Pengebombe mot Hamres forsvarere

SANDEFJORD (Dagbladet): Forsvarerne til Atle Hamre, Morten Kjensli og Tor Kjærvik, kommer nå selv i fokus i rettssalen i Sandefjord etter at et vitne hevder at 1 250 000 kroner i kontanter ble levert på kontoret til Kjensli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim har startet etterforskning av saken, men Hamres advokater nekter ethvert kjennskap til pengene.

Rettsforhandlingene i Sandefjord ble avlyst i går fordi Kjensli var syk.

Etter det Dagbladet kjenner til vil det i retten framsettes påstander som også vil få Hamres forsvarere til å forsvare seg:

I oktober 1991 skal det ha blitt overlevert 1 250 000 kroner i kontanter på advokatkontoret til Kjensli. Atle Hamre og en av Thor Christensens fortrolige skal ha stått for overleveringen.

Dette var penger som skulle vært levert tollvesenet for å betale moms for hester som Christensen og Hamre hadde kjøpt i USA. Men da kontorene til tollvesenet var stengt, skal det ha blitt bestemt at Kjensli skulle ta vare på pengene. Kjenslis medforsvarer i Hamre-saken, Tor Kjærvik, avviser at pengeleveringen har funnet sted:

- Dette er en forklaring fra en «frynsete type» og stemmer ikke. Det sier seg selv at Kjensli ikke har mottatt et slikt beløp uten å levere ut en kvittering engang.

Advokat Sverre Andre Holm, som skal vitne for Christensen i retten denne uka, sier at han har funnet opplysningene så alvorlige at alt materialet er overlatt Økokrim.

Han aner ikke hvor pengene har tatt veien, men hevder at Christensen aldri fikk noen kvittering for beløpet.

Holm sier han vil legge fram dokumentasjon for Sandefjord byrett. 14. oktober 1991, to år før utpressingssaken startet, foretok Christensen et bankuttak på godt over en million kroner. Pengene skulle Hamre, ifølge eksskipsrederen og hans samarbeidspartnere, levere til tollvesenet i Oslo. Christensen stilte seg uforstående til momsoppgjøret, men godtok likevel dette for ikke å få problemer med myndighetene.

Pengene ble talt opp, buntet sammen og lagt i en koffert tilhørende Christensens rederi. Kofferten sto mellom setene da Christensens fortrolige og Hamre kjørte mot Oslo.

- Christensen klarerte selv at pengene kunne leveres hos Kjensli da tollkontoret var stengt, sier Holm.

Millionmysteriet vil advokat Holm forklare seg om i retten. Det er et åpent spørsmål om anklagene er så delikate for Kjensli at han må begjære seg avhørt om saken.

Juridiske eksperter sier til Dagbladet at en advokat neppe kan ha slike påstander sittende på seg.

Hamre-saken

  • I januar 1993 mottok skipsreder Thor Christensen et brev med krav om 500 000 kroner og trusler om vold. Etter samråd med sin advokat, Sverre A. Holm, gikk Christensen til politiet i februar 1999.
  • 20. mai i fjor ble travkjendis Atle Hamre varetektsfengslet, siktet for å ha presset eller medvirket til å presse sin tidligere venn Thor Christensen for til sammen 28 millioner kroner. I juli i fjor slapp Hamre ut av fengselet, da det ikke lenger var fare for bevisforspillelse.
  • 19. september startet rettssaken i Sandefjord byrett. Seks uker er satt av til saken.
NY VENDING: Atle Hamres forsvarere, Morten Kjensli (i midten) og Tor Kjærvik (t.v.), risikerer å måtte forsvare seg selv i den pågående rettsaken.