Skattelister

Pen, høy, hvit mann = lønnsvinner

BI-professor forklarer hvorfor det ikke er kvinner på lønnstoppen: De ser ikke ut som Clark Kent eller The Wolf of Wall Street.

ROLLEMODELL: Leonardo DiCaprio i rollen som den skruppelløse Jordan Belfort i filmen The Wolf of Wall Street fra 2013. Foto: Moviestore/REX
ROLLEMODELL: Leonardo DiCaprio i rollen som den skruppelløse Jordan Belfort i filmen The Wolf of Wall Street fra 2013. Foto: Moviestore/REX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da skattelistene ble lagt fram tirsdag morgen, hadde to kvinner sneket seg med på lista over de 25 personene som tjente mest i fjor. Begge hevder at de er oppført ved en feil.

BI-professor Jan Ketil Arnulf er psykolog som blant annet forsker på ledelse. Han har følgende forklaring på hvorfor det bare er menn på lønnstoppen:

– Dette handler om veddeløps-psykologi. Folk i godt betalte lederstillinger sitter der fordi de har vunnet veddemålet om hvem som best kan ta vare på pengene til de med mye penger, sier Arnulf til Dagbladet.

Superman og Wall Street

– Kvinner blir ledere i det offentlige, mens menn blir ledere i det private. Altså der det er mye penger i omløp, fastslår BI-professoren.

– Hvorfor er det sånn?

– Mange av dem er trolig over gjennomsnittet høye og dessuten pene med symmetriske ansiktstrekk. Også er de hvite og de er menn. Kjønn, høyde og identitet er risikoelementer som kommer til fradrag i dette veddemålet. Du skal helst se ut som Clark Kent eller Wolf fra Wall Street. I tillegg bør du helst ikke være fra Notodden, men gjerne fra Oslo vest, sier Arnulf.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer