Penetrerte tenåringsjente med fingrene. Løslatt fordi dommeren mener han ikke hadde seksuelle hensikter

Saken har skapt sterke reaksjoner i Mexico.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 21-årig mann som har innrømmet å overfalle, beføle og penetrere ei tenåringsjente med fingrene, er beordret løslatt av en dommer i den meksikanske delstaten Veracruz. Årsaken: Dommeren konkluderer med at han ikke handlet med seksuell nytelse som mål, skriver The Guardians Mexico-korrespondent.

Ifølge kjennelsen ble ikke jenta berørt på en usømmelig måte eller «for å tilfredsstille et seksuelt begjær», skriver den meksikanske storavisa Excélsior.

Velstående

21-åringen er en av fire unge menn fra velstående familier i toppen av samfunnssjiktet som ifølge Excélsior lokalt kalte seg selv Los Porkys, men på folkemunne ble kalt Gullkystsjakalene. De var beryktet for sine eksesser i nattelivet, men ble aldri siktet eller tiltalt av politiet.

«Han berørte henne seksuelt, men fordi han ikke nøt det, er det ikke et seksuelt overgrep?» Estefanía Vela Barba, likestillingsforkjemper

Ifølge anklagene bortførte Los Porkys på nyttårsaften 2015 den 17-årige jenta, som var på vei fra en fest. Dommeren finner det bevist at hun ble tvunget inn i en bil, der to i gjengen befølte og penetrerte henne, men kommer til at hun aldri var «hjelpeløs».

21-åringen flyktet til Madrid, men ble pågrepet av spansk politi og utlevert til Mexico i januar i år. Selv om han er beordret løslatt, kan kjennelsen ankes av påtalemakten, og han sitter fremdeles i varetekt, ifølge Excélsior.

- Hevet over loven

Saken har vakt sterke reaksjoner i Mexico. Mange ser på løslatelsen som et uttrykk for at folk med penger og politiske forbindelser er hevet over loven. Spesielt Veracruz er utpekt som en nærmest lovløs verstingstat.

Jentas far sier dommerens kjennelse er «frastøtende».

- Hvis dette går igjennom, kan enhver voksen beføle en mindreårig, henvise til at han ikke hadde seksuelle hensikter og bli løslatt, raser han.

Faren igangsatte en stor kampanje i fjor vår, etter at politietterforskningen ikke ga noen resultater. Det førte til at statsadvokaten i Veracruz tok ut siktelse mot tre av de fire unge mennene.

Én på frifot

En av de tre ble pågrepet i fjor vår i den nordlige delstaten Coahuila, mens den nå løslatte 21-åringen altså ble pågrepet i Spania samme år. Den tredje er fremdeles på frifot.

Likestillingsforkjemperen Estefanía Vela Barba er blant menneskerettsaktivistene som reagerer sterkt på kjennelsen.

- Han berørte henne seksuelt, men fordi han ikke nøt det, er det ikke et seksuelt overgrep? sier hun til The Guardian.

- Dette kommer fra dommerens munn, og han sier at dersom noen berører deg mot din vilje, er det kanskje ikke et overgrep, sier hun.