Pelsfarmer får ubehagelige sms

Etter at Odd Arne fortalte at han fant syke rever som ikke er hans, har han fått lite hyggelige SMSer fra dyrevernere.

BEKYMRET: - Jeg er redd for at dyreaktivister kommer til gården min og slipper ut alle revene, slik jeg har opplevd tidligere, sier pelsfarmeier Odd Arne Myromslien. Foto: Bjørn Langsem
BEKYMRET: - Jeg er redd for at dyreaktivister kommer til gården min og slipper ut alle revene, slik jeg har opplevd tidligere, sier pelsfarmeier Odd Arne Myromslien. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) I går fortalte gårdeier Odd Arne Myromslien (36) fra Kvam i Gudbrandsdalen at han oppdaget to syke rever på pelsdyrfarmen sin den 18. august i år.

Revene var i så dårlig forfatning at de måtte avlives.

Myromslien ringte umiddelbart politiet og anmeldte forholdet ettersom han var sikker på at revene ikke tilhørte hans gård. En veterinær, Are Krogh, ble tilkalt for å undersøke revene.

DNA stemte ikke
Han tok omfattende blodprøver av dyrene som Norsk veterinærhøgskole har analysert.

DNA-spor viser at dyrene ikke har samme farskap som de andre revene på gården, ifølge en rapport som blir lagt fram i går.

Ubehagelige SMS
Etter at pelsbonden fortalte dette til Dagbladet, har han mottatt 10-15 SMS som han uppfatter som ubehagelige.

- Flere dyrevernere har skrevet til meg. De har bedt meg slippe revene løs i skogen, slutte med dyreplageri og å få meg en ordentlig jobb, sier Myromslien.

- Men det er ikke så lett når dette er det jeg kan. Jeg har holdt på med rever siden jeg var åtte år. Dyrevernsaktivister vet ikke hva de snakker om når de ber meg slippe løs dyrene. Disse er avlet fram i fangenskap og vil dø i det fri, sier 36-åringen.

- Fiendene vet hvem jeg er
Han valgte først å være anonym, men har nå bestemt seg for å stå fram med navn og bilde.

- Fiendene mine vet hvem jeg er uansett, så da spiller det ingen rolle, sier pelsbonden.

For fem år siden opplevde han at noen tok seg inn på gården hans og slapp løs alle revene. Myromslien klarte å fange de fleste dyrene, men rundt 50 kom seg løs.

- Mange ble overkjørt og drept av biler. De fleste sultet i hjel, sier han.

Nå er Myromslien bekymret for at noe lignende skal skje igjen.

Derfor skadde haler

I går påpekte Nettverk for dyrs frihet at de fant flere rever som manglet hale på gården til Myromslien. Han forklarer nå hvorfor det er slik:

- Når revevalpene er nyfødt og revetispa skal slikke dem rene, hender det at hun knekker halen deres, enten fordi navlestrengen henger seg fast eller fordi hun er hardhendt og valpehalene er så små og skjøre. Men dette gror fort og dyrene lider ikke, sier han.

Veterinær Are Krogh bekrefter at haleknekking like etter fødsel forekommer blant revevalper.

- Dette er ikke dyreplageri, og gror som oftest uten problemer. Fenomenet skjer også blant sauer, sier Krogh, som presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag.

- Vil så tvil om blodprøver
Også han har fått en rekke henvenselser etter saken stod omtalt i Dagbladet i går.
 
- Nettverk for dyrs frihet har ringt meg tre ganger for å få meg til å utdype hvordan blodprøvene ble tatt. Det er tydelig at de vil så tvil om at prøvene er gjort på riktig måte, sier Krogh.

Han bekrefter, som han også gjorde overfor aktivistene, at han ikke har vært sammen med pelsbonden hele tiden, og at han derfor ikke kan gå god for hva som eventuelt skal ha skjedd mens han ikke var på gården.

Ikke sendt SMS
Aktivist fra Nettverk for dyrs frihet, Rune Ellefsen, avkrefter at han eller andre i Nettverk for dyrs frihet har sendt ubehagelige SMS til Myromslien.

- Vi jobber ikke på den måten, sier Ellefsen. Han avkrefter også at de har planer om å slippe løs revene på gården til Myromslien.

Når det gjelder telefonene til veterinær Are Krogh, sier han:

PÅ RØMMEN: Farmeier Odd Arne Myromslien (36) fra Gudbrandsdalen forteller at han fant disse friske revene utenfor gården sin, og at han fant to syke rever i burdet der de friske revene hørte til. Foto: Bjørn Langsem
PÅ RØMMEN: Farmeier Odd Arne Myromslien (36) fra Gudbrandsdalen forteller at han fant disse friske revene utenfor gården sin, og at han fant to syke rever i burdet der de friske revene hørte til. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Vi har bare kontaktet veterinæren for å kontrollere hvordan blodprøvene er gjort og for å sjekke fakta i saken, men han nekter å uttale seg, sier Ellefsen.

- Bevisst plan
En annen aktivist fra Nettverk for dyrs frihet, Per Arne Tøllefsen, er den som besøkte sølvrevfarmen til farmeier Odd Arne Myromslien i Gudbrandsdalen. Han sa til Dagbladet i går at han ikke har tro på at noen andre har plassert syke dyr på denne gården.

- Dette er en bevisst plan. Om den er gjort fra næringa eller bonden selv, vet jeg ikke. Men det er åpenbart at de prøver å sverte arbeidet vi har gjort, sier Tøllefsen.

Han mener det er sannsynlig at bonden har sendt inn feile DNA-prøver av revene, eller fått inn de syke dyrene fra en annen gård.

- Hvorfor skulle dyrevernere plassere ut skadde dyr, spesielt når vi allerede har gjort så mange kritikkverdige funn, sier Tøllefsen.

Aktivist får støtte
Han får støtte fra Odd Harald Eidsmo, inforsmasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen, som også mener det er helt usannsynlig at syke dyr er plassert på en farm.

- Så vidt jeg kan forstå, er det ingenting som tyder på at dyrene ikke var på farmen allerede lenge før bonden meldte forholdet til veterinærer og politiet, sier Eidsmo.

AKTIVIST: Per Arne Tøllefsen fra Nettverk for dyrs frihet, har besøkt pelsdyrfarmen i Gudbrandsdalen. Han reagerte på flere forhold på gården. Foto: Nettverk for dyrs frihet
AKTIVIST: Per Arne Tøllefsen fra Nettverk for dyrs frihet, har besøkt pelsdyrfarmen i Gudbrandsdalen. Han reagerte på flere forhold på gården. Foto: Nettverk for dyrs frihet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer