Pekes ut som antatt gjerningsmann etter abortklinikk-skytingen

- Nok er nok, sier Obama.

PÅGREPET: 57 år gamle Robert Dear er pågrepet etter gårsdagens skyting i en abortklinikk i Colorado Springs. Foto: Springs police
PÅGREPET: 57 år gamle Robert Dear er pågrepet etter gårsdagens skyting i en abortklinikk i Colorado Springs. Foto: Springs policeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter fem timer ble skytteren ved abortklinikken til Planned Parenthood i Colorado Springs i Colorado pågrepet.

Politiet i Colorado springs har i ettermiddag identifisert den antatte gjerningsmannen som Robert L. Dear (57) .

Tre personer, inkludert politibetjenten Garrett Swasey (44) ble drept under angrepet-

- Nok er nok Mannen skal ha brukt et automatrifle-liknende gevær under skytingen, og hendelsen har fått USAs president Barack Obama til å ta nok et oppgjør med den enkle tilgangen på våpen i landet.

- USA må gjøre det vanskeligere for kriminelle å få tilgang til våpen, konstaterer president Barack Obama etter drapene i Colorado Springs fredag.

Ni personer ble skadd i skytingen.

- Vi må gjøre noe med den enkle tilgangen til krigsvåpen i gatene, til folk som ikke har noe med å bære dem. Punktum. Nok er nok, sier presidenten, ifølge NTB.

På tross av gjentatte drapstragedier og masseskytinger er det stor skepsis til å begrense tilgangen til våpen i USA. Den mektige våpenlobbyen og sterke krefter hos Republikanerne er sterke motstander av slike tiltak, og mener blant annet at folk må ha tilgang til våpen for å forsvare seg.
Tok beslag Politiet visste i natt at den mistenkte tok med seg flere gjenstander, men kjente ikke til innholdet. I ettmiddag bekreftet de at gjenstandene er sikret.

Hele situasjonen startet da gjerningsmannen forskanset seg på helseklinikken rundt klokka 11.30 lokal tid og varte i flere timer.

Politikilder sier til NBC News at gjerningsmannen begynte å skyte mot politiet fra parkeringsplassen utenfor helseklinikken og deretter inne fra bygget.

Etter den første skuddvekslingen på parkeringsplassen, skal gjerningsmannen, som hadde et AK-47-liknende våpen, ha blitt omringet i lobbyen. Han skal likevel ha klart å forskanse seg.

Folk i nærliggende forretningsbygg ble også stengt inne mens jakta på gjerningsmannen foregikk.

En rekke demonstrasjoner Motivet bak skytingen er fortsatt uklart.

- Tankene våre går til alle de involverte i denne tragiske situasjonen. Vi kjenner ennå ikke omstendighetene og motivene bak denne kriminelle handlingen, og vi vet ennå ikke om Planned Parenthood faktisk var målet for dette angrepet, sier sjefen for Planned Parenthood Rocky Moutains, Vicki Cowart, i en uttalelse til pressen.

Klinikken er den siste tida blitt utsatt of en rekke demonstrasjoner etter at skjulte videoopptak nylig viste sjefer for Planned Parenthood mens de diskuterte bruk av organer fra fostere til forskning, skriver New York Times. Planned Parenthood mener imidlertid at videoene, som stammer fra konservative kilder, er så kraftig redigert at de ikke gir et riktig bilde av samtale.

Planned Parenthood er en nasjonal organisasjon som tilbyr helsetjenester og sexundervisning til kvinner og menn i USA. De har om lag 700 helseklinikker og yter tjenester til 2,7 millioner mennesker i USA årlig. En av tjenestene Planned Parenthood tilbyr, er aborter. Det har ført til at organisasjonen opp gjennom åra er blitt utsatt for mange angrep fra abortmotstandere

TATT: Politiet i Colorado Springs pågrep i natt Robert Dear. Foto: REUTERS/Isaiah J. Downing REUTERS/NTB scanpix
TATT: Politiet i Colorado Springs pågrep i natt Robert Dear. Foto: REUTERS/Isaiah J. Downing REUTERS/NTB scanpix Vis mer