<strong>LIGGER TIL KAI:</strong> Dette skipet kan være årsaken til at 2700 tonn ammoniunitrat ble oppbevart ved havna. Lasten skal ha blitt fraktet ut til et lager. Foto: Shutterstock
LIGGER TIL KAI: Dette skipet kan være årsaken til at 2700 tonn ammoniunitrat ble oppbevart ved havna. Lasten skal ha blitt fraktet ut til et lager. Foto: Shutterstock Vis mer

Beirut:

Pekes ut som «bombeskip»

Et skip fra Moldova pekes ut som skipet som ankom Beirut med 2700 tonn ammoniumnitrat.

Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Hassan Diab i Libanon opplyser at det skal ha vært 2700 tonn med ammoniumnitrat som eksploderte under en brann i Beirut tirsdag. I tillegg til store materielle skader, har minst 100 personer omkommet og 4000 er skadd.

Ifølge statsministeren skal materialet ha vært oppbevart i en lagerbygning i seks år. Ifølge Al Jazeera kalles det aktuelle lageret «Hangar 12».

Ammoniumnitrat brukes i kunstgjødsel, men det finnes flere eksempler der materialet er brukt som ingrediens i sprengstoff. Blant annet ble det brukt i bomba som gikk av i regjeringskvartalet 22. juli 2011.

BEIRUT: En nasjonal katastrofe. Video: AP Vis mer

Forvirring

Det mange nå spør seg om, er hvor tonnene med ammoniumnitrat kom fra og hvorfor det var oppbevart på havna. Her kommer det også motstridende meldinger.

Live-published photos and videos via Shootitlive

NTB meldte natt til onsdag at kona til en høytstående tjenestemann, som skal ha kjennskap til lageret, har uttalt at det inneholdt store mengder ammoniumnitrat som ble losset fra et synkende skip i 2012.

Det stemmer ikke overens med uttalelsene fra statsminister Diab, som hevder at ammoniumnitratet skal ha vært i lagerbygningen siden 2014.

Al Jazeera peker nå ut «Rhosus» som «bombeskipet».

Det spekuleres også heftig i sosiale medier om hvorvidt skipet kan være opprinnelsen til ammoniumnitrat-lasten på 2700 tonn.

Skipet seilte under det moldoviske flagget, fra Batumi i Georgia og skulle egentlig til Beira i Mosambik. På veien oppsto det angivelig tekniske problemer og skipet la til kai i Beirut i september 2013.

<strong>ETTERFORSKER:</strong> Statsminister Hassan Diab har satt ned en etterforskningsgruppe som skal komme til bunn i saken. Foto: AFP / NTB scanpix
ETTERFORSKER: Statsminister Hassan Diab har satt ned en etterforskningsgruppe som skal komme til bunn i saken. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Oppsto problemer

Kort tid seinere oppsto det problemer for de gjenværende i besetningen, som ikke fikk forlate skipet fordi de ikke hadde oppholdstillatelse.

To advokater, Charbel Dagher og Christine Maksoud, skriver i en uttalelse på Twitter at de, på vegne av besetningen, tok saken til retten og vant fram. Dermed fikk besetningsmedlemmene reise hjem til sine respektive land, men uten skipet.

EKSPLODERER: Her rammer en kraftig eksplosjon havneområdet i Beirut. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Advokatene skriver at grunnet lasten med 2750 tonn ammoniumnitrat om bord, ble lasten sikret i et lager i havna, mens skipet ble værende igjen. Her er det ennå.

Flere måneder seinere, i juni 2014, sendte daværende tolldirektør Shafik Merhi et brev til en ikke navngitt dommer, der han ba om en løsning angående den farlige lasten, skriver Al Jazeera.

TV-kanalen skriver at tollvesenet sendte fem slike brev over en treårsperiode - i desember 2014, to ganger i mai 2015, oktober 2016 og i oktober 2017. Det ble gjentatte ganger bedt om at stoffet ble eksportert, levert til forsvaret eller solgt til et libanesisk selskap.

BEIRUT: En nasjonal katastrofe. Video: AP Vis mer

Det var den nye tolldirektøren, Badri Daher, som skrev brevet i 2017. Her ba han innstendig om at dommeren finner en løsning og begrunnet det med faren ved å ha lasten liggende ved havna.

- Har vært bekymring

Som følge av tirsdagens dødelige eksplosjon er havna stengt. Det er meldt om massive ødeleggelser - også på skipene som lå til kai.

Ifølge guvernør Marwan Abboud i Beirut har mer enn 300 000 mennesker mistet hjemmene sine etter eksplosjonen tirsdag kveld.

<strong>ØDELEGGELSER:</strong> Her står et skip i flammer etter eksplosjonen i Beirut tirsdag. Foto: AFP / NTB scanpix
ØDELEGGELSER: Her står et skip i flammer etter eksplosjonen i Beirut tirsdag. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Det ble kort tid etter hendelsen satt ned en etterforskningsgruppe. Statsminister Diab opplyste at de skal finne ut av hvem som har ansvaret innen fem dager, skriver Al Jazeera.

- Informasjon om denne farlige lagerbygningen, som har vært der siden 2014, vil komme. Jeg vil ikke forhindre etterforskningen, sier han.

Det skal i lengre tid ha vært stor bekymring knyttet til lageret i havneområdet i Beirut.

Sikkerhetskontrollen som ble gjennomført for omkring et halvt år siden avdekket «hvilke ekstremt farlige og utrygge forhold» ammoniumnitratet var lagret under, skriver Al Jazeera.

<strong>- UAKSEPTABELT:</strong> Forsvarssjef Abbas Ibrahim sier at det er «uakseptabelt» at lasten ble oppbevart uten sikkerhetstiltak. Foto: Reuters / NTB scanpix
- UAKSEPTABELT: Forsvarssjef Abbas Ibrahim sier at det er «uakseptabelt» at lasten ble oppbevart uten sikkerhetstiltak. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Dette er et ekstremt ustabilt materiale som kan ta fyr når som helst, særlig under omstendigheter med kraftig varme eller fuktighet, lød den angivelige konklusjonen etter sikkerhetskontrollen.

Forsvarssjef Abbas Ibrahim sier at det er «uakseptabelt» at tonnevis med ammoniumnitrat ble oppbevart i seks år uten nødvendige sikkerhetstiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer