Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Pengebeviset mot Treholt er forfalsket

Hevder skribent.

OMSTRIDT PENGEBEVIS: Dette bildet fra 4. februar 1986 viser Arne Treholt som forsøker å legge 15 000 dollar inn i en konvolutt, slik påtalemyndigheten påsto å ha funnet i kofferten. Treholts forsvarere mente konvolutten ikke var stor nok. Skribent Arild Rønsen hevder i dag at domsdokumentene som omhandlet pengebeviset ble forfalsket. Foto: Erik Thorberg / Scanpix
OMSTRIDT PENGEBEVIS: Dette bildet fra 4. februar 1986 viser Arne Treholt som forsøker å legge 15 000 dollar inn i en konvolutt, slik påtalemyndigheten påsto å ha funnet i kofferten. Treholts forsvarere mente konvolutten ikke var stor nok. Skribent Arild Rønsen hevder i dag at domsdokumentene som omhandlet pengebeviset ble forfalsket. Foto: Erik Thorberg / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha studert den dommen mot Arne Treholt, skrevet på skrivemaskin på 80-tallet, hevder skribent Arild Rønsen - en av Treholts mangeårige støttespillere - å ha funnet «bevis» for at det omstridte pengebeviset skal ha blitt forfalsket.

Påstandene kommer samme dag som siste frist for å levere inn materiale til gjenopptakelseskommisjonen som vurderer Treholt-saken på nytt.

Rønsen hevder at eksperter engasjert av ham selv har funnet «store forskjeller» i blant annet skrifttyper, margstørrelser og lengden på ord i ulike versjoner av rettsdokumentene som omhandler spionpengene Treholt skal ha fått i 1983.

- Kripos sier hele dommen ble skrevet på samme type skrivemaskin, med samme type kulehode. Eksperter jeg har snakket med sier at da skal det ikke mulig å få variasjoner som det vi ser. Det betyr at dommen er tuklet med i ettertid, hevdet Rønsen under en pressekonferanse i dag.

Det såkalte pengebeviset dreier seg om pengekonvolutter med henholdsvis tilsammen 10 000 og 30 000 dollar som ble funnet under to hemmelige ransakinger av Treholts leiligheter 17. mai 1983 og 22. august 1983. Treholt har hele tiden nektet for at beløpene var så store.

- FORFALSKET: Arild Rønsen mener avsnittet om pengebeviset i dommen mot Arne Treholt ble tuklet med. 
Foto: Morten Holm / Scanpix
- FORFALSKET: Arild Rønsen mener avsnittet om pengebeviset i dommen mot Arne Treholt ble tuklet med. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

Pengebevisene står omtalt på side 66 i dommen. Rønsen hevder tekniske forskjeller i det aktuelle avsnittet i to versjoner av dommen, ett publisert i 1985 og ett i 1991, viser at teksten er «gjort om».

• Les hele dommen mot Treholt her

Pengespørsmålet har vært omstridt i 25 år, siden Arne Treholts nå avdøde forsvarer Arne Haugestad begynte å granske beviset.

Haugestad og Treholt mente POT hadde løyet om hvor mye penger de fant og valøren på dem. De fikk arrangert flere rekonstruksjoner for å vise at pengene som ble påstått funnet ikke gikk inn i konvoluttene i stresskofferten.

- Teorien er enkel: De opplevde at de ikke hadde nok bevis til å felle Treholt. Jeg kan ikke forstå annet enn at endringene ble utført for å få pengeviset til å gå opp, særlig etter at Haugestad begynte å granske det, hevder Rønsen overfor Dagbladet.

PENGEBEVISET: POT-etterforskerne Leif Karsten Hansen og Arne Solemsjø lager rekonstruksjon av det omstridte pengebeviset 19. september 1985. Fra: Politiets bevismappe
PENGEBEVISET: POT-etterforskerne Leif Karsten Hansen og Arne Solemsjø lager rekonstruksjon av det omstridte pengebeviset 19. september 1985. Fra: Politiets bevismappe Vis mer

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å kommentere påstandene.

- Side 66 i dommen har vært diskutert mye, og omtalt i media flere ganger for mange år siden. Utover det ønsker vi ikke å kommentere dette, sier informasjonssjef i PST, Martin Berntsen, til Dagbladet.

Les også: Her er alle juksepåstandene i Treholt-saken.

Arne Treholt er tidligere statssekretær for havrettsminister Jens Evensen og var byråsjef i UD da han ble arrestert av Politiets overvåkingstjeneste, nå PST,  på Fornebu 20. januar 1984, mistenkt for spionasje.

Treholt ble dømt 20. juni 1985 til 20 års fengsel for landsforræderi og spionasje til fordel for Sovjet og Irak. Treholt ble benådet av helsemessige årsaker 3. juli 1992 og har i flere år jobbet for å få tatt opp igjen saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media