Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pekes ut som hovedmann bak Kongo-overgrepene

Kongo-ekspert mener Bosco Ntaganda er nøkkelmannen i den nye mineralutnyttelsen i Kongo.

TOK KOMMANDOEN: Bosco Ntaganda erklærte seg som den nye lederen av tutsimilitsen CNDP da Laurent Nkunda ble fengslet. Han er nå en nøkkelperson i den kongolesiske hæren. Foto: AFP/LIONEL HEALING
TOK KOMMANDOEN: Bosco Ntaganda erklærte seg som den nye lederen av tutsimilitsen CNDP da Laurent Nkunda ble fengslet. Han er nå en nøkkelperson i den kongolesiske hæren. Foto: AFP/LIONEL HEALING Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Morten Bøås støtter konklusjonen i en ny Global Witness-rapport, hvor organisasjonen skriver at tutsimilitsen Laurent Nkunda ledet før han ble arrestert, nå vokser seg store på blodmineraler i Øst-Kongo. Men FAFO-forskeren vil legge til en presisering:

- Det nåværende CNDP er ikke identisk med det CNDP vi kjente under Nkunda. Det politiske aspektet er for en stor del borte.

Som Dagbladet avslørte i fjor, mener Nkunda at Ntaganda var svært sentral i prosessen som ledet fram til CNDP-profilens fengsling. Bøås forklarer at tillitsforholdet de to i mellom var sterkt - og at det skulle vise seg å være en skjebnesvanger feil fra Nkundas side.

CNDP er nå integrert i regjeringshæren FARDC.

Beskytter seg selv - Nkunda stolte Ntaganda, mye fordi han var tutsi. Ntaganda var arbeidsløs da han ble med i CNDP, hadde våpen- og krigserfaring og tilbød sine tjenester til Nkunda. Han er en sjefsopportunist, sier Bøås til Dagbladet.

Bosco Ntaganda ønsker ikke fred i Kongo. Han vil berike seg og sine, mener forskeren.

- I den grad Ntaganda-fløyen har en agenda, er det å beskyttes seg selv og karre til seg så mye som mulig, sier Bøås.

Slik sett er strategien CNDP la fram etter at Nkunda ble styrtet intet mindre enn genial.

Slapp unna Tutsimilitsen lot seg forene med den kongolesiske regjeringshæren FARDC, og argumenterte med at ingen hadde så god kunnskap som dem i hvordan den felles fienden, hutumilitsen FDLR, skulle bekjempes.

GÅR UT OVER DE SVAKESTE: Bildet av lille Sadiki Basilaki er blitt legendarisk. Han får kjærkommen næring på et katolsk hjelpesenter i Rutshuru. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly
GÅR UT OVER DE SVAKESTE: Bildet av lille Sadiki Basilaki er blitt legendarisk. Han får kjærkommen næring på et katolsk hjelpesenter i Rutshuru. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly Vis mer

Ntaganda ble general i regjeringshæren, og slapp smidig unna arrestordren ICC utstedte mot ham.

- Han gjør seg selv sentral. Det er genialt. Nå kan også CNDP nå ut over sitt opprinnelige kjerneområde, og erobre nye gruveområder, påpeker Bøås.

Under Nkunda begikk CNDP også grove overgrep, men holdt seg for en stor del unna den blodige mineralbusinessen som regjeringshæren, FDLR og Mai Mai-militsen i Øst-Kongo er involvert i. Det er nå forandret - til glede for ytterst få, til skade for så mange fler.

- Ntagandas CNDP er farligere enn det var før. Det har ingen politisk agenda. Det er en hær, sier Morten Bøås til Dagbladet.

BEGIKK OVERGREP: Men Laurent Nkunda hadde en oppriktig politisk agenda. Det har ikke Bosco Ntaganda. Foto: AFP/Roberto SCHMIDT
BEGIKK OVERGREP: Men Laurent Nkunda hadde en oppriktig politisk agenda. Det har ikke Bosco Ntaganda. Foto: AFP/Roberto SCHMIDT Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!