Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Penest julevær på Østlandet

Mye vind ellers i landet. Sjekk juleværet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indre strøk på Østlandet ligger an til å få det vakreste været i jula. - Der blir det kaldt og sol i perioder, sier statsmeteorolog Jan-Erik Johnsen til NTB.

Også Telemark og Østlandet kan se fram til bra vær julaften. Snø vil falle sør for Oslo - på begge sider av fjorden.

I Agder derimot vil nedbøren falle som sludd, med unntak av vestlige strøk. Der vil det snø.

På Vestlandet blir det mer vind, med liten kuling og sluddbyger som går over til regn i kyststrøkene. Også i Trøndelag og Møre og Romsdal blir det vind opp i stiv kulings styrke om ettermiddagen julaften. Det ventes snøbyger i indre strøk.

I Nordland sør for Bodø blir det snøbyger med en god del vind i kyststrøkene. På Helgelandskysten ventes stiv kuling, sier Johnsen.

I Nordland nord for Bodø vil det blåse opp i liten kuling, men det ventes oppholdsvær.

Troms slipper unna med mindre vind som kan blåse opp i liten kuling. I grensetraktene i fylket vil det snø.

Finnmark risikerer mest blåst. Der vil det blåse stiv opp i sterk kuling og falle litt snø, mest i indre strøk

Rolig vær i romjula

Flere lavtrykk kommer inn i den sørlige delen av Norskehavet i romjula og gir urolig vær i landet fram mot nyttår.

Etter en roligere og kaldere periode fra julaften og de første juledagene, kan lavtrykksaktiviteten i Norskehavet føre til økt vind og mildere vær på Vestlandet allerede mandag. Statsmeteorolog Jarl Andersen på Meteorologisk institutt i Oslo utelukker ikke at det kan blir storm på Vestlandet og kraftig vind fra sør i Nord-Norge fra begynnelsen av neste uke.

I sørkanten av de kraftige lavtrykkene i Norskehavet kan det danne seg mindre lavtrykk som kan komme innover Sør-Norge slik det var på lille julaften, torsdag. I forbindelse med slike lavtrykkspassasjer kan det bli en del nedbør, også i form av snø på Østlandet, opplyser Andersen.

Mye snø i fjellet

Norges vassdrags- og energidirektorats siste snøkart for julaften viser at det stort sett er lite snø eller bart i lavereliggende strøk i Sørøst-Norge og på Vestlandet. Kartet viser at det er uvanlig store snømengder i et belte fra Skjåk, Lom, Dovre og Tynset til Meråker og indre deler av Nord-Trøndelag. Også de indre områdene rundt indre deler av Nordfjord, Sognefjorden og vestre deler av Hardangervidda har uvanlig mye snø til julaften å være.

I nord er det uvanlig snørikt i indre områder ved Rana, i deler av Lofoten og i Målselv. I den andre enden av skalaen ser vi at østre fjellstrøk og lavlandet i Agder, Telemark og Buskerud er uvanlig snøfattige.

(©NTB)

NISSEVÆR: Julenissen setter nok pris på været i innlandet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media