Anklages for falske nyheter

Pekes ut av Kreml

Russlands utenriksdepartement kaller svensk forfatter «hauk» i ferskt utspill.

KALLES HAUK: Lars Wilderäng, her med sin kone Elena Padioukova. Han har nylig vært gjenstand for et retorisk angrep fra Kreml, etter en post på bloggen hans. Foto: Johan Jeppsson / IBLXPBE
KALLES HAUK: Lars Wilderäng, her med sin kone Elena Padioukova. Han har nylig vært gjenstand for et retorisk angrep fra Kreml, etter en post på bloggen hans. Foto: Johan Jeppsson / IBLXPBE Vis mer
Publisert

Den svenske forfatteren Lars Wilderäng pekes ut som en «europeisk hauk» av Russlands utenriksdepartement.

Hauk er et begrep som i Vesten brukes om de mer ekstreme fløyene i Russlands offentlighet, som de mest krigsvennlige kreftene rundt Vladimir Putin.

I en Twitter-melding fra Russlands utenriksdepartement anklages både svenske medier og forfatteren for å spre falske nyheter, ifølge svenske Expressen.

Forfatteren har skrevet flere romaner, og er beskrevet som en av de mer toneangivende stemmene rundt krigen i Ukraina i nabolandet.

- Kvalitetsstempel

Wilderäng skriver regelmessig om Russlands invasjon av Ukraina i sin blogg Cornucopia.

Forfatteren tar selv lett på angrepet fra russisk hold.

- Angrepet på svensk presse og meg er et tegn på at Sveriges medier gjør godt arbeid. Å få kritikk av Kreml er mer et kvalitetsstempel enn en fornærmelse, sier forfatteren til svenske Expressen i en e-post.

Utspillet fra Kreml knyttes til et innlegg på hans blogg like etter en eksplosjon i Polen ved grensa til Ukraina forrige uke.

- Sjanseløse

I innlegget skriver han at Russland angivelig sto bak bombing av Polen, og tar til orde for at Russland ville vært sjanseløse om Nato skulle velge å angripe.

To personer ble drept i eksplosjonene ved et jorde i Polen, et Nato-land.

Amerikanske etterretningsrapporter hevdet innledningsvis at det var russiske missiler som traff.

Seinere skulle det vise seg at missilene mest sannsynlig er ukrainske, har blant andre Polens president Andrzej Duda og Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg uttalt.

Ukrainsk missil

Teorien, som også norske eksperter støtter, er at det er snakk om et ukrainsk luftvernmissil.

KRIGSMØDRE: Russlands president Vladimir Putin møtte fredag flere kvinner som skal ha vært mødre av soldater utskrevet til Ukraina. Avisa The Guardian mener møtet var «nøye regissert». Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Stoltenberg la likevel ansvaret på Russland, da teorien er at de ukrainske missilene ble skutt opp for å beskytte seg mot russiske angrep.

Tross at Vesten nå peker på at missilet trolig er ukrainsk, har landet nektet ansvar, og peker fingeren mot Russland.

- Jeg er ikke i tvil om at dette ikke var vår rakett, fortalte presidenten til reportere i Kyiv dagen etter hendelsen, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer