Masseskytingen i Oslo

- Pekte mot meg med geværet

Artist Knut Anders Sørum sto i gjerningsmannens skuddlinje da de første skuddene falt i Oslo sentrum natt til lørdag.

SKJELVEN: Knut Anders Sørum spilte tidligere på dagen to konserter i hovedstaden. Etter en kveld på London pub havnet han midt i masseskytingen ved Rosenkratz gate. Foto: Andreas Koschinski Kvisgaard
SKJELVEN: Knut Anders Sørum spilte tidligere på dagen to konserter i hovedstaden. Etter en kveld på London pub havnet han midt i masseskytingen ved Rosenkratz gate. Foto: Andreas Koschinski Kvisgaard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To personer er drept og 21 skadd etter skyteepisoden i Oslo sentrum natt til lørdag.

Ifølge flere vitner skal skytingen ha startet utenfor puben Per på hjørnet. Deretter skal gjerningsmannen ha beveget seg rundt hjørnet, mot London pub.

Knut Anders Sørum sto like utenfor kebabsjappa mellom de to barene og nøt en burger da de første skuddene falt.

- Jeg vendte meg rundt. Da så jeg en fyr som lå på bakken, og en annen som pekte mot meg med noe som liknet på et automatgevær, sier han til Dagbladet.

Artisten, som først uttalte seg til Aftenposten, skjønte raskt at han måtte komme seg unna.

Gjemte seg i kjeller

Dagbladet har snakket med flere vitner som forteller at de slang seg på bakken og gjemte seg i kjellere.

Sørum forteller at han, mens gjerningsmannen skøyt i hans retning, kom seg til et portrom som ledet til en kjeller. Der var det mange som hadde søkt tilflukt.

- Folk var selvfølgelig kjemperedde. Det var mye usikkerhet. Du vet ikke hva som skjer, om det er flere som skyter eller hvordan det går med dem du kjenner, sier han.

De gjemte seg i portrommet til de fikk beskjed om at det var trygt å komme ut. I etterkant har han kartlagt at alle han var sammen med den kvelden, slapp unna fysiske skader.

42 år gamle Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terror etter hendelsen. Han har lørdag ettermiddag ikke ønsket å svare på hvordan han stiller seg til siktelsen.

Vil ikke være redd

Ettersom siktede ikke har ønsket å la seg avhøre av politiet er hans motiv fortsatt ukjent, men hatkriminalitet og psykisk sykdom er blant sporene politiet etterforsker.

Av rettsdokumenter Dagbladet har gjennomgått, går det fram at han skal ha en lang historie med psykiske lidelser. Dokumentene beskriver også en lang voldshistorikk og befatning med og tilgang til våpen.

HEROISK INNSATS: Videoen viser gjerningspersonen løpe, for så senere å bli tatt. Video: Andreas Blix / Tipser. Vis mer

Politiets sikkerhetstjeneste har vært kjent med mannen siden 2015, og undersøkt om han har vært radikalisert og om han kan knyttes til et ekstremt islamistisk miljø. De anser masseskytingen som en «ekstrem islamistisk» handling.

At angrepet skjer under Pride, like ved et av hovedstadens mest populære utesteder for skeive, det føles ikke tilfeldig, opplever Sørum.

- Det er helt forferdelig at det kan være så provoserende at folk er glad i hverandre, sier artisten, som selv har en mannlig samboer.

- Er du redd?

- Jeg vil ikke være det. Det er jo naturlig å føle seg redd nå, men det vil jeg ikke, så jeg skal prøve å unngå det, svarer han.

- Akkurat nå føles det i ekkelt å i det hele tatt skulle gå ut døra, men sånn er det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer