Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PEN-pris til Muhammed Omer

Men palestineren (25) er ikke fornøyd før får unnskyldning fra Norsk Folkehjelp.

FIKK SPARKEN AV NORSK FOLKEHJELP: Og venter fremdeles unnskyldning, den palestinske journalisten Mohammed Omer (25). Mandag mottar han Norsk Pens Ossietzsky-pris, for fremdragende innsats for ytringsfriheten. Foto: EUP & IMAGES / Juha ROININEN
FIKK SPARKEN AV NORSK FOLKEHJELP: Og venter fremdeles unnskyldning, den palestinske journalisten Mohammed Omer (25). Mandag mottar han Norsk Pens Ossietzsky-pris, for fremdragende innsats for ytringsfriheten. Foto: EUP & IMAGES / Juha ROININEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den palestinske journalisten Mohammed Omer (25) mottar mandag årets Ossietzskypris, som er norske PENs pris for personer eller institusjoner som har gjort en fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut på Litteraturhuset førstkommende mandag.

- Mohammed Omer får prisen fordi han har tilknytning til Norge, og er blitt utsatt for ytringsfrihetsovergrep. Omer var en viktig stemme fra Gaza som vi nå hedrer, sier generalsekretær i Norsk Pen, Carl Morten Iversen, til Dagbladet.

Beæret
Muhammed Omer er på reise i USA, hvor han blant annet har holdt foredrag på et prestisjefylte Harvard-universitetet. I dag skal han etter planen snakke på Columbia-universitetet.

- Det er en stor ære å få en slik pris, og jeg takker og mottar denne prisen på vegne av alle på Gazastripen, hvor pressefriheten har lidd. For meg er dette er moralsk seier, det handler om rettferdighet, sier Omer, som tidligere jobbet for Norsk Folkehjelp i Gaza.

Omer skjuler ikke at han har et svært anstrengt forhold til den norske organisasjonen, etter at han ble sparket.

- La meg si at Norsk Folkehjelp fremdeles er en bra organisasjon i Gaza, men når jeg har sagt det, så må jeg få si at jeg ikke er glad for at de har brutt palestinske arbeidsrettslover ved å sparke meg som de gjorde. Jeg ber ikke om veldedighet eller barmhjertighet. Jeg ber bare om rettferdighet, sier Omer på telefon fra USA og fortsetter:

- Og det første Norsk Folkehjelp bør gjøre, er å komme med en offentlig unnskyldning. Det er bare naturlig. I stedet har de ignorert meg fullstendig, og jeg har lidd hele veien, sier Omer.

Torturert, så sparket
Den 26. juni i fjor ble Omer torturert på den israelske grensestasjonen ved Allenby-brua, etter å ha mottatt en pris i utlandet.

På grensa ble Omer undersøkt, avkledd, ydmyket og torturert, mens en diplomat uvitende ventet utenfor, ifølge hans egen beretning, som ble skrevet ned to dager etterpå og som Dagbladet sitter med.

Legene som har undersøkt ham, sier skadene hans samsvarer med den mishandling som han forteller om og som i dagligtale kalles tortur. 3. juli i år Norsk Folkehjelp ham sparken:

- Vil ha unnskyldning
I et brev sendt med e-post beskjed fra Norsk Folkehjelp, får Omer beskjed om at han ikke har noen jobb hos dem å vende tilbake til i Gaza. Etter ni måneders fravær fra jobben utløper hans kontrakt etter reglene, heter det i brevet, som Dagbladet har i kopi. Fraværet fra jobben skyldes altså lege-behandling i Nederland.

- Vi i Norsk Pen synes ikke Norsk Folkehjelp har behandlet ham noe særlig pent. Jeg vet også at Omer ikke er tilfreds med situasjonen før han får en unnskyldning fra Norsk Folkehjelp. Men det virker ikke som om han får det, sier Iversen til Dagbladet.

Omer er nå i USA og holder en rekke foredrag, blant annet på det prestisjefylte Harvard-universitetet. Mandag kveld kommer han til Norge og Litteraturhuset i Oslo for å ta imot prisen. 25-åringen blir i Norge flere dager.

