Pengeavsløring skaper trøbbel

Nå skal britiske myndigheter vurdere om Boris Johnson bør etterforskes for penger gitt til hans gode venn Jennifer Arcuri.

VENNER: Boris Johnson og Jennifer Arcuri omtaler seg selv som gode venner. Johnson skal blant annet ha besøkt hennes leilighet flere ganger da hun bodde i London. Nå kan statsministeren havne i hardt vær på grunn av offentlig pengestøtte Arcuri mottok. Foto: Rex / NTB Scanpix
VENNER: Boris Johnson og Jennifer Arcuri omtaler seg selv som gode venner. Johnson skal blant annet ha besøkt hennes leilighet flere ganger da hun bodde i London. Nå kan statsministeren havne i hardt vær på grunn av offentlig pengestøtte Arcuri mottok. Foto: Rex / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Boris Johnson blir møtt med stadig tøffere krav fra sine politiske motstandere om at han må trekke seg på grunn av brexit-kaoset i landet.

Han har annonsert at Storbritannia skal ut av EU innen 31. oktober, selv om de ikke får til en avtale med EU. Flertallet i parlamentet krever utsettelse eller Johnsons avgang.

BREXIT: 23. juni 2016 stemte et flertall av den britiske befolkningen for å forlate Den europeiske union. Tre år senere har de fortsatt ikke meldt seg ut av EU, og Storbritannia befinner seg i et politisk kaos. Her får du en enkel innføring i hele Brexit på 140 sekunder. Vis mer

Gode venner

Det er ikke bare her statsministerens presses. Også hans periode som ordfører i London mellom 2008 og 2016 er nå under lupen.

Avisa Sunday Times melder at den tidligere modellen og tech-gründeren Jennifer Arcuri (34) fikk hundretusenvis av offentlige kroner i støtte til oppstartsbedrifter, blant annet gjennom fond styrt av borgermesterens kontor i London.

Hun skal også ha fått delta på tre handelsoppdrag til utlandet ledet av Johnson.

Tidligere denne uka ble det klart at lokale myndigheter i London skulle se på saken. Nå har de oversendt den til britenes svar på Spesialenheten for potensiell etterforskning, skriver The Guardian.

Politiorgan tar saken

De viser til et brev sendt til statsministeren fra en tjenestemann i London.

- Denne saken kommer med en antakelse om at man ikke har behandlet offentlighetens midler korrekt, og om det stemme, vil det være et klart tillitsbrudd. Dette er ingrediensene for brudd på reglene som offentlig tjenestemann, heter det i brevet.

Det betyr at Independent Office for Police Conduct (IOPC), som har ansvar for å etterforske klager på politiet, skal se på Johnson-saken.

BUER: Storbritannias statsminister, Boris Johnson, ble stilt til veggs angående språket sitt i Parlamentet. Video: Parliament.tv Vis mer

Årsaken er at Johnson som statsminister også var sjef for ordførerens politiråd, en stilling på linje med politimesteren.

Det er ikke slått fast at Johnson gjorde noe galt i bevilgningene til Jennifer Arcuri, og Statsministerens kontor har i kveld kommentert de siste anklagene:

- Alt ble gjort i anstendighet og på normalt vis, heter det i en uttalelse, ifølge Sky News.

- Inhabilitet

Johnson selv har nektet å kommentere detaljene i saken, som først ble omtalt i Sunday Times søndag.

Til sammen skal Arcuri og hennes selskaper ha mottatt over 1,3 millioner norske kroner.

Spørsmålet er om utbetalingene er gjort rettmessig, og om det kan ha vært inhabilitet fra Johnsons side, uten at han har opplyst om det.

Et av Arcuris selskaper fikk også over en million kroner for å utvikle unge britiske talenter innenfor cybernæringen, på tross av at hun selv hadde flyttet til USA. Også denne utbetalingen granskes nå av britene. Kvinnen selv sier at alt hun har mottatt er som følge av hennes rolle som forretningskvinne.

- Alt selskapene mine har fått og handelsoppdragene jeg har deltatt på, er bare på grunn av min rolle som legitim forretningskvinne, sier hun ifølge The Sunday Times.

Boris Johnson, som har sittet som statsminister siden juli, er svært omstridt på øyriket. Spesielt på grunn av håndteringen av brexit-spørsmålet. Han har gjort det klart at han vil ta landet ut av EU -uavhengig av om landet får til en avtale med unionen på forhånd eller ei.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer