Penga eller livet

Blir det høyere rente hvis homofile får gifte seg, kanskje?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ETTER VALGNEDERLAGET i 2001 var det mange teorier om hvorfor det hadde gått så galt med Ap, men det syntes bare å være en vei ut av hengemyra og tilbake til makta. Raske realpolitikere i partiet var skjønt enige om at de måtte få Krf over på sin side. Enhver antydning om at, hm, har ikke de to partiene noe sprikende verdisyn? ble møtt med himlende øyne hos unge menn som ville fortsette å bygge landet. Tanken på Valgerds kontantstøtte og Karitas homopolitikk i samme regjering, moret dem heller ikke.

DET SISTE KAN skyldes mangel på humor, men den forsvinner gjerne raskt når nasjonaløkonomien står på spill. Nei, det eneste ansvarlige var å legge slike smålige hensyn til side, lukke øynene og tenke på Norge. Her handlet det om mer håndfaste og langt viktigere verdier.

Den tankegangen stikker dypt hos profesjonelle politikere, som mellom valgene samarbeider aldeles fortreffelig på tvers av partilinjer om vedtak det aldri blir heftig debatt om på Tabloid. Den kjedelige, men trygge sannheten er at det i praksis er bred politisk enighet om de store linjene, slik vi også har en oljesmurt samfunnskontrakt mellom arbeidsgivere og arbeidstakere. Det altoverskyggende for politikere og organisasjonene i arbeidslivet er en ansvarlig økonomisk politikk, som det heter. Renta er ideologien de alle kan bekjenne seg til.

Derfor kunne Jens Stoltenberg så sent som ifjor på denne tida invitere Krf til å virkeliggjøre hans kongstanke om en flertallsregjering. Og Dagfinn Høybråten ville heller ikke utelukke at partiet hadde en plan B. Idag snakker de to partilederne om hverandre som om det ville bety nasjonens undergang når den ene eller den andre vinner valget.

POLARISERINGEN foran valget skyldes naturligvis at det igjen er to blokker som står mot hverandre. Men det er også de brysomme, små verdiene som bidrar til å skape fronter. Mens pragmatiske Ap-folk trekker på skuldrene av Krf\'s abortsyn - abortloven er jo likevel kommet for å bli, la dem holde på - er velgerne av en annen oppfatning. Et parti kan ha en så fornuftig politikk det vil på andre områder, men hvis partiprogrammet fastholder at jorda er flat, har velgerne en tendens til å henge seg opp i det og ikke alt det gode partiet ellers vil gjøre for menneskeheten.

Nå er det flere på venstresiden som advarer mot å gjøre valgkampen til en lang verdidebatt. Dette handler angivelig om så mye større og viktigere ting, om arbeidsmarked, utdanning og selveste velferdsstatens framtid. Så ikke la uenighet om marginale problemstillinger som homoadopsjon overskygge spørsmål om overordnete veivalg, heter det. De har fremdeles ikke forstått at de overordnete veivalg for de fleste mennesker ikke handler om renta, men om jorda er flat eller ikke. Er det noen hvelving over den økonomiske politikken?

ALT HANDLER om personlige og grunnleggende verdier. De som kjemper innbitt mot Kristin Clemets utdanningsreform, er ikke bare uenig i de konkrete tiltakene, men langt viktigere, i verdisynet som ligger til grunn. De stritter mot mer konkurranse og forskjellsbehandling. Selv om den sagnomsuste enhetsskolen knapt har vært en realitet, ønsker de å bevare idealet om en skole for høy og lav, sinke og nerd. Andre mener tvertimot at Clemet gjør jorda litt rundere.

Spørsmålet om å likestille homofile i forhold til adopsjon og ekteskap er heller ikke noe som bare angår en gruppe i samfunnet. Det går rett inn i kjernen av velgernes verdi- og menneskesyn. Det handler om vårt forhold til både minoriteter og familie. I den amerikanske valgkampen ble det sagt at; ingenting er sterkere enn en idé, som tiden er moden for. Bare for en stortingsperiode siden ble Karita Bekkemellem Orheim beskyldt for å være en \'one trick pony\' slik hun maste om homofiles rettigheter. Når Høyre åpner sitt landsmøte idag, har partiet foreslått at alle skal vurderes likt i forhold til adopsjon. Om noen år vil vi ta det som en selvfølge og le av at vi med lov diskriminerte noen på grunn av seksuell legning.

I EN NASJON med en billion på bok har velgerne råd til å tenke på andre verdier. Men det er de samme verdiene som gjennomsyrer all politikk. Statsbudsjettet er ikke verdinøytralt. Og dermed heller ikke renta.