Norsk Folkehjelp gratulerer
Kommunikasjonssjef i Norsk Folkehjelp, Tor-Henrik Andersen, sier følgende:

- Det første jeg vil si, er at vi gratulerer Muhammed Omer med prisen. Det er en flott anerkjennelse av hans arbeid som journalist og fotograf i Gaza, sier Andersen.

Han forteller videre at generalsekretæren i Norsk Folkehjelp, Petter Eide, snakket med Muhammed Omer på telefon sist fredag. De avtalte da å møtes når Omer kommer til Oslo neste uke.

- Men så ønsket ikke Omer å møte Eide likevel, sier Andersen.

- Kan det skyldes at Omer ønsker en offentlig unnskyldning først? Lurer Dagbladet.

- Vi ønsker ikke å ha noen konflikt med Omer, og har derfor gjort flere forsøk på å møte ham. Lederen av Gaza-kontoret har også bedt om å møte ham i Haag, men han takket nei til det og, sier Andreassen.

Omer og Norsk Folkehjelp er uenige om at oppsigelsen av palestineren er ulovlig.

- Etter vår vurdering, er dette ikke noe brudd på palestinsk arbeidsrett. Vi har fulgt lovgivningen som gjelder for frivillige organisasjoner i palestinske områder. Og når det gjelder arbeidsforholdet mellom Norsk Folkehjelp og Omer som ungdomsarbeider, ønsker vi ikke å kommunisere offentlig om dette, seir Andersen.

Norsk Pen om Omer:
Mohammed Omer (25) er en palestinsk journalist som har skrevet for Ny Tid og Morgenbladet og arbeidet for Norsk Forlkehjelp i Gaza.  Han skriver også for internasjonale medier og ble i 2007 belønnet med «Martha Gellhorn Prize for Journalism», der det i begrunnelse for tildelingen heter at Omer representerer «de stemmeløses stemme».

Etter å ha mottatt prisen i 2008 ble Omer, da han skulle passere en israelsk-kontrollert grensestasjon på vei til Gaza, ydmyket, kledd naken og mishandlet av israelske soldater.  Han ble sterkt skadet og undergår nå medisinsk behandling i Nederland. 

I forkant av pristildelingen i Oslo har Omer vært på en foredragsturne i USA, der han har fortalt om sine erfaringer og situasjonen i Gaza på slike høyprofilerte utdanningsinstitusjoner som Harvard University og Massachusets Institute of Technology. 

Ærespris til Jensen

Kjell Olaf Jensen (63) får PENs ærespris. Jensen er oversetter, kritiker og mangeårig leder for Norsk PEN. Kjell Olaf Jensen tiltrådte styret i Norsk PEN i en periode da aktiviteten i denne og andre yttringsfrihetsorgansisasjoner var temmelig laber, skriver Norsk Pen i en pressemelding.

Gjennom to decenier har han vært et kraftsentrum i arbeidet for det frie ord, både i media, som foredragsholder, i dialog med myndighetene og i samarbeid med andre organisasjoner, nasjonalt som internasjonalt, skriver juryen.

Philo Ikonya er forfatter, menneskerettighetsaktivist og leder i Kenyansk PEN.  Hun ble nylig arrestert og senere løslatt for å ha deltatt i en fredelig demonstrasjon om inflasjon.  Philo Ikonya er blitt utsatt for trusler og trakassering og kan ikke lenger bo og arbeide i sitt hjemland. Hun har nå fått opphold som fribyforfatter i Oslo.

FÅR BEHANDLING: Legene som har undersøkt Omer, sier skadene hans samsvarer med den mishandling som han forteller om og som i dagligtale kalles tortur. Foto: EUP & IMAGES / Juha ROININEN
FÅR BEHANDLING: Legene som har undersøkt Omer, sier skadene hans samsvarer med den mishandling som han forteller om og som i dagligtale kalles tortur. Foto: EUP & IMAGES / Juha ROININEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media