Pen børsslutt på turbulent kvartal

Etter en pen avslutning endte totalindeksen i andre kvartal så vidt høyere enn der den begynte. Fredagens omsetning bar preg av halvårsavslutningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble en pen avslutning på kvartalets siste handelsdag. De tunge aksjene som Tomra, Hydro, Statoil og Telenor, som mange av de institusjonelle investorene er investert i, endte opp, mens Opticom, som bare eies av noen få institusjoner, falt markert - til alt hell for institusjonene - og endte dermed i minus gjennom kvartalet.

Det er vanskelig å si hvor mye av fredagens handel som er preget av såkalt 'window-dressing', men en stor kjøper fra utlandet, som kjøpte gjennom Morgan Stanley, sørget i alle fall for at de mange utenlandske fondene som eier Tomra, kan konstatere at aksjen endte opp hele 7,3 prosent på 147 kroner på siste dag i kvartalet.

Totalindeksen endte på 1.295,5, opp 0,5 prosent fra i går, og opp beskjedne 1,5 prosent fra begynnelsen av kvartalet. I forhold til starten på året er indeksen ned 3 prosent. I løpet av kvartalet var totalindeksen over 1.400 poeng.

Fredagens aktivitet var ellers preget av noe sterkere oljepris og en god stemning i etterkant av en bra dag på Wall Street fredag.

Statoil steg tre prosent til 69 kroner, og er dermed tilbake til emisjonskursen. I går var aksjen under stort salgspress ettersom en rekke oljeselskaper over hele Europa falt i takt med lavere oljepris. I dag fikk Statoil muligens litt hjelp av Merrill Lynch, som mener kursfallet for oljeselskaper bare er av kortsiktig karakter.

Norsk Hydro steg også svakt, men aksjen har nå i en måned ligget svært stabilt mellom 390 og 400 kroner.

Selv om det var en god dag for oljeaksjer, endte DNO ned hele 5,6 prosent til 17 kroner. Årsaken var trolig at et selskap kontrollert av konsernsjef Berge Gerdt Larsen solgte 50.000 aksjer til 18,12 per aksje. Det hjalp åpenbart lite at Gerdt Larsen fortsatt siter med 10 millioner aksjer.

Offshore- og shippingaksjene, som var investor-favorittene gjennom store deler av første kvartal, falt symptomatisk nok kraftig fredag. Begge sektorene har vært i kraftig fall gjennom juni, og dette viser hvordan investorene hopper fra sektor til sektor avhengig av hvor man tror verdensøkonomien befinner seg i konjunkturforløpet. Disse aksjene dominerer riktignok listen over vinnerne i første halvår (kurser per i går).

Supply-aksjene Farstad og Havila var høyt oppe på tapelisten med kurstap på 6 prosent og 4,2 prosent til henholdsvis 39,50 kroner og 5,00 kroner selv om resultatene for andre kvartal nok blir gode.

Også riggaksjene, som har vært den dårligste sektoren i USA det seneste kvartalet, endte også kraftig i minus. Ifølge Bear Stearns ser det svakt ut på kort sikt for riggselskapene.

Petrolia Drilling endte ned 6,7 prosent til 6,2 kroner, mens Fred. Olsen Energy endte ned 2,1 prosent på 71 kroner. Etter et fall på to prosent til 75 kroner, fant Smedvig ut at det var best å kjøpe tilbake egne b-aksjer. Smedvigs a-aksje har falt 18,3 prosent fra toppen i februar.

På vinnerlisten var det en god blanding av industri- og teknologiselskaper.

Opticom falt 6,5 prosent til 594 kroner, og til alt hell for aksjefondene som ikke har kjøpt aksjen, har den falt 8 prosent i andre kvartal mot en oppgang på 4 prosent for hovedindeksen, som er idneksen som fondene måler seg mot.

Den sterke oppgangen på rundt 20 prosent for børsmyggene iGroup, Inmeta, SuperOffice og Sense får delvis settes på kontoen for 'window-dressing' - kjøp/salg for å få bedre sluttkurser ved kvartalsslutt. Førstnevnte kunne imidlertid melde om kontrakter, mens Sense stiger på håp om at kostnadskutt og opprydning kan gi selskapet nytt liv.

En rekke andre mindre selskaper som sjelden handles, P4 og Avantor, ble også handlet høyt fredag.

Totalomsetningen endte på 6,8 milliarder kroner, men da var 3,9 milliarder av dette en post SAS Norge b-aksjer som ble krysset i forbindelse med konvertering til en felles, nordisk SAS-aksje.

Det var også stor handel i Statoil. Omsetningen endte på 790 millioner kroner, og fredag var det flere enn tilrettelegger Morgan Stanley som kjøpte.