Pen og farlig- for Hillary

NEW YORK (Dagbladet): Hillarys nye utfordrer, republikaneren Rick Lazio, er yngre, penere og snillere enn røffe Rudy Giuliani som trakk seg fra valgkampen for noen uker siden. Meningsmålinger viser at nykommer Lazio kan bli farlig for Hillary.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter få uker har Lazio blitt nominert av New Yorks republikanske partiapparat som deres kandidat ved Senats-valget. Han har kjørt undergrunnsbane, mens Hillary kjører limousin. Han har snublet og falt på en valgrunde, men spiste muntert iskrem med hoven leppe. Og han har smilt og smilt inne i dressen sin og gitt delstaten New York sitt mantra: Jeg er en ekte Newyorker.

Pen kone - også

Resultatet er at Lazio får støtte av 39 prosent av New York Citys velgere, mens Hillary har en liten ledelse med sine 44 prosent. Utenfor metropolen støtter derimot 46 prosent nykommer Lazio, mens Hillary halter bak med 35 prosent. Prosenten, som ikke vet hvem de skal stemme på, har økt etter at Rudy trakk seg.

Long Island-republikaneren med pen kone og søte små barn har en helt annen image enn Giuliani som i visse kretser var dypt forhatt. Hanekampen mellom Rudy og Hillary, som frydet New Yorks velgere, er borte. Og Lazio har vist at Hillary har store problemer med å nå de store velgergruppene i New York.

Hun har besøkt alle New Yorks 62 valgdistrikt, håndhilst på tusenvis av mennesker, men fremdeles sier 40 prosent at de foretrekker en kandidat som er født og oppvokst i New York. Hillary har bare bodd i delstaten siden januar i år.

Flertall for Lazio

Selv om så mange som 47 prosent sier at de ikke vet hvem Rick Lazio er, er den overveldende konservative velgergruppa nord i delstaten New York i stort flertall for Lazio. Den mer eksentriske velgergruppa i metropolen New York har også mange velgere som liker Lazio - noe som kan være svært farlig for Hillary. Dette gjelder ikke minst svarte og spansktalende velgere som nå har fått et alternativ til Giuliani, som de mislikte sterkt.

Hillarys problem er at hun er en inntrenger. Mange anser henne som mer interessert i komme seg inn i Senatet enn å slåss for New Yorks innbyggere. For å motvirke inntrykket av å være en kald, fjern og arrogant politiker er håndhilsing blitt noe av det viktigste på valgrundene hun har rundt i delstaten. Og skal man dømme etter avisenes bilder, har Hillary snart tatt på flere millioner New Yorkere allerede.

atn@dagbladet.no

POPULÆR: Rick Lazio er populær, ser gody ut, har pen kone, og søte små barn.