KAN ARVE HØYRE-TRONEN: Nåværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, nevnes hyppig som mulige nye ledere i Høyre. Denne uka er de sammen på statsbesøk i Beijing. Foto: Bjørn Langsem
KAN ARVE HØYRE-TRONEN: Nåværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, nevnes hyppig som mulige nye ledere i Høyre. Denne uka er de sammen på statsbesøk i Beijing. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Pekes ut som arvinger i Høyre-ledelsen

Hvis KrF feller regjeringen, kan det bli endringer i ledelsen i Høyre. Ine Eriksen Søreide og Torbjørn Røe Isaksen er de som nevnes hyppigst som arvtakere til tronen.

BEIJING/OSLO (Dagbladet): Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ankom i går Beijing. Sammen med kongeparet representerer de regjeringen under statsbesøket og delikate samtaler med Kinas statsledere denne uken.

Samtidig pågår det en nervepirrende prosess på hjemmebane.

Om Solberg-regjeringen får fortsette, avgjøres om drøye to uker av KrFs ekstraordinære landsmøte.

-Beslutningen som kommer ut av det er det ingen som kjenner foreløpig, men regjeringen sitter fortsatt og vi kjører på på alle felt, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

Erna kan være ferdig

KrF skal bestemme seg for om de skal følge partileder Knut Arild Hareides råd, bytte side og søke regjeringsmakt med Sp og Arbeiderpartiet, eller bli og gå inn i dagens Solberg-regjering.

- Det er veldig tydelig at vi kan få en regjeringskrise i høst, ett år etter et stortingsvalg der det i alle fall var én tydelig taper, og det var Ap. Likevel kan Norge få en regjering med Støre som statsminister, Arbeiderpartiet inn og Erna Solberg sparket ut, sier Torbjørn Røe Isaksen.

I Høyre er Erna Solberg ubestridt som leder, men hennes avgang som statsminister vil uansett kunne aktualisere debatten om arverekken i Høyre. Solberg ble partileder i 2004 og er den lengstsittende i Høyre noensinne. Hun ble innvalgt på Stortinget allerede i 1989.

Torbjørn Røe Isaksen og Ine Eriksen Søreide pekes på som de heteste kandidatene til Høyre-ledelsen.

Erfarne

Kilder Dagbladet har snakket med, understreker at det ikke er en nødvendighet for to så erfarne politikere å ha vært nestleder før de eventuelt overtar som partileder og statsministerkandidat. Samtidig påpekes det at det er et lederansvar å sørge for at det står gode kandidater klare til å ta over når sjefen går.

Dagens første nestleder Jan Tore Sanner, er den eneste som nevnes like hyppig som en mulig Høyre-leder. Men Sanner har vært fast representant på Stortinget siden 1993 og ble valgt til nestleder i 2008. Noen fornyelse av partiet vil et slikt valg ikke innebære.

Dagens andre nestledere Bent Høie har også lang fartstid. Høie har vært på Stortinget siden 2000 og ble nestleder i 2010. Han akter ikke å ta gjenvalg til Stortinget i 2021 og søker i stedet embetet som fylkesmann i Rogaland.

Tror Erna fortsetter

Hvis KrF går mot venstre, mener Torbjørn Røe Isaksen at det vil gi et historisk regjeringsskifte.

- Det vil ikke skje fordi det er en ekstern krise, ikke fordi regjeringen etter normale omstendigheter ville pådratt seg mistillitsforslag eller har gått i indre oppslutning, men utelukkende fordi KrF har byttet side, sier han.

Næringsminister Isaksen tror imidlertid at Erna Solberg fortsetter som Høyre-leder også i opposisjon.

- Da vil du ha en statsminister som blir kastet ikke på grunn av velgerne, men fordi et parti bytter side. Erna er fortsatt utrolig populær, hun er et sterkt kort for Høyre og det er ingenting som tyder på stagnasjon i partiet, sier han og legger til at det er for tidlig å si noe om dette nå.

- Hvis hun skulle gå av nevnes du som en mulig arvtaker, hva tenker du om det?

- Det vet jeg ikke selv en gang, det er umulig å si. Jeg prøver å ikke tenke på det, sier Røe Isaksen.

- Har du lyst?

- Per nå, nei, sier Isaksen.

Også Ine Eriksen Søreide sier til Dagbladet at hun ikke har grunn til å tro annet enn at Erna Solberg blir sittende.

- Det er alltid hyggelig å bli nevnt i sånne sammenhenger, men jeg har det strålende med der jeg er, og det jeg gjør, så jeg har det fint, sier hun, før de to Høyre-toppen forlater den vakre Jingshan-parken på vei til offisielle oppdrag.