Birgitte Tengs-saken

Pekte og gestikulerte på åstedet

Drapstiltalte Johny Vassbakk (52) på befaring med retten.

PÅ ÅSTEDET: Johny Vassbakk på stedet der Birgitte Tengs ble funnet drept i 1995. 52-åringen nekter for å ha vært der før. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ ÅSTEDET: Johny Vassbakk på stedet der Birgitte Tengs ble funnet drept i 1995. 52-åringen nekter for å ha vært der før. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

KARMØY/HAUGESUND (Dagbladet): Midt under rettens befaring i terrenget ved Gamle Sundvegen, hvor Birgitte Tengs ble funnet drept i 1995, begynte tiltalte Johny Vassbakk (52) plutselig å peke og gestikulere.

Hva han mente med dette, er en gåte. Heller ikke Vassbakks forsvarer Stian Bråstein, som satt sammen med ham i minibussen fram og tilbake, har noe svar.

Haugaland og Sunnhordland tingrett skal på befaring i Kopervik og på åstedet for drapet på 17 år gam... Vis mer

- Nei, det har jeg ikke fått med meg, det har jeg ikke noen kommentar til. Jeg vet ikke hva han eventuelt har pekt på, sier Bråstein til Dagbladet.

Vassbakk nekter straffskyld for drapet, og for i det hele tatt å ha vært på åstedet før.

Busset rundt

Haugaland og Sunnhordland tingrett ble onsdag kjørt til tre ulike steder på Karmøy i forbindelse med den 27 år gamle drapssaken: Esso på Avaldsnes, gågata i Kopervik, og åstedet ved Gamle Sundvegen.

I BIRGITTES FOTSPOR: Retten, politiet og Vassbakk følger Birgittes rute i Kopervik sentrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I BIRGITTES FOTSPOR: Retten, politiet og Vassbakk følger Birgittes rute i Kopervik sentrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hensikten er blant annet å gi retten et inntrykk av geografien, og hvordan det ser ut, forklarte Dag Uppheim, etterforskningsleder ved Kripos' cold case-gruppe, til Dagbladet i forkant.

Birgitte ble sist sett av vitner i Kopervik sentrum noen minutter over midnatt natt til 6. mai 1995, og retten gikk til fots langs den dokumenterte ruta hennes fra øst til vest i gågata.

Esso-stasjonen er nevnt flere ganger under rettssaken, blant annet fordi politiet rykket ut til en episode der i tidsrommet rundt den siste sikre observasjonen.

BEFARING: 23. november fulgte retten den ruta Birgitte Tengs tok for 27 år siden, det ble gjort en befaring på åstedet. Video: Ole Berg-Rusten / NTB. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Alle rettens aktører var med: dommerne, aktoratet, forsvaret, etterforskere, sakkyndige - og tiltalte Vassbakk selv.

I bakgrunnen

52-åringen, som har sittet nærmest urørlig og uttrykksløs i retten siden hovedforhandlingen startet 7. november, holdt stort sett en lav profil også under befaringen - mesteparten av tida i bakgrunnen, iført ei blå jakke og ei grå lue.

På forhånd hadde han gått med på å la seg fotografere, mot at pressen anonymiserer ham.

Forsvarer Bråstein forteller at klienten ikke trengte å overtales til å være med på befaringen.

- Dette er en del av saken, og han ønsker jo å følge saken sin, forklarer advokaten.

- Vemod og andektighet

Bråstein forteller at Vassbakk opplevde det som «greit» å delta.

FORSVARERNE: Stian Bråstein (t.v.) og Stian Kristensen er Johny Vassbakks forsvarere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVARERNE: Stian Bråstein (t.v.) og Stian Kristensen er Johny Vassbakks forsvarere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi drøftet og diskuterte, og jeg forklarte litt de forskjellige elementene i ruta, og hva som var poenget ved å vise de forskjellige kjørerutene, de forskjellige tilkomstrutene, og så videre, sier han, og legger til:

- Når det gjelder akkurat besøket på åstedet, opplever jeg at han - på samme måte som meg selv og alle tilstedeværende - kjente på vemod og andektighet over å være på stedet der det har skjedd en fryktelig handling mot ei ung jente.

Den siste uka har rettssaken fokusert på åstedet. Det er grundig dokumentert hvordan det så ut der, og hvordan den innledende etterforskningen foregikk. Retten har blant annet sett svært brutale bilder av avdøde Birgitte slik hun lå i terrenget bare noen meter fra grusveien.

- Det er ganske sterkt å være der ute og få se denne mørke veien utover - det har jo vært stupmørkt der 6. mai - og å se hvor Birgitte lå, og ikke minst hvor nær hun var sitt eget hjem, som ligger like bortenfor. Det er ganske dystert også, å se dette, konstaterer Erik Lea, bistandsadvokat for Tengs' foreldre, overfor Dagbladet.

- Nyttig

Hans bistandsadvokatkollega John Christian Elden er ikke i tvil om at onsdagens utflukt var nyttig for retten.

- Retten får et inntrykk av hva som faktisk kan ha skjedd, og avstander - hvor har man haiket, hvor har man gått? Man får nok et inntrykk av, kanskje, hvem som kan ha gjort det. Det er det man prøver å til ved en slik befaring: hvem som kan ha vært i stand til å gjøre det, hvilken kjennskap har man til området. Sånne ting, sier Elden til Dagbladet.

BEFARING: Retten under befaringen på Gamle Sundvegen. Området var avsperret av politiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEFARING: Retten under befaringen på Gamle Sundvegen. Området var avsperret av politiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Advokaten forteller at dette er første gang han har vært på åstedet.

- Selv om dette er 27 år siden, følte man at man var midt oppi stedet der det skjedde, sier han.

Kan ha haiket

Det er ukjent hvordan Birgitte endte opp ved Gamle Sundvegen etter å ha forlatt Kopervik sentrum. Flere vitner har forklart at ei sannsynlig rute hjem er til fots via nettopp grusveien - eller hun kan ha haiket, som hun og andre karmøybuer på hennes alder ofte gjorde.

Tiltalte Vassbakk har i retten forklart at han ofte tok opp haikere, men nekter for å ha vært i Kopervik den aktuelle kvelden og natta. Det er heller ingen vitner som kan huske å ha sett ham i sentrum i tidsrommet.

Torsdag skal blant andre en kvinne som satt på med ham flere ganger tidligere i 1995, forklare seg.

Rettssaken var opprinnelig berammet til over nyttår. Dette er nå framskyndet, slik at avsluttende prosedyrer skjer like før jul.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer