Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pekes ut som hjernen bak Paris-terroren

Ifølge franske påtalemyndigheter.

PEKES UT SOM HJERNEN BANK ANGREPET: Den 28 år gamle belgieren Abdelhamid Abaaoud.
PEKES UT SOM HJERNEN BANK ANGREPET: Den 28 år gamle belgieren Abdelhamid Abaaoud. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen det er snakk om er den 28 år gamle belgieren Abdelhamid Abaaoud. Han har marokkansk opprinnelse som skal ha kjempet med opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Syria.

Det skriver nyhetsbyrået AP.

Abaaoud er ifølge den franske avisa Liberation fra Molenbeek i Belgia, hvor antiterrorpoliti i morgentimene har gått til en stor aksjon.

Etterlyst offentlig I januar i år ble han omtalt som bakmannen i en belgisk terroretterforskning. Han ble den gang etterlyst offentlig, men ble ikke pågrepet.

Den gang mente politiet at en terrorcelle hadde planlagt drap på belgiske politifolk.   

To antatte terrorister ble drept da politiet slo til mot cella.  

Abaaoud skal ha vært flere perioder i Syria. Det antas at han dro tilbake dit i januar i år, og belgiske medier har publiert en video hvor han angivelig kjørte lik til en massegrav, ifølge The Guardian. Ifølge den franske nettavisa Linternaute, har han hatt en rolle som bøddel i IS.

28-åringen skal ifølge avisa ha koblinger til 26-åringen som i august gikk til angrep med angrepsrifle, en pistol og en kniv på et hurtigtog fra Amsterdam til Paris. Mannen ble stoppet av to amerikanske soldater i sivil, som tilfeldigvis var på toget.

Abaaoud er også blitt omtalt som Abu Omar Soussi.

Følg aksjonen i Molenbeek på Dagbladet.no her.

Dette vet vi I alt åtte terrorister antas å ha stått bak terroren i Paris. Ifølge franske myndigheter skal de ha vært delt inn i tre forskjellige grupper som skulle angripe forskjellige mål i Paris.

Disse er identifisert så langt.

• Omar Ismail Mostefai, 29 år gammel fransk statsborger. Døde i konsertlokalet Bataclan.

• Ibrahim Abdeslam, 31 år gammel fransk statsborger. Bosatt i Belgia.

• Salah Abdeslam, 26 år gammel fransk statsborger. Bosatt i Belgia. Broren til Ibrahim Abdeslam. På flukt.

• Bilal Hadfi. Bosatt i Belgia.

• Samy Amimour (født i 15. oktober 1987 i Paris. Familie bosatt i Paris-forstaden Bobigny. Sprengte seg selv i konsertlokalet Bataclan. Kjent for politiet og ble siktet for terroranklager i 2012. Han skal ha reist til Syria for to år siden.

• Mohammad Al-Ahmad, født 10. september 1990 i Idlib i Syria. Det skal ha blitt funnet et syrisk pass på mannen utenfor Stade de France, som franske myndigheter ikke har klart å verifisere. Ankom Hellas i oktober med dette passet. Sprengte seg selv utenfor fotballstadion.
 
Sju ble drept under fredagens terroranslag. 26 år gamle Salah Abdeslam er internasjonalt etterlyst av franske myndigheter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling