Pelsdyrnæringen møter ministeren i dag

I dag må Pelsdyrnæringen stå skolerett for landbruksminister Lars Peder Brekk. Nå må de forklare de nye tilfellene av mishandling av pelsdyr.

AVDEKKET MISHANDLING: I sommer og høst har Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet besøkt 40 pelsdyrfarmer fra Agder i sør til Nordland i nord, og mener de kan dokumentere mishandling av pelsdyr. I dag skal næringen møte landbruksminister Lars Peder Brekk. Foto: Dyrebeskyttelsen.
AVDEKKET MISHANDLING: I sommer og høst har Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet besøkt 40 pelsdyrfarmer fra Agder i sør til Nordland i nord, og mener de kan dokumentere mishandling av pelsdyr. I dag skal næringen møte landbruksminister Lars Peder Brekk. Foto: Dyrebeskyttelsen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Pelsdyrnæringen må i dag forklare nye tilfeller av mishandling av pelsdyr når den møter landbruksminister Lars Peder Brekk i ettermiddag.

Den kan bli  møtt med nye trusler om at næringen kan bli forbudt eller miste økonomisk støtte dersom forholdene ikke blir bedre.

I sommer og høst har Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet besøkt 40 pelsdyrfarmer fra Agder i sør til Nordland i nord.

Resultatet er tusenvis av bilder og flere timer videodokumentasjon som viser mink og rev med alvorlige skader og sykdommer.

- Årets undersøkelser bekrefter at forskriftene som regulerer pelsdyrnæringen ikke klarer å forhindre at dyrene på pelsdyrfarmene lider hver dag, heter det i en pressemelding fra Dyrebeskyttelsen.

Det er tredje året på rad at dyrevernere dokumenterer forholdene ved norske pelsdyrgårder. I alt har over 180 gårder blitt inspisert siden våren 2008.

Forklare seg I dag må næringen stå skolerett når den møter landbruksminister Brekk. Den må nå forklare dokumentasjonen om fortsatt dyremishandling.

For et drøyt år siden sa landbruksministeren at støtten til næringen måtte vurderes dersom forholdene ikke bedret seg. I går sa han til NRK at det er trist at noen setter en hel næring i et dårlig lys, men at man ikke kan skjære alle over en kam.

- Inntrykket er at næringen har klart å bedre situasjonen, men at enkelte ikke klarer å følge lover og regler, sier landbruksministeren.

Brekk sier at Mattilsynet har strammet inn regelverket og at man jobber over et bredt spekter for å få kontroll med næringen.

Ingen er hittil fratatt retten til å holde dyr etter de offentlige tilsynene.

Tilsynsordning Den norske veterinærforening vil ha en tilsynsordning for pelsdyr. Men selv sier lederen av foreningen at de siste avsløringene av dyremishandling er så grove at han tar til orde for å forby hele pelsdyrnæringen.

- Hvis du spør meg personlig, så tror jeg denne næringen er moden for å revurderes, sier generalsekretær Hans Petter Bugge i Den norske veterinærforening til NRK.

Veterinærforeningen har siden 2001 vært kritisk til pelsdyrnæringen.

- Veterinærforeningen har gått ut og sagt at dagens driftsformer ikke er forenlig med god dyrevelferd, sier Bugge.

Et alternativ til å legge ned hele pelsdyrnæringen er at regjeringen oppretter en helt ny tilsynsordning.

Bugge understreker at veterinærene vil stille opp og yte hjelp til dyrene dersom politikerne velger å opprettholde næringen. Men for å gjøre dette så raskt og godt som mulig, er det nødvendig å få på plass en helsetjenesteordning for pelsdyrnæringen.

- En helsetjenesteordning for pelsdyrnæringen vil bidra til bedre dyrevelferd for mink og rev, sier Bugge og viser til lignende ordninger i fiskeoppdretts- og fjærfenæringene.

Avviser ikke forbud Lederen av Stortingets næringskomité, Terje Aasland (Ap), avviser ikke at det kan bli slutt på pelsdyrgårder i Norge dersom næringen ikke tar saken alvorlig.

- Dette er en særdeles alvorlig sak og pelsdyrnæringen må ta affære umiddelbart og rydde opp. Det er totalt uakseptabelt at slike dyrelidelser faktisk finner sted. Uavhengig av hvor utbredt disse dyrelidelsene er, må dette stoppes umiddelbart, sier han.

Aasland mener at oppdrettere som ikke ivaretar dyrehelse og dyrevelferd på en god måte må få forbud mot dyrehold og forventer at pelsdyrnæringen selv vil bidra til å luke vekk useriøse oppdrettere. .

Venstres Ola Elvestuen sier til NTB at næringen har hatt mange sjanser til å rette opp feil uten at det har skjedd. Han viser til avtalen fra Lars Sponheims tid som landbruksminister da næringen fikk 10 år på seg til å rydde opp.

- Det har ikke skjedd noen ting. Derfor bør næringen avvikles, slik det har skjedd i mange andre land, sier han.

NTB

MØTES I DAG:  Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) møter i dag pelsdyrnæringen. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet
MØTES I DAG: Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) møter i dag pelsdyrnæringen. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet Vis mer