Peldyrhold ikke i strid med dyrevernloven

Dyrebeskyttelsen Norge tapte søksmålet mot to pelsdyroppdrettere på Romerike. Julaften slo Eidsvoll herredsrett fast at de to oppdretterne ikke driver i strid med dyrevernloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette var ingen god julegave for oss, men verst er det for dyrene som på julaften ble dømt til å sitte i bur resten av sitt liv, sier informasjonssjef Live Kleveland Karlsrud i Dyrebeskyttelsen Norge.

Dyrebeskyttelsen Norge gikk til sak for å prøve lovligheten av å holde rev og mink i bur. Saken ble fremmet mot to tilfeldig valgte pelsdyroppdrettere, Kåre Vilberg fra Nordkisa i Ullensaker og Bård Arild Bråten fra Dal i Eidsvoll.

- Ubehagelig sak

- Det ville vært utenkelig med et annet resultat, sier direktør Einar Storsul i Norges Pelsdyravlslag i en kommentar til dommen.

Storsul sier at dette har vært en ubehagelig sak både for de to det ble anlagt sak mot, men også for andre i Norge som driver med pelsdyroppdrett.

- Det er en selvfølge at vår næring er opptatt av dyrs velferd. Vi ønsker å stelle godt med dyrene. Vi ønsker ikke å bli uthengt som dyremishandlere, sier Einar Storsul.

Det drives i dag pelsdyrhold på rundt 1400 gårder i Norge.

Vil revidere loven

Dyrebeskyttelsen Norge mener at dommen viser at dyrevernloven ikke er en reell vernelov for dyr, men en vernelov for næringsinteresser. Dyrebeskyttelsen kommer derfor til å arbeide for at loven revideres.

Over jul tar styret i organisasjonen stilling til om dommen fra Eidsvoll herredsrett skal ankes.

Retten dømte Dyrebeskyttelsen Norge til å betale saksomkostninger på nærmere 150 000 kroner.

(NTB)