Pene Franco mot rike Silvio

I går kveld ble det satt sluttstrek for valgkampen i Italia med et siste forsøk fra Francesco Rutelli og Silvio Berlusconi på å overbevise velgerne i Roma og Napoli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to blokkene «Oliventre-alliansen» og «Frihetens hus» har nærmet seg hverandre de siste dagene. Berlusconis «Frihetens hus» leder nå med bare 3- 4 prosent.

Pen mot rik

Det var i 1994 den knapt førti år gamle radikale borgermesteren i Roma, Francesco Rutelli, sto som beskytter for den store Gay Pride-paraden i byen. Hyllet av homsene opprettet han et eget kommunalt kontor som skulle ivareta de homofiles rettigheter.

I morgen trenger Rutelli hjelp fra millioner andre enn de homofile italienske velgerne for å slå Silvio Berlusconi i kampen om statsministerposten i Italia.

Den italienske valgkampen er blitt kalt den pene mot den rike. Fram til i nå ser det ut til at det i italiensk politikk er viktigere å være rik enn pen.

13 minutter

Francesco Rutelli ble generalsekretær i Det radikale parti allerede som 26-åring, da partiet førte en vellykket kamp mot den strenge italienske abortloven. Seinere flyttet han over til De grønne, og ble valgt inn i parlamentet 29 år gammel. Ti år seinere ble han valgt til borgermester i Roma og er nå medlem av det EU-vennlige, men lille, partiet Democratici.

I kampen om statsministerposten leder han sentrum-venstre koalisjonen Oliventre-alliansen, mot Silvio Berlusconis Frihetens Hus, en samling av sentrum, høyreradikale og fascister.

I valgkampen har Rutelli vært mindre synlig enn Berlusconi. Det skyldes ikke at han har ført en lavmælt valgkamp, men snarere at Berlusconis avis-, magasin- og TV-imperium har hatt større sans for eierens valgkamp enn for motstanderens.

I den siste måneden, før denne ukas TV-utspørring, har nyhetsprogrammene i Berlusconis tre TV kanaler viet hans valgkampanje sendetid på to og en halv time, mens Rutelli er blitt avspist med 13 minutter.

Bleknet radikaler

I dag er det ikke mange spor etter de radikale ideene til Rutelli. Hans motstand mot Kirken og Vatikanet har bleknet. Da han giftet seg i 1995 ble det kirkebryllup, og hans barn går på «Legion Christi» - skolen som underviser i bibeltro utviklingslære. Da han i 1997 søkte gjenvalg som borgermester trengte han andre partnere og syntes ikke lenger det var noen god idé å ha et kommunalt kontor for homofiles rettigheter.

I dag betegner Rutelli seg selv som miljøforkjemper, liberal demokrat og katolikk.

Da Rutelli ble valgt til borgermester i Roma i 1993, ble han feid inn med 60 prosent av stemmene bak seg. Den gangen erklærte han byråkratiet som «fiende nr. 1» og kuttet antall kommunale stillinger med ti prosent i løpet av fem år.

Ingen skandaler

«Franco Bello», som han blir kalt, har også gjort Roma til en renere by med renere vann, renere luft, og flere parkeringsplasser.

Byen har også hatt et stabilt styre i de sju årene Rutelli har sittet på toppen, og ingen skandaler har fulgt i Rutellis kjølvann.

Skatteløfter

Begge lover lavere skatter og liberalisering av økonomien. Berlusconi har beskyldt Rutelli for å stjele løftene om skattereformer og liberalisering fra sitt program. Berlusconi har lovet velgerne å sette i gang en rekke offentlige byggeprosjekter, blant dem et bruprosjekt over Messina-stredet for å knytte Sicilia til fastlandet. Rutelli har også lovet å bygge denne brua.

Det store skillet går imidlertid på miljø- og sosialpolitikken.

Mens Rutelli er blitt betegnet som en sosialdemokratisk sosialpolitiker, holder Berlusconi seg med våpendragere som Umberto Bossi i Lega Nord, som vil kaste ut utlendingene og etablere selvstyre i Nord-Italia.

Han påstår at sentrum-venstre-koalisjonen er rasister som hater norditalienere. Berlusconis partiorganisasjon på Sicilia har også inngått valgsamarbeid med de rendyrkede fascistene i Fiamma Tricolore, noe som gjør at Berlusconi håper på god støtte fra Sicilia.

For begge er det viktig å få velgerne til å tro at de samarbeidende partier i koalisjonene vil sikre stabilitet og arbeidsro i åra framover.