Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pelsdyrutvalget vil ikke avvikle pelsdyrnæringa

Går inn for bærekraftig utvikling, men påpeker problemer i dagens pelsdyrnæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pelsdyrutvalget skulle drøfte to alternativ for pelsdyrnæringa i Norge: Bærekraftig utvikling eller styrt avvikling.

Utvalgsleder, fylkesmann Anne Karin Hamre, legger nå fram rapporten for landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

Et flertall av utvalget, bestående av fem medlemmer, går inn for bærekraftig utvikling av næringa.

- Utvalget er delt i sin tilråding. Uansett hvor strengt regelverk en legger til grunn for dyrevelferd i pelsdyrhold, så vil aldri motstanden mot pelsdyrhold forsvinne, sier Anne Karin Hamre på pressekonferansen.

Går for videreføring De mener at «velforden for pelsdyr vil være ivaretatt dersom regelverket etterleves og de foreslåtte tiltakene knyttet til dyrevelferd blir fulgt opp innen rimelig tid». Det er nå 277 pelsdyrbruk i Norge.

- Det forutsettes at Mattilsynet må kunne reagere raskt og hensiktsmessig ved avdekking av alvorlige brudd på regelverket, skriver utvalget i en pressemelding.

Verken utvalget eller landsbruksministeren legger skjul på at pelsdyrnæringa har forbedringspotensiale.

- Det er forskjeller her som i alle andre bransjer. Noen er gode, men andre ikke er fullt så gode, sier Listhaug til Dagbladet.

Utvalget sier at den nye pelsdyrforskriften som trådde i kraft i 2011, danner grunnlag for bedre velferd, men at det fortsatt er velfordsutfordringer i dagens pelsdyrhold.

- Utvalget ser på bekymring på problemet med store og overvektige blårev og på problemer med hold av minkvalper i større grupper, skriver utvalget.

- Det er fortsatt utfordringer i dagens pelsdyrhold. Det gjelder blant annet muligheter for aktivitet og utforsking, sier utvalgsleder Anne Karin Hamre.

GA RAPPORT: 
Fylkesmann Anne Karin Hamre t.v  overleverte mandag en rapport om pelsdyrnæringa. Her sammen med statsråd Sylvi Listhaug.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GA RAPPORT: Fylkesmann Anne Karin Hamre t.v overleverte mandag en rapport om pelsdyrnæringa. Her sammen med statsråd Sylvi Listhaug. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Utvalget skulle komme med forslag som kunne styrke næringas konkurransekraft, legitimitet og minke uheldige virkninger på naturmangfoldet.

- Vi kommer til å gå grundig gjennom rapporten, sende den ut på høring, og se hva som kommer tilbake, sier Listhaug til Dagbladet.

Mindretall for styrt avvikling Et mindretall på tre medlemmer ville at næringa skulle avvikles. Ett av medlemmene ville ikke stemme.

Utvalget skulle vurdere hvordan næringa eventuelt kan bli avviklet, blant annet hva de nåværende pelsdyrbøndene kan gå over på, hvis næringa blir forbudt.

- Det er stor variasjon i mulighetene for å gå over på annen landbruksproduksjon, sier utvalgsleder Hamre.

Utvalget skulle også se på om næringa burde få kompensasjon og om staten får erstatningsplikt.

- Utvalget mener videre at et eventuelt forbud mot pelsdyrhold i Norge bør klargjøres ved en ny lovbestemmelse, skriver utvalget i pressemeldingen.

Stortinget har bedt regjeringen vurdere et forbud mot næringa, etter utvalgets rapport er lagt fram.

- Vi skal nå snart sende denne ut på høring. Vi regner med å møte stort engasjement og få mange innspill, som vi kan ta med oss videre når vi skal konkludere, sier landbruks- og miljøminister Sylvi Listhaug.

HAR UNDERSØKT NÆRINGA:: Pelsdyrutvalget legger mandag fram sin rapport om pelsdyrnæringa.  Foto : Bjørn Langsem / DAGBLADET.
HAR UNDERSØKT NÆRINGA:: Pelsdyrutvalget legger mandag fram sin rapport om pelsdyrnæringa. Foto : Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer