Pels-sabotører ødela for millioner

Dyrenes FrigjøringsFront (DFF) tar på seg ansvaret for sabotasje mot to pelsdyrmatfabrikker natt til i går, en i Hamar og en i Treungen i Telemark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jakob A. Tveit, eieren av fabrikken i Treungen, sier til Dagbladet at det ble gjort skader for to- tre millioner.

- Fem biler og to båter ble ødelagt i brannen. Anslaget kom helt uventet. Vi har vært i konflikt med deler av miljøbevegelsen før, men ingen ting kommer i nærheten av dette. Fronten har imidlertid ikke klart å stoppe oss, vi har biler igjen å kjøre med, understreker Tveit.

Lensmann Per Larsen i Nissedal sier til Dagbladet at han ønsker hjelp fra Kripos i Oslo i etterforskingen.

- Det var en stor brann, forklarer Larsen.

Påtar seg skylda

I en e-post til Dagbladet skriver Dyrenes FrigjøringsFront at de natt til i går hadde utplassert et større antall brannbomber under lastebiler og annet kostbart utstyr som brukes til driften av fabrikkene i Hamar og Nissedal. Sabotasjehandlingene begrunner Fronten på denne måten:

«Fabrikkene spiller en grunnleggende rolle i norsk pelsdyrindustris overgrep, og er derfor et strategisk mål i kampen mot norsk pelsdyrindustri.»

Ved Hamar Pelsdyrftr var også skadene store.

- Det ble registrert røykutvikling og hærverk ved Hamar Pelsdyrftr i går. Skadene var omfattende, opplyser operasjonslederen ved Hedmark politidistrikt.

Politiadvokat i Hedmark politidistrikt, Barbro Røkenes, ber om assistanse i etterforskningen.

- Vi har intensivert etterforskningen etter at vi ble klar over at det kunne dreie seg om sabotasje. Området er sikret og sperret av. I dag vil vi vurdere om vi skal be om hjelp fra Kripos, sier hun.

- Ikke knekt

Informasjonssjef Bjørn Dag Gundersen i Norsk Pelsdyravlslag sier til Dagbladet at pelsdyrnæringa i Norge har eksistert i hundre år, og at sabotasje som den i helga ikke skal klare å stoppe næringa.

- Jeg ser dette i sammenheng med TV2-innslaget nylig om overgrep mot dyr. Dette blir igjen vridd mot norsk pelsdyrnæring. Vi tar sjølsagt avstand fra den type avliving som ble vist på TV2.

- Husdyrproduksjon

- Dette er samtidig et angrep på norsk husdyrproduksjon. Fronten er ikke bare mot pelsdyr. De er mot høner, kyr osv.

- En del av det tankegodset som Fronten er avla på, er det som enkelte såkalte moderate dyrevernere snakker om når de sammenlikner norske slakterier med jødeutryddelsen under 2. verdenskrig. Når de bruker en slik måte å snakke på, er de med på å oppfordre til de handlingene vi har sett i Hamar og i Treungen i helga, sier Gundersen.

  • Dyrenes FrigjøringsFront sto også bak da 9500 mink ble sluppet ut fra en farm i Gjesdal i oktober i fjor. Flere hundre av dem ble overkjørt og drept.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer