Pendler 6000 kilometer

59-åringen pendler nesten 6000 kilometer mellom sine to restauranter i Vadsø og i Ferragudo i Portugal.

VEKSLER PÅ: Paramjeet Singh Bedi, best kjent som «han Bedi i Vadsø», driver restaurant både i Vadsø og i portugisiske Ferragudo.
VEKSLER PÅ: Paramjeet Singh Bedi, best kjent som «han Bedi i Vadsø», driver restaurant både i Vadsø og i portugisiske Ferragudo. Vis mer
Publisert

- To herlige steder og to herlige land, jeg er heldig som kan skape glede og nytelse lengst nord i Norge og lengst sør i Portugal, sier Paramjeet Singh Bedi (59), mest kjent som «han Bedi i Vadsø».

Han rusler rundt i 35 grader i Ferragudo, en tidligere søvnig fiskelandsby som er blitt travel turistby ved munningen av elva Arade, ca. 50 kilometer vest for Faro i Algarve. Her kom Bedi tilfeldig over en restaurant som var til salgs, og kort tid etter var den hans.

For ofte er det tilfeldigheter som styrer livsveien. Bedi vokste opp i storbyen New Delhi i India. Faren var offiser i hæren. Foreldrene flyttet til USA da faren ble pensjonist, og meningen var at 17-åringen Bedi skulle følge etter. Men han stoppet hos en søster i Kristiansand, og likte seg så godt i Norge at han ble værende.

På Sørlandet traff han ei finnmarksjente som trakk ham med til Vadsø.

- Det var et sjokk å lande i Vadsø. Så nakent og goldt, de uendelige viddene, det mektige havet, den friske lufta, stillheten. Og her skulle jeg altså bo! Det var bare å stålsette seg, forteller Bedi.

Sjokket la seg fort, og ble erstattet av fascinasjon og trivsel. I Kristiansand hadde Bedi utdannet seg til mekaniker, og jobbet på hjørnesteinsbedriften Falconbridge. Også i Vadsø ble det skiftenøkkel og skrujern den første tida. Men han skjønte mer og mer at han var født til å lage mat, ikke til å skru på bolter.

Golf ved ishavet

Bedi begynte i det små med et gatekjøkken, etter å ha jobbet ei tid på hotellet. Han ble engasjert på en campingplass, men hadde større planer. I 1995 kjøpte han et sentrumsbygg, og restaurerte det til restaurant og leiligheter. Det ble restauranten Indigo.

INDIGO: - Folk skal føle seg velkomne, sier Bedi. Foto: Privat
INDIGO: - Folk skal føle seg velkomne, sier Bedi. Foto: Privat Vis mer

Med flittige hender, lange arbeidsdager og en intens kjærlighet til ren og god mat, etablerte Bedi en ny matkultur i Finnmarks hovedstad. Hemmeligheten var lokale og ferske råvarer kombinert med indisk lukt og smak, samt entusiasme og skaperglede.

- Jeg har servert statsministere og sjarkfiskere og reingjetere, og behandler alle med samme respekt. Folk skal føle seg velkomne. Når kundene trives, trives også jeg, sier Bedi.

Mens det var ei jente som gjorde ham til finnmarking, var det golf som ledet ham til Algarve.

Bak barndomshuset i New Delhi, lå det en golfbane. Pjokken Bedi var ofte innom og slo noen baller.

I Vadsø ble han bitt av golfbasillen igjen, og ble med i Varanger golfklubb.

Titt og ofte var han ute på det som da var en seks hulls-bane i Kariel ved Vestre Jakobselv. Selvsagt ingen mesterskapsbane mellom kortvokst bjørkekratt og tyttebærlyng – og sesongen blir nødvendigvis kort ved Varangerfjorden – men han fikk i hvert fall dyrket hobbyen og testet ferdighetene i barsk finnmarksluft.

Etter hvert ble de en gjeng som hver vinter reiste til Algarve for å spille golf. Bedi fant seg fort til rette i Portugal, både klima, mennesker, kultur, historie og golfbaner var tiltrekkende.

Selv om det er tusener av kilometer mellom Ferragudo og Vadsø, er det også mange likheter.

I PORTUGAL: Han Bedi. Foto: Privat
I PORTUGAL: Han Bedi. Foto: Privat Vis mer

Likheter mellom utkantene

Vadsø og Ferragudo er to utkanter i Europa, som Norge og Portugal danner Europas yttergrense. Begge landene har fiske- og sjøfartstradisjoner, de har fostret oppdagere og eventyrere som har krysset poler og hav, de er små stater som ligger med ansiktet mot store oseaner og ryggen mot mektige nasjoner i øst.

Og portugisere elsker nordmenn, fordi nordmenn kom med klippfisken, bacalao, som er Portugals nasjonalrett. En portugisisk kvinne som skal gifte seg, bør helst beherske like mange bacalao-retter som året har dager for å bli akseptert hos sin svigerfamilie. Boka «1001 receitas de bacalao» (1001 bacalao-retter) står i bokhylla i mange portugisiske hjem.

Bedi vil bringe med seg råvarer fra Finnmark til sin nye Indigo i Ferragudo. Det bor mange nordmenn i Algarve, de skal få velge mellom røkt kveite og torsk, reinsdyrfilet og kongekrabbe, og før jul blir det nok både lutefisk, pinnekjøtt og ribbe.

Når man pendler mellom to arbeidssteder, er det ofte slik at når man er i Vadsø, føler man at man burde ha vært i Ferragudo, og omvendt.

VADSØ ER HJEMME: Bedi bruker mye tid i Portugal, men Vadsø er hans hjem. Foto: Privat
VADSØ ER HJEMME: Bedi bruker mye tid i Portugal, men Vadsø er hans hjem. Foto: Privat Vis mer

Selv om Bedi nå vil bruke mye tid i Portugal, er det fortsatt Vadsø som er hjemme. Og etter noen uker under en varm stol i Algarve, må han hjem.

- Nå er det bare en god følelse å lande i Vadsø og trekke inn arktisk luft, kjenne lukt av lyng og tare. Finnmark er unikt. Det var åpenheten og gjestfriheten som grep tak i meg, hvor ellers kan man gå inn ei åpen dør og finne seg en matbit i kjøleskapet, uten å være invitert?

- Så jeg kommer alltid til å dra hjem til Vadsø, selv som jeg nå må bruke mye tid i Algarve, sier Bedi.

I nabobyen Carvoeiro har han kjøpt et bygg og en eiendom på 5000 mål. Der blir det også restaurant og andre aktiviteter. Kreativitet har aldri manglet hos denne indiske energibunten som har maktet å berike by og land i to utkanter av Europa med lukt og smak fra Arktis og India.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer