Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pence drar til Tyrkia på kort varsel

USAs visepresident Mike Pence drar til Tyrkia innen 24 timer, opplyser en amerikansk tjenestemann tirsdag.

VISEPRESIDENT: Mike Pence avbildet under et pressetreff mandag der han fortalte at president Donald Trump hadde snakket med sin tyrkiske motpart Recep Tayyip Erdogan på telefon. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin
VISEPRESIDENT: Mike Pence avbildet under et pressetreff mandag der han fortalte at president Donald Trump hadde snakket med sin tyrkiske motpart Recep Tayyip Erdogan på telefon. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin Vis mer

Pence drar til Ankara for å legge press på Tyrkia. Formålet er å få i stand en våpenhvile i den tyrkiske offensiven mot syrisk-kurdisk milits, opplyser tjenestemannen.

- Vi ber om våpenhvile. Vi har mye på lager hvis Tyrkia ikke gir etter, sier president Donald Trump tirsdag, dagen etter at han kunngjorde sanksjoner for å presse Tyrkia.

Pence leder en delegasjon som også omfatter utenriksminister Mike Pompeo og USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien. I Ankara skal trioen møte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på torsdag.

«Veldig bekymret»

Mandag kunngjorde Pence at han skulle dra til Tyrkia, men da uten å si når reisen ville finne sted.

Pence sa også mandag at Trump i en telefonsamtale ba Erdogan «stoppe invasjonen, inngå øyeblikkelig våpenhvile og innlede forhandlinger med kurdiske styrker i Syria».

Pence sa at han er «veldig bekymret for ustabiliteten i regionen» og sa at USA «ikke tolererer Tyrkias invasjon av Syria lenger».

Visepresidenten benektet mandag at Trump ga Tyrkia grønt lys til å gå inn i Syria da Trump kunngjorde at USA trekker soldatene sine ut av området.

Truet Tyrkia

Ved midnatt mandag ble det altså bekreftet at USA har innført sanksjoner mot Tyrkia som følge av deres offensiv mot mål i Nord-Syria.

Trump varslet selv om sanksjonene tidligere på kvelden.

- Jeg er fullt forberedt på å ødelegge Tyrkias økonomi om tyrkiske ledere fortsetter ned denne farlige og destruktive veien, skrev Trump i en uttalelse.

Han varslet at sanksjonene skal rettes mot nåværende og tidligere medlemmer av den tyrkiske regjeringen, og «mot enhver person som bidrar til Tyrkias destabiliserende handlinger i det nordøstlige Syria».

Full kontroll i Manbij

Søndag kveld ble det klart at det syriske regimet og kurderne går sammen om å forsvare Nord-Syria mot tyrkisk invasjon. Nå rykker syriske myndigheter altså inn i byer de tapte for fem år siden i landets borgerkrig.

I ettermiddag kom meldingen om at Syriske regjeringsstyrker har full kontroll over byen Manbij, ifølge Russland.

Tyrkia har truet med å rykke inn i Manbij, en by med rundt 100 000 innbyggere, men har ifølge Russland ikke lykkes med dette.

- Den syriske regjeringshæren har full kontroll over byen Manbij og bosetningene rundt, heter det i en kunngjøring fra det russiske forsvarsdepartementet.

Ledelsen i Moskva understreker at de ikke vil tillate direkte trefninger mellom syriske og tyrkiske regjeringsstyrker.

Tyrkiskstøttede militssoldater i området hevder at det ikke er syriske regjeringsstyrker, men i hovedsak kurdisk milits som har kontroll over byen.

Russland er president Bashar al-Assads fremste allierte i Syria.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media