Pengebingen skrumper

Oljefondet har tapt 114,8 milliarder kroner i første kvartal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Norges Bank trekker fram internasjonal finansuro og svakt aksjemarked som årsak til at  landets valutareserver nå har et minus i margen.

Finansuro

- Første kvartal 2008 var fortsatt preget av finansuroen som begynte med problemer i boliglånsmarkedet i USA tidlig i 2007, og som senere utviklet seg til en mer omfattende krise i deler av det finansielle systemet. Aksjemarkedene falt kraftig i første kvartal, mens rentemarkedene hadde en positiv avkastning, heter det i en pressemelding fra Norges Bank.

Ifølge kvartalsrapporten sank oljefondet betraktelig i verdi i perioden, faktisk så mye som minus 5,6 prosent.

«Negativ avkastning av de investerte midlene reduserte verdien med 114,8 milliarder kroner, og en sterkere kronekurs i forhold til investeringsvalutaene reduserte markedsverdien med 46,1 milliarder kroner», heter det.

Tidenes dårligste

Sentralbanksjef Svein Gjedrem informerer nå om tallene på en pressekonferanse i Norges Bank.

- Dette er på linje med, men svakere enn tredje kvartal i 2001 og i tredje kvartal 2002, som er de dårligste kvartalene for fondet, sier Svein Gjedrem.

TØFFE TIDER: Oljefondets sjef Yngve Slyngstad må innfinne seg med at årets første tre måneder er de dårligste for fondet noensinne. Foto: SCANPIX
TØFFE TIDER: Oljefondets sjef Yngve Slyngstad må innfinne seg med at årets første tre måneder er de dårligste for fondet noensinne. Foto: SCANPIX Vis mer

Ved utgangen av første kvartal var markedsverdien til oljefondet 1 946 milliarder kroner.

I første kvartal 2008 ble oljefondet tilført 88,1 milliarder kroner.

For Norges Banks valutareserver, som investeres med en langsiktig tidshorisont og inneholder både aksjer og obligasjoner, var avkastningen på minus 4,9 prosent i første kvartal 2008.

Pengebingen skrumper