Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pelsbonden har avlivet omlag 500 mink som var alvorlig skadet

Beklager det som har skjedd.

AVLIVET: Rundt 500 skadde mink er avlivet hos en pelsbonde i Klepp kommune i Rogaland. Bonden beklager det som har skjedd. Illustrasjonsfoto: Alf Ove Hansen / Scanpix
AVLIVET: Rundt 500 skadde mink er avlivet hos en pelsbonde i Klepp kommune i Rogaland. Bonden beklager det som har skjedd. Illustrasjonsfoto: Alf Ove Hansen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 500 skadde mink er avlivet hos en pelsbonde i Klepp kommune i Rogaland. Bonden beklager det som har skjedd.

Det var under en uanmeldt kontroll tirsdag at Mattilsynet fant mink med alvorlige skader og sår. Tirsdag ble 74 dyr avlivet, og onsdag har bonden og folk som hjelper ham avlivet ytterligere mellom 400 og 500 dyr, får NTB opplyst fra Mattilsynet.

Overfor NRK innrømmer bonde Ingvar Kjell Bjorland at han ikke hadde god nok kontroll.

- Jeg beklager dette veldig og er så lei meg. Det skulle ikke skje, sier han.

Avdeling for syke dyr Bjorland opplyser at de skadde dyrene ble funnet i en avdeling for syk mink.

- I stedet for å avlive dyrene som blir skadd, har vi prøvd å behandle dem med sårspray eller antibiotika, men noen av dyrere har hatt for store skader og burde ha blitt avlivet, forteller han.

Det ligger ikke økonomisk motivasjon bak det som har skjedd, hevder minkbonden.

- Det går mer på at instinktet har vært å behandle et dyr som er sykt. Et skinn som det er for store skader på blir ofte ødelagt i prosessen videre uansett, så det har lite med økonomi å gjøre, sier Ingvar Kjell Bjorland.

Politianmeldes Allerede tirsdag ble det kjent at Mattilsynet politianmelder bonden. Onsdag ble det klart at Norges Pelsdyralslag gjør det samme.

- Det vi har hørt direkte fra Mattilsynet og våre egne folk som har vært på gården, gjør at vi nå går til politianmeldelse. Det fremstår som om det har vært klare brudd på de reglene som skal følges ved pelsdyroppdrett, og at hensynet til dyrevelferden ikke har vært ivaretatt, sier styreleder Bertran Trane Skadsem i Norges Pelsdyralslag.

Bonden har fått pålegg om å rydde opp i forholdene etter tirsdagens aksjon på minkfarmen, som har 30.000 dyr.

Nytt besøk - Vi vil reise ut på et nytt uanmeldt besøk for å se om forholdene har blitt bedre. Det ligger i kortene at det vil skje snarlig, sier avdelingsleder Odd Ivar Berget i Mattilsynet til NTB.

Pelsbonden risikerer i tillegg aktivitetsnekt - noe som betyr at han ikke får lov til å drive med denne type dyrehold. For å ilegge aktivitetsnekt må det være snakk om svært alvorlige og gjentatte brudd på dyrevelferdsloven, der vedkommende ikke har vist vilje eller evne til å rette opp forholdene over tid.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!