Organisert kriminalitet

Pekes ut som narkobaron

Politiet mener seks menn og en kvinne inngår i et internasjonalt narkonettverk. Politiet peker ut en norsk bakmann i Marokko. Han kan ikke røres.

NETTVERK: Politiet har gjennomgått hundretusenvis av meldinger fra den dekrypterte meldingstjenesten Sky ECC og mener at de kan bevise at mannen bak den omfattende narkotrafikken, er en 28 år gammel nordmann som oppholder seg i Marokko. llustrasjon: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NETTVERK: Politiet har gjennomgått hundretusenvis av meldinger fra den dekrypterte meldingstjenesten Sky ECC og mener at de kan bevise at mannen bak den omfattende narkotrafikken, er en 28 år gammel nordmann som oppholder seg i Marokko. llustrasjon: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Saken har allerede satt rekord i Innlandet politidistrikt som distriktets største narkotikasak noensinne.

For første gang navngir politiet en 28 år gammel norsk-marokkansk mann som bakmann. Det framgår av flere fengslingskjennelser Dagbladet har innsyn i.

Mannen skal i en årrekke ha stått bak trafikk av narkotika til Norge. Politiet mener han oppholder seg i Marokko. Han har dobbelt statsborgerskap og fordi landet ikke utleverer egne borgere, kan ikke norsk politi røre ham.

Mengder av narkotika skal ha blitt fraktet fra hele verden, via blant annet Sverige og til Norge.

Innlandet politidistrikt har siktet en 35 år gammel mann for å ha smuglet rundt 700 kilo hasj, heroin, kokain og amfetamin over grensa fra Sverige i en ATV. Sammen med en 25 år gammel kvinne fra østlandsområdet inngår de begge i en omfattende Kripos-sak der multikriminelle i Oslo skal ha deltatt i et internasjonalt smuglernettverk.

HASJ: Det er ikke gjort noen fysiske beslag av narkotika i delen av saken som lener seg på bevis fra den dekrypterte meldingstjenesten Sky ECC. Bildet som politiet mener beviser befatning med et stort parti hasj, er hentet fra en av de mange hundre tusen meldingene som er gjennomgått i etterforskning. Foto: Politiet
HASJ: Det er ikke gjort noen fysiske beslag av narkotika i delen av saken som lener seg på bevis fra den dekrypterte meldingstjenesten Sky ECC. Bildet som politiet mener beviser befatning med et stort parti hasj, er hentet fra en av de mange hundre tusen meldingene som er gjennomgått i etterforskning. Foto: Politiet Vis mer

Den forventede tiltalen omtales av personer i politiet og advokatstanden som en «monster-tiltale». Kripos ønsker per i dag ikke bekrefte om mannen blir en del av den ventede tiltalen, men Dagbladet kjenner til at han er etterlyst internasjonalt.

Nettverket

Politiet har lenge holdt kortene tett til brystet, men en gjennomgang av over 135 rettsdokumenter, gamle dommer og samtaler med kilder i det kriminelle miljøet, gjør at Dagbladet kan nå fortelle inngående om hvordan nettverket har operert og hvilke aktører som er i politiets søkelys.

.

.

BEVIS: Bildene av pengebunkene er hentet fra Sky ECC-materialet. Foto: Politiet
BEVIS: Bildene av pengebunkene er hentet fra Sky ECC-materialet. Foto: Politiet Vis mer

.

.

.

FORSVARER: Marius Dietrichson forsvarer en av de siktede i saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORSVARER: Marius Dietrichson forsvarer en av de siktede i saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

.

SMUGLING: Politiet mener dette bildet viser en fullastet ATV, brukt til å frakte narkotika over grensa fra Sverige. Foto: Politiet
SMUGLING: Politiet mener dette bildet viser en fullastet ATV, brukt til å frakte narkotika over grensa fra Sverige. Foto: Politiet Vis mer

.

Vet hvor han er

Den 28 år gamle mannen som politiet mener er bakmannen og organisatoren i det kriminelle nettverket har vært en prioritet hos Kripos siden oppstarten av «Operasjon Hubris» - en omfattende politioperasjon rettet mot organiserte kriminelle på Østlandet, som startet tilbake i 2018.

- Vi vet at den 28 år gamle mannen er i Marokko. Derfor blir det ikke tatt ut tiltale, men vi oppdaterer siktelsen på ham, sier Nora Pedersen, politiadvokat og påtaleleder i Kripos.

28-åringen er etterlyst av norsk politi for forkynning av en narkodom på fengsel i fem år og seks måneder.

ANKLAGER: Politiadvokat Nora Pedersen i Kripos er påtaleansvarlig i det som blir en av norgeshistoriens største narkotika-saker. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ANKLAGER: Politiadvokat Nora Pedersen i Kripos er påtaleansvarlig i det som blir en av norgeshistoriens største narkotika-saker. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Dette er en av de største narkotikasakene i norgeshistorien. Når bevisene summeres opp, er det en betydelig mengde, sier Pedersen.

Hovedbevisene er basert på meldinger fra den krypterte meldingstjenesten Sky ECC, som ble brukt av kriminelle over hele Europa, og som politiet hadde tilgang til i en kort periode fra 15. februar til 9. mars 2021.

- Vi har jobbet med å identifisere brukerne av Sky ECC-telefonene, sier Pedersen.

Ifølge politiet er det bare gjort beslag av narkotika som knyttes til en av de siktede i saken.

Dagbladet avslørte i forrige uke at politiet knytter 28-åringen og den 32 år gamle lederen av oslogjengen Young Bloods tettere sammen.

- Det er tette bånd mellom 32-åringen og 28-åringen, sier Nora Pedersen, og beskriver de to som gode venner.

I 2018 ble 32-åringen pågrepet i Marokko etter å ha blitt etterlyst av norsk politi for flere lovbrudd. Han ble løslatt i februar 2021 - før han igjen ble pågrepet av politiet 17. februar i år.

Han har siden sittet varetektsfengslet, siktet for grov narkotikakriminalitet.

Betenkelig

Meldingstjenesten Sky ECC ble hacket av fransk og belgisk politi, og metodene som ble brukt er beskyttet av stort hemmelighold.

Dette reagerer flere norske forsvarsadvokater på. Øyvind Bratlien er forsvarer for den antatte 28 år gamle bakmannen og for mannen som i denne saken omtales som «Distributør 1».

- Jeg mener det er uavklart om Sky ECC er lovlig som bevis, sier Bratlien og henviser til en ventet høyesterettsavgjørelse fra Frankrike, der myndighetene ga rettslig adgang til å bryte seg inn på Sky ECC-serveren, og en behandling i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD).

KRITISK: Advokat Øyvind Bratlien kaller bruken av bevis fra Sky ECC for en rettsskandale. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITISK: Advokat Øyvind Bratlien kaller bruken av bevis fra Sky ECC for en rettsskandale. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Forsvarerne får ikke innsyn i hele kjeden og kan ikke kontrollere bevisene slik vi er vant med. Vi kan ikke følge bevisene fra det sikres, til det presenteres i retten, sier forklarer Bratlien.

Han kaller det en rettsskandale.

- Det er ingen grunn til å «rushe» disse sakene for retten. For klientene er det umulig å forklare og forsvare seg, og det er umulig å utøve et fullgodt forsvar mot anklagen. Slik skal det ikke være i en rettsstat, sier Bratlien.

I tidligere straffesaker har også Marius Dietrichson vært kritisk til påtalemyndighetens bruk av opplysninger fra EncroChat, en kryptert meldingstjeneste som ble hacket av fransk politi, som bevis.

Bevisbruken av den hackede Sky ECC-tjenesten er like problematisk, mener Dietrichson.

- Det er betydelige rettssikkerhetsmessige problemer knyttet til anvendelsen av dette som bevis. Flere av innsigelsene vi har hatt til det er ennå ikke rettslig avklart her i Norge, så det vil vi komme tilbake til, sier han.

Rekord

Saken er den største av sitt slag i Innlandet politidistrikt. Ifølge politiadvokat Mali Svendsen har politiet etterforsket dette over en lang periode. Hun opplyser at to av de siktede fra saken som politidistriktet har jobbet med, skal ha en felles retteføring med fem fra Kripos' etterforskning.

- Vi vil innstille på flere forhold med innførsel av større mengder narkotika, sier Svendsen.

Den 35-årige ATV-sjåføren er altså siktet for å ha innført 700 kilo narkotika til Norge.

- Det er mye forskjellig, mest cannabis, men også heroin, amfetamin, kokain og annet, sier Svendsen.

- Sakene må sees i sammenheng og de forskjellige personene har ulike roller, fortsetter hun.

Bilder fra de dekrypterte meldingene viser blant annet en ATV på en grusvei, fullastet med det politiet mener er pakker med narkotika.

- Vi ser fra materialet at det er gjentakende at han bruker en ATV til å krysse grensa med narkotika, sier Svendsen.

Internasjonalt

Ifølge Svendsen er alle hovedbevis i saken hentet fra Sky ECC.

Hun forklarer at politiet også har innhentet støttebevis som bygger opp under at det er riktig personer er pågrepet i saken.

- 35-åringen forteller selv mye i meldingene om hva som skjer, sier politiadvokaten.

Mannen har valgt å ikke forklare seg til politiet.

Den andre personen som Innlandet politidistrikt har etterforsket og som ligger an til å bli en del av saken, er en kvinne fra Østlandet. Hennes rolle skal ha vært å transportere narkotika til kjøpere i Oslo.

NARKOTIKA: Bildene og meldingene som politiet har tilgang til, skal bevise en lang rekke med innførsler av forskjellig narkotika til Norge. Foto: Politiet
NARKOTIKA: Bildene og meldingene som politiet har tilgang til, skal bevise en lang rekke med innførsler av forskjellig narkotika til Norge. Foto: Politiet Vis mer

- Narkotikanettverket som vi har etterforsket sammen med Kripos, har knytinger til Marokko og Sverige, sier Svendsen.

En svensk statsborger skal være pågrepet i Sverige i det samme sakskomplekset.

Påtalelederne i Kripos har gjort seg ferdig med etterforskningen og sender saken over til statsadvokat og riksadvokat i denne uka. Tiltale er ventet å komme i juni.

Saken er forhåndsberammet i Oslo tingrett 5. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer